Úvodní část výstavy se zaměřuje na archeologické nálezy, především na hliněné a keramické nádoby, figurky a bronzové ozdoby, které se na území dnešního Ázerbájdžánu ve starověkých dobách vyskytovaly. Původ nejstarších předmětů sahá až do 15. století př. n. l. Z tohoto období vyniká především nádoba z pálené hlíny z oblasti Nachičevanu s vyobrazením životního koloběhu rostlin a živočichů.
V druhé části výstavy se návštěvníci seznámí s ázerbájdžánskými kultovními symboly, které naleznou například na vystavených mincích nebo historických zbraních. Nedílnou součástí ázerbájdžánského umění je osobitá hudba s vlivy folklórních tradic. V další části výstavy proto nechybí ani specifické hudební nástroje, ze kterých vystupuje do popředí tzv. tar, typický strunný nástroj zapsaný do seznamu mistrovských děl nemateriálního dědictví UNESCO. Poslední sál je věnován bohaté kolekci koberců s rozmanitými vzory, tradičním oděvům a cenným šperkům.


15.–13. stol. př. n. l., výška 49 cm, Nachičevan

Úspěšnou spolupráci Národního muzea a Národního muzea historie Ázerbájdžánu odstartovala výstava Český granát, která se konala v loňském roce v prostorách ázerbájdžánského muzea v Baku. Národní muzeum tak pokračuje v mimořádném výstavním programu s názvem Okno do světa, který přináší do Náprstkova muzea mezinárodní výstavní projekty z nejrůznějších koutů světa. V příštím roce budou představeny například také kultury Bhútánu a Afghánistánu.
Národní muzeum připravilo v průběhu konání výstavy (do 15. února) pro všechny malé i velké návštěvníky bohatý doprovodný program. Čekají je speciální tematické pořady, výtvarné dílny, odborné přednášky nebo komentované prohlídky.


Měděný hrnec, 18. století

Národnímu muzeu bych rád poděkoval za krásnou výstavu a zároveň vyjádřil rozpaky nad časopisem IRS, který šíří v ČR v češtině ázerbájdžánské velvyslanectví a na jehož distribuci se během zahájení výstavy podílelo právě Národní muzeum. Druhé číslo časopisu (zima 2014) se mi totiž právě v Náprstkově muzeu dostalo do rukou. Kromě článků o kultuře a historii Ázerbájdžánu šíří i nenávistný a propagandistický text zaměřený proti Arménii. Text podepsaný doktorem filosofie Eminem Šichalijevem nejen popírá genocidu Arménů, ale je celkově prodchnut nenávistí k sousedovi, se kterým mají Ázerbájdžánci dodnes horké hranice. Několik ukázek:
V roce 1918 vznikl na jižním Kavkaze arménský stát a počínaje tímto okamžikem provádí politiku, která se ostře rozchází se zájmy jeho sousedů a přerostla až v otevřené nepřátelství. Bije přímo do očí, že kavkazská Arménie je geopolitickou enklávou… Arménská společnost se stále více přiklání k doktríně… o navrácení celého území „Veliké Arménie od moře k moři“… kde leží Turecko, Gruzie a Ázerbájdžán. Arménská propaganda vytvořila dokonalý mýtus o událostech na počátku minulého století, které reprezentuje jako „genocidu Arménů“. Báchorka, kterou Arméni vypustili do světa… že v roce 1915 Turci zabili 1,5 milionu jejich dědů… (Arménská propaganda) vydává za arménské i ty historické a kulturní památky, které se nacházejí na historických ázerbájdžánských územích – v Karabachu, Nachičevanu a Borčali.
Ředitel Národního muzea Michal Lukeš nakonec časopis IRS z výstavy stáhl, podle jeho slov bohužel ve chvatu před výstavou časopis nikdo z odpovědných pracovníků NpM důkladně nepročetl.


Koberec s příběhem o perském králi Chosru Parvízovi a princezně Šírín

7. 12. 2014, 13:00 – 18:00
Aspoň na víkend se nechte unést ázerbájdžánskými zvyky, pověstmi, tradicemi, dobrotami. 7. prosince se návštěvníci dozvědí, jak si připomínají konec roku lidé v Ázerbájdžánu, ochutnají místní kuchyni, poslechnou si vyprávění o slavném středověkém básníkovi Nizámím a budou mít možnost zúčastnit se komentovaných prohlídek výstav v Náprstkově muzeu. Po celé odpoledne budou k dispozici dětem i dospělým tematické výtvarné ateliéry, kde si vytvoří zajímavé dekorativní předměty inspirované výstavou o Ázerbájdžánu.


Nádobka na střelný prach, 18. století

Program:
13:00 – 18:00 Výtvarné dílny v dětském výtvarném ateliéru spojené s ochutnávkami ázerbájdžánských kulinářských specialit na nádvoří muzea.
14:00 – 15:00 Ázerbájdžán, čarovná země ohně (prof. PhDr. Eduard Gombár, CSc.) Přednáška poskytne návštěvníkům kulturně-historický přehled o Ázerbájdžánu. Řeč bude také o náboženských zvycích a tradicích spojených s koncem roku, které se od těch našich odlišují.
15:00 – 16:00 Srdce láskou spalovaná (Mgr. Adriana Stříbrná) Přednáška zaměřená na dílo Nizámího, jednoho z největších persky píšících básníků, který pocházel z ázerbájdžánské Gandže.
17:00 Komentovaná prohlídka výstavy Ázerbájdžán – čarovná země ohně spojená s ukázkou tradičního ázerbájdžánské­ho tance.