Kromě nákupu opalovacích krémů a plážových osušek je potřeba před cestou do Chorvatska vyřešit několik důležitějších věcí. Na co se tedy připravit, aby vás nic nepřekvapilo?

Cestovní pojištění

Rozhodně se nezapomeňte pojistit. Cestovní pojištění do Chorvatska se vám určitě vyplatí. Náklady za zranění, které byste v případě absence pojištění museli hradit z vlastní kapsy, se mohou vyšplhat až do statisíců.

Mezi nejčastější problémy, které turisty v zahraničí trápí, jsou zažívací obtíže, odřeniny, či zranění od mořských ježků. A ve všech těchto případech se může stát, že budete muset vyhledat lékařskou pomoc.

Abyste ušetřili čas, můžete si sjednat cestovní pojištění online. Vyhnete se tak návštěvě kamenné pobočky a navíc získáte výhodnější cenu.

Poplatky za cestu

Ať už se vydáte do Chorvatska přes Rakousko, Slovinsko nebo Maďarsko, buďte připraveni na to, že vás čeká pár úseků dálnic, za které budete muset zaplatit. Cestování bez dálniční známky se rozhodně nevyplácí. Pokuta vás může přijít až na 100 Eur.

V Rakousku, Slovinsku, Slovensku a Maďarsku si budete tedy muset pořídit místní dálniční známku. Koupit lze týdenní, desetidenní nebo měsíční a ceny se pohybují od 8 do 15 Eur.

V Chorvatsku vás čeká placení mýtného. Za něj můžete dokonce ušetřit, pokud si koupíte předplacenou kartu ENC. Tu seženete na velkých mýtných branách a veškeré informace naleznete zde www.hac.hr.

Výměna peněz

Samozřejmě si peníze můžete směnit až na místě, případně se spoléhat na kartu a bankomaty. Pokud si ale peníze vyměníte dopředu, dostanete o maličko lepší kurz než při samotném placení kartou.

Napadají vás ještě další důležité věci, které vám mohou usnadnit cestu do prosluněného Chorvatska?