Letošní Egypt se vyplatí

Politická situace v Egyptě se stabilizovala a do ráje u Rudého moře mohou znovu turisté vyrazit bez obav. Vzhledem k poklesu počtu prodaných zájezdů v loňském roce budou ceny dovolených letos obzvláště výhodné. Last minute zájezdy seženete se slevou několik tisíc.

I když se rozhodnete do Egypta vyrazit na poslední chvíli, nepodceňujte přípravu. Rozhodně se vyplatí pořídit si na dovolenou některého ze spolehlivých papírových průvodců, který vám poskytne základní vhled do zvyků a chování místních.

Jak se vyhnout potížím

Domluvit se a zaplatit: V turistických destinacích se domluvíte bez problémů anglicky, francouzsky i rusky. Mimo hlavní atrakce ale očekávejte minimální jazykovou vybavenost obyvatel. Obvykle umí anglicky pár frází, ale příliš vám nebudou rozumět.

Co se měny týče, kurz egyptské libry se pohybuje v současné době zhruba 3,50 Kč. Dovolená vás vyjde levněji, pokud si s sebou vezmete dolary, místo euro. Americká měna má v Egyptě lepší kurz.

Připravte se také na to, že spropitné je v Egyptě naprosto běžnou součástí všech transakcí a služeb. Pozor, občas se ho náruživí obchodníci domáhají i velmi nevybíravým způsobem.

Ne každý chce být váš kamarád: Ačkoliv Egypťané jsou obecně velice přátelští a pohostinní, buďte obezřetní. Obzvláště ženy by si měly dávat pozor, jak jednají s místními muži, neměly by se příliš odhalovat, ani se chovat moc vyzývavě. Muži rádi evropským ženám lichotí, ovšem někdy jsou až příliš vtíraví a vlezlí. Proto ženám doporučujeme pohybovat se po městech spíše s pánským doprovodem, nebo alespoň po dvou.

Egypt je nádherná země, mějte ovšem na paměti, že kultura místních je značně odlišná od té naší. Respektujte jejich zvyky, ale v případě, že se budou chovat tak, že vám to bude nepříjemné, slušně je na to upozorněte.

Zvládnout dovolenou ve zdraví: Pokud nechcete strávit celý slunný last minute Egypt s průjmem, pijte zásadně jen balenou vodu. A pijte ji hodně. Horké a dusné počasí vám může způsobit úpal nebo dehydrataci, ani nebudete vědět jak.

Pokud vás náhodou průjem nebo jiné střevní potíže postihnou, dojděte si do lékárny pro Antinal nebo Drotazide. Zabírají rychleji a lépe, než české léky.

Přejeme vám příjemnou a bezproblémovou dovolenou!