Není divu, že toto prostředí uchvátilo nejednoho umělce. Dodnes se sem sjíždějí malíři a řezbáři a ve městě je spousta uměleckých obchodů a galerií. Zatímco na pláži před hradbami vyrůstají luxusní hotely pro náročné turisty, v centru města je možné sehnat útulné ubytování v marockém stylu. Při procházce přístavem lze spatřit, jak se vyrábějí tradiční rybářské loďky, a v restauraci si pak můžete nechat připravit něco z každodenního úlovku.

Pro milovníky architektury

Když projdete branou středověkého opevnění, otevře se před vámi spleť uliček s tolik typickými bílými domky s modrými okenicemi. Jako by na nich však přeci jen bylo něco evropského. Není to náhodou. Město bylo vystavěno v 18. století podle plánů francouzského architekta, který navrhl mimo jiné nejznámější bretaňský přístav Saint-Malo. Medina Essaouiry je dnes zapsána na světovém seznamu kulturního dědictví UNESCO, jako jedinečný úkaz opevněného středověkého města postaveného podle zásad evropské vojenské architektury, zasazené do severoafrického kontextu. Název Essaouira v překladu znamená „dobře navrženo“. V porovnání s ostatními africkými medinami byla ta v Essaouiře postavena poměrně pozdě, díky čemuž je dodnes dobře zachovalá. Možná právě proto uchvátila dokonce i filmaře. Záběry z jejího centra můžete vidět ve filmu Království nebeské.


.
.
.

Den v Essaouiře

Až vás ráno probudí sluneční paprsky, vyrazte na pravou arabskou kávu do probouzejícího se města. Na trhu si pak můžete koupit čerstvé ovoce a hurá na pláž. Pláž v Essaouiře je velkým lákadlem všech milovníků letního slunění. Ale nejen jich – od oceánu často vane svěží vítr, který vytváří příhodné podmínky pro windsurfing a kitesurfing. Essaouira je rájem vodních sportů. Až vás omrzí lenošení na pláži, vyzkoušejte projížďku na koni nebo velbloudu. Za drobný poplatek se můžete svézt až na konec pláže k ruinám staré pevnosti.

Přepadne-li vás hlad, vydejte se do některé z restaurací nedaleko přístavu, kde vám připraví mořské plody podle vašeho výběru. Jak k večeru ubývá slunečních paprsků, ožívá město rušným životem. Prohlédněte si zboží zdejších obchůdků. Za skutečně nízké ceny seženete šperky i suvenýry. Co je nejlepším dárkem z Essaouiry? Tradiční řezbářské výrobky z tújí – seženete ozdobné sošky, šperkovnice i šachovnice.

Na výlet

Pokud trávíte dovolenou v Essaouiře, musíte jeden den věnovat návštěvě nedalekého ostrova Mogador, kdysi známého jako Purpurovy ostrovy. V historii si získal zájem Féničanů i Řeků díky výskytu měkkýšů murex, ze kterých se vyrábělo nachové barvivo. Dnes se jedná o dva neobydlené ostrovy a několik malých ostrůvků, které se každým rokem stávají útočištěm pro vzácné Eleonořiny sokoly. Nachází se tu mohutné opevnění, mešita a nepoužívaná věznice, které dodávají místu zvláštní atmosféru.

Na téma Maroko a Essaouira si můžete přečíst rozhovor s hudebnicí a překladatelkou Pavlou Jonssonovou.