Najdete tu vysoké hory i hluboké kaňony, krasové jeskyně, úrodné náhorní plošiny a hlavně překrásné pobřeží a teplé, čisťoučké moře. Není divu, že Kréta, největší řecký ostrov s rozlohou více než osm tisíc km², patří mezi nejoblíbenější turistické cíle.

Dovolená na Krétě je ideální příležitostí pro poznávání místních tradic, bohaté historie a přírodních krás ostrova. Zájemce o historii určitě nezklamou archeologická naleziště, znalci řecké mytologie si nenechají ujít tajemnou jeskyni Dikteon, která je považována za místo zrození vládce všech bohů – Dia, milovníci přírody si mohou vyšlápnout do hor nebo podniknout projít soutěskou Samaria.

Představujete-li si zájezd na Krétu jako aktivní dovolenou, pak se tu můžete kromě vodních sportů a cyklistiky věnovat také golfu. Krétský golfový klub je vyhlášený díky svému pouštnímu layoutu a fairwayemi vytesanými do původních skal.

Jednoduše si lze pronajmout auto, motorku i jízdní kolo k individuálním výletům. Během hlavní sezóny má celá severní Kréta dobré a poměrně levné linkové autobusové spojení do všech zajímavých míst a turistických středisek. Nezklame ani jižní Kréta, především jeskyně Matala, kam se můžete dostat autobusem z Heraklionu.

Dovolená na Krétě nabízí také možnost seznámení s místní kuchyní, doporučovanou dietology na celém světě. Pokud chcete ochutnat místní speciality, stojí určitě za to nespoléhat se jen na hotelovou kuchyni, ale vyrazit do ulic a ochutnat v místních tavernách to, co jedí místní Kréťané. Krétská strava, kterou se místní obyvatelé živí už pár tisíc let, se stává celosvětovou módou. Co je vlastně základem krétské diety? Jednoduchost a čerstvé suroviny. Kréťané jedí prostě to, co jim jejich ostrov poskytuje. Základem jejich stravy je chléb, bílý kozí nebo ovčí sýr „feta“, zelenina, olivy, ovoce a především – olivový olej. Kréťané mají neuvěřitelnou spotřebu pětadvaceti litrů olivového oleje na hlavu a rok, čímž jsou jednoznačně na prvním místě na světě. Panenský olej z prvního lisování oliv má nazelenalou až zelenohnědou barvu. Kréťané jím polévají bílý sýr sypaný oreganem, nešetří jím při přípravě salátu, používají jej při všech kuchyňských úpravách zeleniny i masa, a dokonce ho využívají při léčbě různých nemocí. Olivový olej je prostě zázračným krétským elixírem života. A taková láhev dobrého domácího olivového oleje jako suvenýr z ostrova Kréta možná není nejkrásnější, ale určitě nejzdravější.