Alfama je živé muzeum starého Lisabonu, těžko vylíčit slovy atmosféru tohoto bludiště, které přežilo zemětřesení v roce 1755 a jehož jméno pochází z arabského al-Hamma. Zahoďte mapu a ponořte se do temných zákoutí, do schodišť mezi domy, schodišť tak úzkých, že člověk se širšími rameny aby volil nějakou okliku. A když vzhlédnete nahoru, uvidíte balkónky a mříže v oknech, z nichž se derou za světlem listy květin, spoustu květináčů, nad tím vším klícky s drobounkým ptactvem, rozvěšené prádlo a portugalské vlajky, které napovídají, že tady srdce bijí v národních barvách. Ale nezakoukejte se příliš a dávejte pozor, protože i úzkými ulicemi se sem tam prožene rozjetá tramvaj, do níž lze za jízdy naskočit či se kousek svést na schodech.

A jaké dveře mají v Alfamě! Když chtějí místní zajít na kratičký pokec se sousedem, zazvoní, jenže dveře zůstanou mnohdy zavřené. Není to ale žádná urážka a ukázka nenávistného sousedského soužití. V horních částech dveří jsou totiž okénka, stačí je otevřít a už si povídáte se sousedkou, která právě na popovídání odběhla od plotny či televize. A co dát zahálko ve stínu pomerančovníků? Laviček je dostatek, na některých posedávají babičky v družném klábosení. A kolem počmárané zdi milostnými vzkazy, na jiných zdech tradiční modré kachlíky, jejichž původ se ztrácí v časech maurského panování, snad ze všech stěn padá omítka, Alfama rozhodně nepůsobí moderním a restaurovaným dojmem. Na její záchranu bude v budoucnu potřeba pořádný balík. A na závěr toulání Alfamou vylezte na nějaký kopeček v okolí a podívejte se na ty střechy po nichž se opatrně potulují kočky.

Lisabon je prastaré město, na rozdíl od většiny jihoevropských měst ho nezaložili ani Řekové, ani Římané. Dávno před nimi, někdy ve 12. či 11. století př. Kr. zde stála fénická kolonie jménem Alis Ubo (nebo Alise-Ussubuna) což znamená Klidný přístav. Až po Féničanech sem vtrhly vlny Keltů a po nich Řekové, kteří město přejmenovali na Ulyssipona a věřili legendě, že ho založil proslulý král Odysseus na svém bloudění z Trojské války. Po nich Kartaginci, Římané, Vizigótové. Muslimský příval zavalil Lisabon na začátku 8. století (nazývali ho al-Išbunah), křižáčtí rytíři ho dobyli zpět v roce1147. V roce 1255 se stal Lisabon hlavním městem.

Alfama je z Čech snadno dostupná. Let portugalskými aerolinkami TAP je na rozdíl od Air France či Lufthansy přímý, cena zpáteční letenky se pohybuje v rozmezí 5000 – 5500 Kč. Na letišti v Lisabonu se nelekejte místních taxikářů, málokde jsem poznal příjemnější. Cena do centra je 8–10 eur. Rozhodně nesedněte na lep společnosti, která sídlí na letišti a zneužívá tradičních obav turistů před taxikáři. Tihle povedení podnikavci nabízí předplacený voucher na taxi, takže v autě již nic neplatíte. Problém je v ceně onoho voucheru – asi 17 eur. Takhle drze by vás žádný lisabonský taxikář neokradl.

K návštěvě Lisabonu se vám mohou hodit např.
www.golisbon.com
www.metrolisboa.pt
www.visitlisboa.com
www.flytap.com