Boty do města člověk většinou nevybírá podle funkčnosti, ale především podle designu. Pravdou však je, že i takové boty by měly splňovat určitá kritéria.

Správná velikost

To je jednoduché, to přece vím, vždycky jsem měl nebo měla… Jenomže to právě není tak docela pravda. Velkost bot se liší tvar od tvaru i výrobce od výrobce. Odchylka může být až 1 centimetr, a to už může pořádně znepříjemnit chůzi. Kromě toho, že botky hezky vypadají, vám musí také pořádně sedět. Když vám nepadne vaše obvyklá velikost, vyzkoušejte klidně větší či menší.

Měření chodidla

Chodidlo měřte ve stoje, jedině tak zatížíte nohy celou svou vahou a chodidlo se správně rozloží. Díky tomu zjistíte potřebnou délku boty. Důležité je při měření mít na noze ponožku, kterou do daného typu bot nosíte. Jinak se může stát, že pro ni v botách nebude prostor a budou vás tlačit. Do dámských bot stačí silonka, ale do sportovní obuvi už je dobré vzít sportovní ponožky, které běžně nosíte. Obzvláště důležité je to při nákupu bot přes internet, kdy se snažíte odhadnout správnou velikost.

Zkoušení

Boty si před zakoupením pořádně vyzkoušejte, obě. Zkoušejte je ve stoje a také se v nich projděte. Při nákupu přes internet změřte obě chodidla, pokud zjistíte, že máte jednu nohu větší či širší, kupujte obuv vždy podle ní.

Doba nákupu

Pokud je to možné, kupujte boty odpoledne nebo v podvečer. Nohy totiž během dne mírně otékají. Když budete nakupovat ráno, je možné, že odpoledne vás budou boty tlačit a můžete si způsobit nepříjemné puchýře či otlaky.

Účel

Při nákupu myslete i na to, kde budete boty nosit. Jednotlivé typy obuvi se liší podle užití a při nesprávném zacházení o ně můžete rychle přijít.

Vycházková obuv je vhodná na nošení do práce, na běžné pochůzky po městě i pro pohyb v interiéru. Oproti tomu volnočasová obuv vám dobře poslouží při rekreačním sportu a při delších vycházkách v upraveném terénu.