Pronájem auta v kombinaci s vnitrostátními přelety je velice efektivní způsob, jak v relativně krátkém časovém úseku zavítat na ta nejpozoruhodnější místa Austrálie. Máte-li vhodně sestavený harmonogram, pak se určitě z hlediska ceny vyplatí pronájem auta s přelety než pouze pronájem auta a velký okruh kolem kontinentu (bez ohledu na velké vzdálenosti). Mírná modifikace se samozřejmě nabízí v podobě karavanu, což je velmi častá volba, jelikož není potřeba hledat každý večer střechu nad hlavou, a lze tedy cestovat s mnohem volnějším itinerářem.

Pozn.: Následující rady se týkají pronájmu vozidel do 12 míst. Větší vozidla jsou totiž předmětem zvláštních podmínek podle platných zákonů…

Letenku máme…ale jak cestovat po zemi?

Také znáte ten fajn pocit – elektronicky vám dorazila čerstvá letenka, nadšení nezná mezí, ale zároveň víte, že budete muset brzy řešit druhý oříšek – čím se přesouvat po samotném kontinentě. Proto nyní popíšeme a vysvětlíme všechny kroky, které vás čekají.

Než přiletíte do Austrálie je potřeba obstarat následující:

a) vybrat den, přesný čas a místo vyzvednutí auta
b) zvolit datum, přesný čas a lokalitu odevzdání auta
c) vybrat vhodný druh vozidla
d) zajistit si rezervaci (přímo u pronajímatele nebo přes prostředníka)
e) rozmyslet si, co všechno bude vaše rezervace zahrnovat

Až dorazíte do Austrálie je nutné mít obrázek o samotném procesu vyzvednutí i odevzdání vozu a taktéž i o zdejších pravidlech silničního provozu, které se nepatrně liší od těch evropských. Podstatné jsou následující kroky:

1) Volba při vyzvednutí auta

U služeb cestovního ruchu je obvyklé, že i ceny půjčovného podléhají sezónnímu kolísání, zákazníci mohou tudíž v průběhu roku zaplatit různé ceny. Člověk by měl vzít v úvahu, že sezóna a ceny odpovídají klimatu v určité oblasti (dalo by se říci, že tam, kde je v určitém období nejlepší počasí je i nejvíce turistů a to se odrazí i na nejvyšších cenách).

2) Volba při odevzdání auta

Existují dva druhy pronájmů:
a) jednosměrné (cestujete pouze z bodu A do bodu B, např. z Canberry do Brisbane)
b) zpáteční (navracíte se do téhož místa, odkud jste vyjeli)

První typ pronájmu je typický poplatkem za jednosměrnou cestu kolem 330 AUD. Vždy je třeba prověřit aktuálnost nabídky dané společnosti. V určitých opuštěnějších oblastech, např. v Severním teritoriu, by se např. mohla půjčovna dočasně uzavřít.

3) výběr správné kategorie vozidla

a) ECMR – economy car (Hyundai Getz apod.)

1,4 L benzín, 3dveřové
klimatizace
2 dospělí a 2 děti
1 velký, 2 malé kufry

Nejmenší a nejlevnější varianta, výborná volba na jednoduché přesuny od hotelu k hotelu s menšími zavazadly.

b) ICAR – intermediate car (Toyota Corolla, Hyundai Elantra apod.)

1,8 L benzín, 4dveřové
klimatizace
4 dospělí a 1 dítě
2 velký, 2 malé kufry

Nejčastější volba individuálních turistů, vhodné na průzkum většiny turisticky frekventovaných mís­t.

c) FCAR – full size car (Ford Falcon X6 apod.)

3 L benzín, 4dveřové
klimatizace
5 dospělých
3 velký, 2 malé kufry

Spíše sportovní vozy s vyšším výkonem, avšak díky jejich úpravě je mnohdy těžké se s nimi dostat na nezpevněné cesty.

d) FWAR – urban wagon (Ford Territory apod.)

4 L benzín, 5dveřové
klimatizace
5 dospělých
4 velký, 2 malé kufry

Vysoká a pohodlná auta, vhodná i na nezpevněné cesty (nezapomeňte si ale zkontrolovat podmínky rezervace, ne vždy je dovoleno pustit se v nich mimo asfalt!).

e) FVAR – passenger van (Toyota Tarago apod.)

3 L benzín, 4dveřové
klimatizace
8 dospělých
3 velký, 2 malé kufry

Vhodné pro skupiny přátel či početnější rodiny s dětmi. Jelikož ale často mívají redukovanější zavazadlový prostor, není vhodné pro 8 dospělých s 8 velkými kufry – v takovém případě je lepší si půjčit 12místnou Toyotu Hiace.

