Průvodce je prakticky rozdělen na dvě části, v té první najdou čtenáři základní a praktické informace o Černé Hoře – doporučené trasy, doprava, bezpečnost, cestování s dětmi, jídlo a pití, svátky a festivaly, geografie, historie. Druhá část je vyčerpávajícím průvodcem po nejzajímavějších koutech země, rozděleným do 7 kapitol – Příběh dvou měst Cetinje a Podgorica, Kotorský záliv, Budvanská riviéra, Haj-Nehaj, Tramontana, Východní vysočina a Pomezí a dále. Na závěr nechybí základní seznámení s jazykem, přehled nejpoužívanějších slovíček a frází.

Autorka Annalisa Rellieová se kdysi vydala do Černé Hory se skupinou novinářů a krásná balkánská země se stala jejím osudem a láskou. Tolikrát se vracela, až vznikl široký materiál pro turistického průvodce. Ten je tedy i jejím osobním příběhem. Díky autorčině přístupu není problém objevit stylové ubytování či příjemnou kavárničku kdekoli v zapadlých regionech země. Autorka tak zavádí turisty i do svých oblíbených míst.

Dovolím si být osobní a nabídnu také dvě má oblíbená místa. Trnovačko – prý nejkrásnější jezero Balkánu. Nevím, kolik dalších jezer takto reklamní letáky pojmenovávají, ale vyvrátit toto tvrzení bude přetěžké. Zvláště při pohledu na horské jezero ve tvaru srdce obklopené vápencovými štíty dosahujícími výšky přes 2300 metrů. A Tara! Protéká vápencovým kaňonem, který je asi 80 kilometrů dlouhý a až 1300 metrů hluboký. Ráno nad Tarou sestupuje mlha, bouřící vody jsou ledově čisté, modrozelené, na březích neprostupná zeleň, lidskou rukou snad nedotčená, atmosféra jako v pralese, vlastně, je to prales, v hlubokých lesích kolem řeky žijí medvědi i vlci.

Černohorci byli vždy hrdí na svou pohostinnost, přesto, bylo by chybou tvrdit, že právě během vaší cesty proběhne vše ideálně. Turistický průvodce je praktickým rádcem, najdete v něm tísňová telefonní čísla, ale také jací jsou Černohorci řidiči, kde hledat nejlepší vinařské oblasti atd. Dostanete spoustu užitečných tipů a rad, které pomohou při hledání kempů u pláží, kde si užít canyoning, paragliding, potápění, kajak, kde hledat nejlepší cyklistické trasy a prohlídky jeskyní.

Průvodce Bradt poradí i s kulturními odlišnostmi. Připravte se na to, že Černohorci rádi kouří a to i v restauracích. Přivítají návštěvníky sklenkou rakije, rozhodně jim uděláte radost, pokud neodmítnete. Budete-li hovořit o politice, nezapomeňte, že Tito se těší u většiny populace velké úctě. Podobně jako Italové se Černohorci nevyhýbají běžnému fyzickému kontaktu, mohou vás přivítat vřelým objetím.

Mám doma v knihovně desítky průvodců včetně těch z nakladatelství Bradt. Nejsou sice nejlevnější, ale cestujete-li bez cestovní kanceláře, nakonec vždy znamenají ušetření peněz. A krátká osobní myšlenka na závěr. Knižního původce si před cestou nepůjčuji, průvodce si vždy kupuji (některé jsem dostal). V době, kdy je člověk na cestách zavalen nabídkou suvenýrů v podobě bezcenných neestetických cetek, zůstává právě knižní průvodce vzpomínkou na prožitou cestu a nová poznání. Vzpomínkou, do níž si lze dělat poznámky a která je doplňkem k vlastním fotografiím a zápiskům. Nuže, hodně štěstí v Černé Hoře, krásné a divoké balkánské zemi.

Turistický průvodce Černá Hora
Z anglického originálu Montenegro, 5. vydání, vydaného nakladatelstvím Bradt Travel Guides Ltd.
Vydalo nakladatelství JOTA 2016, 386 stran