Majestátní rakouské Alpy dělí od českých hranic sotva pár hodin cesty. Není proto divu, že sem každý rok míří tisíce Čechů na zimní dovolenou. Rakousko skýtá perfektní sjezdovky i nádherné scenérie. Přečtěte si, na co si dát na cestě autem pozor a jak se vyhnout pokutám.

Po jaké trase se vydat?

Univerzální trasa neexistuje, rozhodující je samozřejmě startovní i cílová destinace. Z Čech je nejlepší vyrazit na Mnichov, cestou přes Německo totiž můžete ušetřit několik eur za mýtné a Innsbruck je od německých hranic, co by kamenem dohodil. Pokud do rakouských Alp míříte z Moravy, zvažte trasu přes Vídeň, odkud se po dálnici A1 dostanete až do Salzburgu.

Vyhněte se zbytečným pokutám

Při cestě do rakouských hor vás může nepříjemně překvapit nejen kolona, ale také pokuta. Rakouská legislativa se totiž od té české v ledasčem liší. Zdejší předpisy ukládají povinnost mít během zimních měsíců v autě sněhové řetězy a oranžové reflexní vesty pro všechny osoby v autě. A na co se připravit při silniční kontrole? Tamní policisté obzvlášť u lyžařů kontrolují způsob přepravy sportovního vybavení. Doporučujeme proto mít lyže i snowboard bezpečně uložené ve skivaku v kufru a zafixované proti pohybu stahovacími popruhy nebo raději ve střešním boxu. Samozřejmostí je pak předložení technického průkazu a dokladu o platném povinném ručení.

Bez pojištění na hory nejezděte

Ať už jedete na víkend či dva týdny, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. Každý občan EU má sice nárok na zdravotní péči, avšak pouze ve státních nemocnicích. V okolí sjezdovek navíc bývá valná většina klinik soukromá, o důvod víc proč pojištění nepodceňovat. Nezapomínejte ani na pojištění auta a ověřte si, že vaše havarijní pojištění je platné i v zahraničí. Stejně jako zdravotní péče i ceny v rakouských autoservisech vás mohou nemile překvapit.