Pro přibližnou cenovou relaci klikněte na Pronájem aut v Austrálii

Pozn.: palivo „opal fuel“, se kterým se setkáte při tankování v Rudém středu, je nízkoaromatický bezolovnatý benzín, bezpečný ekvivalent k „unleaded fuel“.

4) promyslet způsob rezervace

V zásadě máte dvě možnosti. Využít služby půjčoven (car rental companies) nebo některé z cestovních kanceláří, které tuto službu zprostředkovávají. Obě varianty mají své klady a zápory, jde především o to, jak jste na tom s:
● přesností vašich představ
● plánem a složitostí cesty
● jazykovou vybaveností,
● znalostí místního prostředí a procedur
● objemem vaší peněženky

Cestujeme s těmi nejlepšími:
V Austrálii funguje spousta společností, avšak dominují jim především Thrifty, Hertz, Avis, Budget a Europcar, mající své pobočky na vnitrostátních i mezinárodních letištích a také v centrech větších měst.
Obecně platí, že pokud máte již konkrétní představu, umíte anglicky a nebojíte se tomu věnovat čas, může být přímá rezervace u pronajímatele vhodnou volbou. Avšak pro většinu českých turistů je nejvhodnější kontaktovat některou z cestovních kanceláří/agentur. Při přímé rezervaci se sice vyhnete časovým prodlevám, a také máte jistotu, že k rezervaci opravdu dojde, naproti tomu vás ale český prodejce ušetří hororové anglické terminologie spojené s poplatky, daněmi a podmínkami tarifů a navíc mnohdy (pokud je solidní) vám může nabídnout cenu srovnatelnou s cenami přímo u pronajímatele. Pro větší přehlednost vám snad pomůže níže přiložená tabulka:

Ideálním postupem je zjistit si cenu u pronajímatele a některé z cestovních kanceláří,
a pokud se nijak zásadně neliší, zvolit druhou možnost. CK jsou většinou pružnější
a hovoří vaším jazykem.

5) ujasnit si, co všechno chcete zahrnout do pronájmu

Ujasněte si, co je a co není zahrnuto v pronájmu vašeho vozidla. Většinou se do ceny zahrnuje následující:
● vlastní pronájem vozidla
● základní spoluúčast (u osobních aut obvykle 3300 AUD)
● povolený počet ujetých kilometrů (100 km/den)
● jeden možný řidič
● základní poplatky (VRRF, admin fee)
● DPH (anglicky označovaná jako GST)

Veškeré další akce již vyžadují příplatky, např.:
● snížení spoluúčasti (obvykle na 330 AUD, či na 0 AUD)
● neomezený počet ujetých kilometrů
● vyzvednutí auta na letišti
● registrace dalších řidičů
● předplacení benzínu (tzn. že auto můžete vrátit s prázdnou nádrží)
● půjčení dětské sedačky, GPS a jiného vybavení
● příplatek za platbu kreditní kartou (obvykle 1.5 % z dané částky)
● předplacení mýta

Proto důrazně doporučujeme udělat si v tomto jasno ještě než opustíte pohodlí domova. Zdejší půjčovny totiž velmi rády využívají nízkého povědomí svých zákazníků k účtování dalších poplatků.

Austrálie – země, kde platíme online mýtné
Zmiňme se teď ještě krátce o placení mýta, především v okolí velkoměst. Neplatí se zde většinou hotově, je třeba se zaregistrovat předem na speciálních stránkách, kde zadáte detaily vozidla, uzavřené smlouvy a vaší kreditní kartu, ze které je vám poté stržena příslušná částka. Takto placené mýtné se označuje jako eToll, někdy jako toll road nebo toll cash booths. Veškeré informace naleznete ve vaší smlouvě, obvykle ve formě dodatku na konci dokumentu.

6) vyzvednutí auta na pobočce

Kromě toho, že musíte dorazit na správnou pobočku ve správný čas, pohlídejte si, abyste měli při sobě následující:
● voucher, příp. potvrzení o rezervaci s rezervačním číslem
● platný cestovní pas
● platný český řidičský průkaz sk. B (pro vozidla do 12 míst)
● platný mezinárodní řidičský průkaz pro oblast Austrálie
● kreditní embosovanou platební kartu (nejlépe Visa či Mastercard) s financemi ve výši spoluúčasti (pokud nebude na kartě dostatek peněz, auto vám nepůjčí, s těmito prostředky nelze navíc po dobu jejich „autorizace neboli zmrazení“ nikterak nakládat)

