Kontrolujte ceny v obchodech a smlouvejte

Albánskou měnou je lek (ALL). Vyměníte ji za eura ve směnárnách nebo bankách pouze ve větších městech. Nikdy neměňte peníze na ulici. Zkuste zajít do lepšího hotelu, často mají svou vlastní směnárnu, a měnu získáte zde. V obchodech, v horách nebo menších městech akceptují platbu eurem, ale zákazník přijde zkrátka. Obchodníci přepočítají nevýhodný kurz a často sumu zaokrouhlí, aby z turistů dostali co nejvíce. Raději si vyměňte eura na místní peníze. Prodavač vám může naúčtovat cenu v evropské měně až dvojnásobnou, než by tomu bylo při placení v místním leku. Pokud se vám zdá suma příliš vysoká, nebojte se smlouvat. Albánci jsou za každý nákup rádi a turistům napočítají vždy víc, než za co jsou ochotni produkt prodat.

Vezměte si sebou raději slovník

Obyvatelé v menších městech nemluví jinak než albánsky. Vezměte si s sebou česko-albánský slovník, ve kterém dohledáte názvy potravin a základní fráze, abyste se v horách domluvili. U moře v turistických letoviscích ovládá hotelový personál angličtinu a často ruštinu, stejně jako prodejci v krámcích. Mimo turistické oblasti s angličtinou příliš nepochodíte, i když se najdou výjimky jako například v okolí městečka Theth a Valbone.

Nejvyšší hora Albánie: Velký Korab

Na albánsko-makedonské hranici cestovatele láká pohoří Korab s nejvyšší horou Velký Korab. V minulosti bylo možné navštívit horu pouze z albánské strany, ale v současné době si mohou turisté zvolit, zda se vydají nahoru z Albánie nebo z Makedonie. Na vrchol nevedou z albánské strany žádné značené cesty, proto se na výšlap dobře připravte. Mapy, které zakoupíte běžně v knihkupectví v České republice, vám příliš nepomohou. Spíše zkuste sehnat staré ruské mapy nebo koupit nějaké po příletu v Tiraně. Výchozím bodem může být městečko Radomirë, odkud se z albánské strany na Velký Korab dostanete pěší túrou po neznačených cestách. Z vrcholku uvidíte na pohoří Prokletije a Šar planina. Pokud vám bude přát počasí a na své cestě se neztratíte, počítejte s dvou až třídenním výletem. V horách můžete zůstat i týden a projít se po hřebenech.

Na cestu si sbalte kvalitní trekovou obuv. Připravte se na velké teplo v nížinách a možnou zimu na vrcholku hor. S sebou si sbalte trvanlivé potraviny, vybavení na kempování včetně stanu a kvalitního spacáku. Potraviny dokupte po příletu do země nejlépe v Tiraně. Veškeré jídlo musíte nakoupit před výstupem. Zvažte, jaký typ vařiče si sebou vezmete. Pitnou vodu naberete po cestě na Velký Korab, ale místy se může stát, že narazíte pouze na vyschlá koryta, a když uvidíte potůček, načepujte vodu do zásoby. Potůčky slouží jako napajedla pro kozy. V případě zdravotních obtíží horská služba v těchto místech nefunguje, není zde žádná civilizace a pravděpodobně mnoho turistů nepotkáte. Narazíte-li na místní obyvatele, domluvíte se pouze albánsky.

Pokud váháte mezi výstupem z albánské či makedonské strany, volte raději ten ze strany albánské. Cesty sice nejsou značeny, ale z makedonské strany se spekuluje o možných minách, které se stále ukrývají v zemi. Právě proto byl v minulosti přístup na horu zakázán nebo mohl skupinu turistů vést pouze certifikovaný průvodce.

Tam, kde kozy dávají dobrou noc

Národní park Thethi se rozprostírá na severu Albánie a tradičně se řadí mezi nejnavštěvovanější a nejkrásnější národní parky Albánie. Vstoupíte do něj z vesničky Thethi, kde pro cestovatele není příliš mnoho vyžití. I zde platí, že jídlo si raději zakupte v Tiraně nebo ve Skadaru. V národním parku naleznete značené turistické cesty, přesto není pohyb po horách snadný. Velké teplo, absence pitné vody a těžký batoh na zádech vám dají pořádně zabrat. Tenké potůčky slouží jako koryta pro kozy, ale také jako zásobárna pitné vody pro cestovatele. Z parku Thethi zamiřte do údolí Valbona, kde se domluvíte dobře anglicky, perfektně se zde najíte a odpočinete si.

Při cestě vás bude přes den zužovat horko, přes noc zima. Prokleté hory doprovází řada pověstí o ztracených turistech a roztodivné krvavé historky. Výletníkům se mohou zdát hory prokleté možná z toho důvodu, že se s místními obyvateli špatně domluví anglicky, díky výkyvům teplot mezi dnem a nocí a občas špatné orientaci po místních cestách. Návštěva této oblasti stojí rozhodně za trochu trápení a námahy a ne nadarmo jí říká Albánské Alpy.

Relaxace u moře není nikdy dost

Na Albánské riviéře turisty překvapí prostorné pláže, krásně teplé a čisté moře. Čeští cestovatelé zemi příliš nevyhledávají i přesto, že ceny hotelů a nabízených služeb jsou příznivé. Turistické destinace v okolí města Drač lákají krásnými plážemi a luxusními hotely. Na jihu Albánie nevynechte návštěvu národního parku Butrint, nedaleko nějž se rozprostírá luxusní letovisko Saranda s krásnými plážemi, čistou vodou a nabídkou skvělého albánského jídla. Krásný národní park pro příjemnou relaxaci spolu s lenošením na pláži přináší letovisko Vlora.