Příroda, jakou u nás nenajdete

To, kvůli čemu stojí za to vydat se na Ukrajinu, je rozhodně její přírodní rozmanitost a bohatství. Pro Čechy je nejdostupnější západní část Ukrajiny, tzv. Zakarpatská Ukrajina, kterou lze směle řadit i k těm nejkrásnějším. Typickým prvkem této oblasti jsou tzv. poloniny, tedy travnaté pásy na horských hřebenech, na kterých se pase dobytek místních. A jsou to vesničky rozeseté po horských údolích a úbočích, jež zde vytváří pravý genius loci.

Skvosty městské architektury

Obdivujete raději architektonická díla? Vám můžeme vřele doporučit město Lvov. Za zmínku také stojí ukrajinsko-rumunská Bukovina, jejíž historie sahá až do starověku, kdy území obýval kmen Dáků. Pokud budete chtít navštívit hlavní město Ukrajiny – Kyjev – vyhraďte si na návštěvu několik dní. Jeho nádheru za jeden den nepoznáte.

Myslete na svou bezpečnost

Ukrajina zrušila vízovou povinnost pro občany České republiky. Přesto si při vjezdu do země nechte od celníků do pasu zaznačit den vstupu, abyste mohli případně doložit, že v zemi nepobýváte déle než 90 dní. Lékařská péče vám zde bude poskytnuta za úplatu, ovšem počítejte s nižším standardem, než na jaký jste zvyklí z ČR. Výjimku představují soukromé ordinace, kde jsou lékařské služby na vyšší úrovni. Rozhodně si před cestou do této země nezapomeňte uzavřít kvalitní cestovní pojištění! Vzhledem k výrazným negativním vlivům tragické havárie v Černobylu v roce 1986 se nedoporučuje kupovat syrové výrobky od soukromníků, a to především od pouličních obchodníků.

Lidé se srdcem na dlani

Na jednom se všichni, kdo navštívili Ukrajinu, shodnou – místní lidé jsou velmi přátelští a pohostinní. Ačkoliv chudobu zejména v horách potkáte na každém kroku, vždy vám nabídnou místo u svého stolu a dají vám ochutnat jejich tradiční pokrmy. Právě díky nim si z Ukrajiny odvezete ty nejlepší zážitky.