Zajímavosti o Beskydech

Beskydy najdeme na českém, polském, ukrajinském a slovenském území. V Česku spadají pod Valašsko a české Slezsko – proto se česká část nazývá Moravskoslezské Beskydy. Nejvyšší místní hora je Lysá hora, jejíž vrchol dosahuje výšky 1324 m n. m. Mezi další významné vrcholy patří Smrk, Kněhyně, Travný nebo Radhošť. Všechny přesahují výšku 1100 m n. m.

Nejobydlenější místa najdeme v Polsku, kde jsou pravidelně rozmístěná i ve vysokých polohách. Obydlí jsou pojmenovaná po rodinách, která tam dlouho žijí.

V Beskydech je hodně vodopádů, peřejí a rašelinišť. Například na Lysé Hoře je vybudovaná přírodní rezervace. Další dvě najdeme na Radhošti.

Levné ubytování Beskydy

Pokud chcete Beskydy poznat trochu více, den je na prozkoumání opravdu málo. Doporučujeme si zajistit bydlení nejméně na víkend, ale týden je tak akorát.

Protože jsou Beskydy známé svou krásnou přírodou, zařiďte si pronájem na chatě nebo chalupě. Tento typ ubytování je to nejlepší, co pro sebe a svou rodinu můžete udělat. Budete mít soukromí, můžete přijet s dětmi, psem nebo s partou kamarádů. Ubytování v chalupě je „domácké“, což znamená, že se budete cítit jako doma. Týdenní pronájem chaty navíc vyjde dost levně, což při dalších výletech určitě oceníte.

Výlety po Beskydech

Až se probudíte v pronajaté chaloupce, vyskočte a vydejte se na výlet. Sepsali jsme pro vás 2 tipy, které si nesmíte nechat ujít.

Sigmund Freud

Říká vám něco toto jméno? Mělo by. Je to jeden z nejznámějších a nejdůležitějších psychologů vůbec. Narodil se v Příboře, proto se mu zde věnují rovnou dvě expozice – Pamětní síň v Příborském muzeu a Rodný dům v Zámečnické ulici. Nesmíme zapomenout zmínit dvě zajímavosti – busta a měděná pohovka. Pohovka je v životní velikosti a vypadá stejně jako ta, na které Freud analyzoval své pacienty.

Obrázková cesta

Pokud jste v Beskydech s dětmi, vydejte se po trase s obrázky, které zde připevnila paní Josefa Tomášková. Původně cesta sloužila pro děti z vesnice Javořinka do školy. Projít se po ní může ale každý. Trasa má 2,5 km a najdete tu 12 zastávek (obrázky, infocedule, odpočinková místa), které se dětem určitě zalíbí. Procházka není náročná, takže je vhodná opravdu pro všechny.

Restaurace v Beskydech

Pronájem chaty v Beskydech znamená, že máte k dispozici kuchyň. Můžete si pravidelně vařit. Proč ale nevyzkoušet místní restaurace? S dobrým obědem nebo večeří určitě chybu neuděláte. Nevíte, kde dobře vaří? Našli jsme pro vás oblíbené podniky.

Beskydský pivovárek

Chcete vyzkoušet přírodní pivo, které splňuje kritéria německého zákona Reinheitsgebot z roku 1516? Zaskočte do Beskydského pivovárku. Pivo vaří z beskydské vody, sladu, chmelu a kvasnic. Samozřejmě si k jídlu dejte i nějakou dobrotu z kuchyně. Co se týká piva, výběr je opravdu velmi pestrý. Pivo si lze koupit s sebou, a dokonce je připraven i e-shop.

Restaurace u Pařezu

Příjemnou dřevěnou restauraci najdete v Čeladné. Čekají na vás klasická česká jídla a polévky. Vyzkoušejte třeba langoš, domácí palačinky, řízky, nebo hovězí guláš. Dobrou volbou jsou i halušky či smažený sýr. V létě se posaďte na zahrádku, které dominuje dřevěná socha bači.