Přetrvávající chaos v Kongu

Ačkoliv válka v Demokratické republice Kongo skončila, s jejími následky se země potýká dodnes. Během konfliktu zemřely miliony lidí a i v současné době zde působí militantní polovojenské skupiny ze sousedních států, které se neštítí vraždění a únosů. Velká chudoba válkou zdecimovaného obyvatelstva navíc zapříčinila rozšíření mnoha nemocí. A pozor – poměrně často zde narazíte i na ozbrojené děti.

Kolumbijští únosci

Kolumbie je bezesporu nádherná země, ale také největší světový producent kokainu. A jak už to tak bývá – velká koncentrace drog úzce souvisí i s další kriminální činností. V Kolumbii jde konkrétně o nemalé riziko únosu s požadavkem na vysoké výkupné. Pokud se sem přeci jen rozhodnete letět, snažte se působit nenápadně.

Temná stránka Jihoafrické republiky

Jihoafrická republika sice patří k nejvyspělejším africkým státům a podílí se na celkovém hrubém domácím produktu černého kontinentu více než pětinou… Ale zároveň se jí přezdívá „hlavní město znásilnění“. Obecně je míra kriminality vysoká a v chudších oblastech jsou loupežná přepadení a vraždy na denním pořádku. Bohatší vrstva se proto neobejde bez ozbrojených strážců. K dalším nepříjemnostem, které vás mohou v JAR potkat, patří krádež automobilu v okamžiku zastavení na křižovatce a v neposlední řadě nakažení virem HIV (v zemi je přes 10 milionů nakažených).

Terorismus v Afghánistánu

Afghánistán dobrodruhy přitahuje jako magnet. Zdejší příroda si zachovala původní ráz a horské scenérie jsou jedním slovem fascinující. Místní obyvatelé jsou prý vlídní, ale žijí v neustálém strachu před ozbrojenými a bombovými útoky. Nechcete-li riskovat únos či holý život, raději se zemi s pohnutou minulostí vyhněte obloukem. Teroristické skupiny si své oběti nevybírají podle náboženství nebo barvy pleti.

Piráti ze Somálska

Představa únosu piráty zavání velkým dobrodružstvím. Jenomže somálští piráti mají do romantického ideálu daleko. Somálsko patří k nejnebezpečnějším zemím již po několik desítek let, ale od roku 1991 zde panuje velký chaos. Vzájemný boj afrických klanů o vládu vyhovuje vrahům a únoscům, kteří se nezastaví před ničím. Koaličním silám se sice podařilo pirátství mírně utlumit, ale riziko únosu je stále vysoké.

Nestabilní Irák a hrozba ISIS

Proč se vydat do Iráku? V zemi ležící na území starověké Mezopotámie je toho k vidění spousta. Přesto se do Iráku turisté nikdy nehrnuli, protože jde o jednu z nejnebezpeč­nějších destinací světa. V současné době zde probíhají operace proti teroristickému hnutí ISIS a Ministerstvo zahraničních věcí České republiky pobyt výrazně nedoporučuje.

Než vyrazíte na cesty, nezapomeňte se pojistit

Ať už nakonec vyrazíte do více, nebo méně nebezpečné destinace, nezapomeňte se před cestou pojistit. Online cestovní pojištění celkové náklady na pobyt příliš nenavýší a bude se vám hodit nejen v případě náhlých léčebných výloh.

Dobrou volbou je cestovní pojištění od ERGO pojišťovny, které si lze sjednat s platností do všech států světa. V rámci připojištění ALL navíc získáte úrazové pojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti.

Odpovědi na dotazy k pojištění do zahraničí najdete v přehledných pojistných podmínkách.