Kdy si jej mohu zakoupit a jaká je doba platnosti?
Japan Rail Pass nelze koupit v Japonsku. Japan Rail Pass koupíte od autorizovaného prodejce v ČR, který vystaví výměnný voucher, na základě kterého po příletu do Japonska obdržíte Japan Rail Pass. Japan Rail Pass je možné si koupit maximálně tři měsíce před plánovaným odletem do Japonska. Po příletu je nutné si ho vyměnit a uvést datum, odkdy bude Japan Rail Pass platný.

Pro koho je určen Japan Rail Pass?
Pro občany ČR a cizince, kteří cestují do Japonska a chtějí ušetřit na jízdném (zásadně).

Je Japan Rail Pass výhodný?
Po zakoupení Japan Rail Pass, respektive voucheru, je klient oprávněn využívat vlakové spoje a také spoje, které podporují vlaky – příměstské vlaky a nadzemní vlaky. Součástí Japan Rail Passu je rezervace míst zdarma, stačí si pouze místo rezervovat v Japonsku v místních kancelářích, kde se dorozumíte anglicky. Rezervace platí pro meziměstské šinkanzeny (např. Tokyo – Ósaka). Příměstské vlaky mají možnost rezervace výjimečně.

Kde obdržím Japan Rail Pass?
Existují dvě možnosti – osobní vyzvednutí v kanceláři Tumlare Corp. v Kaprově ulici 42/14, Praha 1, nebo zaslání poštou (poštovné se účtuje klientům). Tumlare Corp. je výhradní vystavovatel Japan Rail Passu pro ČR, SR a Polsko.

Jak se vyměňuje Japan Rail Pass?
Klient objedná Japan Rail Pass a obdrží předplacený voucher (musí obsahovat jméno, příjmení, datum vystavení, razítko, podpis, vypsané ceny a druh JRP). Po příletu do Japonska lze voucher vyměnit za Japan Rail Pass kartu. Voucher je platný tři měsíce od data vystavení. Je třeba úředníkovi zapůjčit pas vč. razítka „Temporary Visitor“ (tento status vkládá pasová kontrola) a vyplnit formulář v angličtině.

Jak se aktivuje Japan Rail Pass?
Na kartě Japan Rail Pass budete mít datum odkdy je platná, do kterého dne je platná a pro jakou třídu. Většinou jsou k dispozici mapy drah JR ve městě. Úplná aktivace probíhá první jízdou.

Vztahuje se na Japan Rail Pass nějaké omezení?
Ano. Japan Rail Pass není možné použít v případě spojů NOZOMI, MIZUHO. S Japan Rail Pass můžete volně cestovat na většině spojů JR Group (Japan Railways Group), která zahrnuje železniční uzly JR-Kyushu, JR-Shihoku, JR-West, JR-Central, JR-East a JR-Hokkaido. Noční spoje mezi městy, které jsou zajištěny lehátkovými vlaky je možné využít, ovšem je nutné si připlatit – odvíjí se od vzdálenosti. Současně je také pár míst (Hakone NP, Mt. Koya), kde jsou soukromí dopravci a japonské dráhy zde neprovozují vlakové spoje.

Jak postupovat při stornování Japan Rail Passu?
Japan Rail Pass lze stornovat v případě, že:
- nebyl vyměněn za Japan Rail Pass kartu
- není poškozený
- zákazník souhlasí se stornopoplatkem 10 %

Další informace:
http://www.dojaponska.cz/
http://www.japanrailpass.net/