Můžete přijít o řidičák i pas

Pokud jezdíte na letních pneumatikách již několikátou sezónu, rozhodně neberte průjezd přes Slovinsko na lehkou váhu. Tamní policisté totiž mají velké pravomoci. Slovinská policie je v nárocích na hloubku dezénu nekompromisní a při zjištění tohoto přestupku řidiče pokutuje. V případě, kdy se přestupku dopustí řidič se zahraniční poznávací značkou, který zároveň odmítne pokutu na místě zaplatit, mají slovinští policisté pravomoc mu zabavit řidičský průkaz a osobní pas.

Vazba za nedostatečný dezén? Je to možné

Pokud Vaše pneumatiky splňují požadavky na minimální hloubku dezénu, nebudete mít na své cestě na dovolenou problém. Jestli si na dovolenou půjčujete vůz z autopůjčovny, informujte ji, že na cestě na dovolenou budete projíždět Slovinskem. Měla by vám pak poskytnout vůz s odpovídající hloubkou dezénu pneumatik a zároveň připraví dokumenty, které od vás slovinská policie může vyžadovat (plná moc opravňující k používání vozu). Rozhodně nespoléhejte na to, že byste slovinské policisty „ukecali“, za kladení námitek při šetření přestupku totiž můžete být až na dobu 48 hodin vzati do vazby.

Myslete i na rezervu

Ještě před tím, než vyrazíte na dovolenou do Chorvatska, raději zkontrolujte hloubku dezénů pneumatik vašeho vozu včetně rezervy, abyste tak předešli nepříjemnostem i v případě, že byste náhodou museli během cesty vyměnit kolo.