Průvodce je prakticky rozdělen do čtyř části. V té první najdou čtenáři základní informace pro cestu, kdy se vydat, místa, která by neměli minout, nejzajímavější trasy. Druhá část nabízí základní praktické informace mj. o letu do USA, ubytování, stravování, outdoorových aktivitách, festivalech a slavnostech atd. Třetí částí je již samotný průvodce rozdělený do 8 kapitol podle hlavních rozsáhlých území – Texas, Velké pláně, Skalnaté hory, Jihozápad, Kalifornie, Severozápad, Aljaška a Havaj. Závěrečná čtvrtá část zavede čtenáře za historií a kulturou USA, poradí mj. co si před cestou přečíst a doporučí množství špičkových filmů.

Nechybějí samozřejmě ani základní informace k cestě do USA, tedy co musí občané České republiky splnit pro vstup do země. Autoři nabídnou hned na úvod svá oblíbená místa, patří mezi ně množství národních parků, většina z nich se nachází právě ve státech v západní části USA – mj. proslulé parky Yellowstone, Yosemite, Grand Canyon, Death Valley, Denali, Bryce Canyon, Sequoia, Arches atd. Pro milovníky přírody je právě americký Západ zemí vyvolenou. Nejen s placením vstupů a informacemi o nejkrásnějších místech, i se zapůjčením auta poradí průvodce Rough Guides, bez auta se v odlehlejších oblastech a národních parcích téměř neobejdete. Jaký potřebujete řidičský průkaz, jak rezervovat půjčení auta, jak se dostat k výhodnějším cenám, na co si dát při podepisování smlouvy pozor, s tím vším praktický průvodce poradí.

Milovníci starých westernů a indiánek si na západě USA mohou užívat do nekonečna. Na Velkých pláních je možné se vydat za památkami kmene Šajenů, přestože tak duchovní záležitosti, jako je jejich sluneční tanec, asi neuvidíte. O hodně dále na jihu v Arizoně či Novém Mexiku, v pouštních státech amerického Jihozápadu, jsou schovaná indiánská puebla, v nichž např. mnozí Hopiové žijí dodnes podobně jako jejich dávní předci. V publikaci nechybějí informace ani o slavných indiánských bitvách, například o bojišti u Little Bighornu, kde smutně proslulý generál Custer vedl svůj poslední boj, to zná asi každý. A co např. legendární westernový Tombstone a OK Corral…

Mám doma v knihovně desítky průvodců Rough Guides a vždy jsem na nich oceňoval praktičnost, tedy to, že mají na snad jakoukoli situaci v neznámé zemi odpověď. Kdy se konají nejzajímavější festivaly a slavnosti, kde si dát nejlepší pivo (v tomto případě dokonce nechybějí informace o nejlepších minipivovarech, kterých v USA rychle přibývá), kde je nejlepší stylové posezení s výhledem na rybářské lodě, sofistikovaná restaurace či kultovní kavárna, kam na pláž, kde si užít jazz, blues, country i rapovou scénu. Rough Guides je prostě praktickým rádcem, najdete v něm tísňová telefonní čísla, ale také kde je prádelna, muzeum proslulé Route 66 nebo hlavní vinařské oblasti. A dostanete spoustu užitečných tipů a rad, které pomohou při hledání kempů v odlehlé přírodě, výletu k sopce, na místa spojená s dramatickou historií země. Velký důraz je v průvodci kladen na outdoor aktivity, a to nejen na pěší turistiku v horách, horská kola a rafting.

Knižní průvodce Rough Guides nejsou nejlevnější, ale nakonec vždy znamenají ušetření peněz, o tom jsem se nejednou přesvědčil. Líbí se mi vydařená grafika, do průvodce se příjemně dívá, příjemně se v něm čte, je srozumitelný, přehledný s elegantními mapkami a vhodně zvoleným písmem i jeho velikostí. Krátká osobní myšlenka na závěr. Knižního původce si před cestou nepůjčuji, průvodce si vždy kupuji (některé jsem dostal). V mé knihovně tvoří hezkou řadu a patří jim jedna police. V době, kdy je člověk na cestách zavalen nabídkou suvenýrů v podobě bezcenných neestetických cetek, zůstává právě knižní průvodce vzpomínkou na prožitou cestu a nová poznání. Vzpomínkou, do níž si lze dělat poznámky, která poučí a která je doplňkem k vlastním fotografiím a zápiskům. Zbývá jediné – zakoupit průvodce, batoh na záda a vyrazit na daleký Západ. Nuže, hodně štěstí, a užijte si Západ USA.

Turistický průvodce USA Západ
Originální 12. vydání, vydané nakladatelstvím Rough Guides Ltd, bylo publikováno v roce 2017. České vydání vydalo nakladatelství JOTA 2018, 551 stran.