Vyzvednutí auta a damage report
Nejdříve pracovníkovi na přepážce prezentujte voucher (nejlépe s ležérním pozdravem „Good day“:). Poté budete vyzváni, abyste předložili zbylé výše uvedené náležitosti. Pokud nechcete na místě přikoupit dodatečné služby, pracovník s vámi rovnou sepíše smlouvu o pronájmu, kterou doplní o tzv. „damage report“ a přehled všeobecných podmínek. Na kreditní kartě si dále autorizuje potřebnou výši spoluúčasti a po podpisu smlouvy vás nasměruje ven, kde již obvykle stojí připraven váš vůz. V tento okamžik jste již na to většinou sami, leč nastává nejdůležitější moment celé procedury – kontrola míry poškození karoserie. Mnoho lidí ke své škodě toto opomíjí, nicméně ze zkušeností je patrné, že vozidlo je potřeba důkladně prohlédnout, a to včetně čelního skla a střechy (na které se mnohdy nevztahuje pojištění) a všechny jizvy poctivě zaznamenat do listu „damage report“. Tento list si nechte potvrdit pracovníkem půjčovny a teprve poté se v novém domově zabydlete a vyrazte vstříc dobrodružství. Jakmile totiž jednou pohnete s koly auta, má se za to, že souhlasíte se stavem, v jakém jste auto přebrali.

7) odevzdání auta na pobočce

Odevzdání vozidla je již podstatně jednodušší. Především se ujistěte, že jste plně natankovali (nemáte-li předplaceno), a že jste zaplatili všechny příslušné placené úseky silnic. Jakmile se dostavíte ve správný čas na správné místo, stačí si vzít všechny své věci, auto zamknout a klíčky vhodit do blízké schránky (označené jako „key return“) nebo je osobně předat pracovníku na přepážce. Ten vám pouze poděkuje, čímž celá procedura končí.
Častým problémem je překročení doby pronájmu – to se obecně toleruje bez příplatku, pokud je vráceno do 60 min. od stanoveného času. Pokud je to více, účtuje většina půjčoven celý další jednodenní pronájem.
A ještě jedna rada k odevzdání auta – hlídejte si výpisy z banky, když to bude nutné, tak se hned obraťte na danou společnost a nesrovnalosti si vyjasněte. Může se stát, že vám společnost po vrácení auta strhne peníze za např. extra kilometry, pozdní vrácení, poškození karoserie, nezaplacení mýta apod. Mohou tak učinit bez vašeho vědomí.

8) Austrálie: Silniční předpisy a řízení

Nebojte se cestovat autem. Kromě velkých dopravních uzlů, jako je Sydney nebo Melbourne, je cesta autem vždy rychlá a plynulá. Pokud zvládnete řídit auto v Čechách, v Austrálii to pro vás nebude žádný problém.

Omezení rychlosti
Omezení rychlosti se různí stát od státu. Maximální povolená rychlost je vždy vyznačena na dopravním značení u silnic. Na dálnicích je to většinou 110 km/hod, ve městě 50 km/hod. Dodržujte předpisy. Vyplatí se to. Pozor také na školní zóny, ve kterých je rychlost omezena v době výuky.

Užitečné rady:

  1. Cestujte pouze přes den. Pokud to není možné, je nutné, aby spolujezdec kontroloval klokany, pasoucí se často mezi buší a silnicí. Ti často zmateně skočí do silnice a rázem je malér na světě.
  2. Tankujte o sto šest. Ve vnitrozemí je málo benzínových stanic, ať vám nedojde palivo uprostřed pouště.
  3. Po nezpevněné komunikaci se pohybujte se zvýšenou opatrností. Pročtěte si své pojištění, protože ve valné většině se na jízdu mimo zpevněný povrch nevztahuje. Pozor na jízdu za nákladními vozy a na kamínky, které snadno poškodí čelní sklo vašeho auta.
  4. V létě bývá horké počasí – vybavte se přenosnou ledničkou s ledem, budete tak mít možnost přechovávat pití a potraviny v temnu a chladu.
  5. Relaxujte a odpočívejte. Po cestě naleznete četná odpočívadla, která jsou vám vždy k dispozici.

Další informace týkající se dovolené v Austrálii najdete na stránce Zájezdy Austrálie.

Petr Musílek, Austrálie
Cestovatel a průvodce Petr Musílek beznadějně propadl kouzlu cestování i práce s lidmi v roce 2004. Časem se však právě Austrálie ukázala jako ta pravá vášeň – Petr se nyní plně zabývá nejen vedením české pobočky australské cestovní kanceláře Go2Australia, ale také pravidelnou průvodcovskou činností, fotografováním, publikační činností i produkcí krátkých videí o Austrálii.