články - Severní Amerika

Athabasca Falls:Barevná duha nad nasupenými vodami
17.11.2011
KANADA - Články KANADA

Athabasca Falls:
Barevná duha nad nasupenými vodami

Jedete-li po Highway 93, která protíná kanadské Skalisté hory od hranice s USA až po Jasper, zastavte se u vodopádů Athabasca. Nejsou to nejvyšší vodopády Skalistých hor, ale jsou nejdivočejší. Ledovcové vody řeky Athabasca, mračné a nasupené, si prorazily cestu bariérou křemencových skal, a když se nad nimi rozkročí barevná duha, zažijete jednu z nejkrásnějších scenérií nezkrotné kanadské přírody.


Vancouver – perla Britské Kolumbie
07.11.2011
KANADA - Články KANADA

Vancouver – perla Britské Kolumbie

Osmnáct kilometrů pláží, akvárium s bílými kytovci, čínské zahrady v duchu taoistické víry, čínské lékárny, kde dostanete prášky z drcených parohů, indiánské totemy vysoké až osm metrů, domek kam jezdil mladý J. Hendrix za babičkou, kajaky na mořských vlnách, mrakodrapy, hory a medvědi za humny. Jedním slovem – Vancouver.


Copán – vstupte do prastaré mayské knihovny
12.09.2010
HONDURAS - Články HONDURAS

Copán – vstupte do prastaré mayské knihovny

Jen kousek za guatemalsko-honduraskou hranicí v těsné blízkosti městečka Copán Ruinas leží starodávné mayské město Copán. Protože nikde jinde v mayském světě nenalezneme tolik hieroglyfických textů a zobrazení, troufám si nazvat honduraský Copán starodávnou mayskou knihovnou.


Gringo jede do Mexika aneb mexická zastavení a mexická zamyšlení
02.09.2010
MEXIKO - Články MEXIKO

Gringo jede do Mexika aneb
mexická zastavení a mexická zamyšlení

Nuže vzhůru do Mexika, řekl jsem si jednoho dne. Ale – jak je asi vítán cizinec v Mexiku? Napsal kdysi nejslavnější mexický literát Carlos Fuentes knihu Starý Gringo. Z ní je následující dialog mexických rebelů:
- „Co jiného může čekat nějaký gringo tady mezi námi než smrt?“
- „ A proč by tu měl hned umřít?“
- „Protože překročil hranice, jen proto. Copak to není dostatečný důvod?“


Mexické zastavení 2Mexico City – po stopách Quetzalcóatla
02.09.2010
MEXIKO - Články MEXIKO

Mexické zastavení 2
Mexico City – po stopách Quetzalcóatla

Pravděpodobně každé město má nějakou tu legendu, která vypráví o jeho původu, jeho prvních obyvatelích a jeho nádheře a velikosti. Nejinak je tomu v případě mexické metropole. V časech pradávných, kdy Indiáni ještě neznali troufalého budoucího dobyvatele Cortése, vedl božský opeřený had Quetzalcóatl svůj lid za novým domovem, na nejkrásnější místo, které znal.


Mexické zastavení 3Palenque, po stopách starých Mayů
02.09.2010
MEXIKO - Články MEXIKO

Mexické zastavení 3
Palenque, po stopách starých Mayů

„Do dnešních dní není známé jméno tohoto tajemného mayského sídla. Říká se mu Palenque podle blízké vesnice“ – těmito slovy charakterizuje ve své knize Incidents of Travel in Central America, Chiapas and Yucatan Američan John Lloyd Stephens svou výpravu k mayským ruinám u Palenque v roce 1840.


Mexické zastavení 4 – Chichén Itzá
02.09.2010
MEXIKO - Články MEXIKO

Mexické zastavení 4 – Chichén Itzá

Konečně stojím před El Castillo v Chichén Itzá, mýtické pyramidě starých Mayů. Na každé ze čtyř stran vede na její vrchol 91 schodů, to je celkem 364. Přidáme-li stupeň nahoře, dává nám výsledek počet dní v roce. Každého hned napadne, že pyramida je kamenným kalendářem.


Mexické zastavení 5Tulúm - tyrkysové moře pod El Castillem
02.09.2010
MEXIKO - Články MEXIKO

Mexické zastavení 5
Tulúm - tyrkysové moře pod El Castillem

Jediné mayské sídlo, které španělští conquistadoři spatřili na vrcholu slávy, byl Tulúm, nazývaný „Město vycházejícího slunce“. V době, kdy byl Tulúm živým centrem, byla již většina mayských měst opuštěna a pohlcena džunglí. Tulúm se ale před španělskými loděmi tyčil na skalnatých útesech a ohromení Španělé ho srovnávali se Sevillou. A netroufli si zde přistát.


Mexické zastavení 6Oaxaca, město yaa a saa.
02.09.2010
MEXIKO - Články MEXIKO

Mexické zastavení 6
Oaxaca, město yaa a saa.

Oaxaca je staré koloniální město s kouzelnou architekturou a zábavným nočním životem plným muzikantů a tequily. Oaxaca je zócalo, fontány, patia, parky. A zapotécké a mixtécké památky. A Benito Juárez. Jeho sochy lze těžko přehlédnout, je rozhodně nejmilovanějším místním rodákem. A fiesty, tady se tančí snad obden, seznam všech festivalů je řádně dlouhý a není tedy nijak těžké na nějaký natrefit. Jedním slovem – Oaxaca.


Nalezené položky: 49 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.