Když se nedaří, tak se nedaří

Bohužel, spousta rodin, párů a jedinců neměli takové štěstí a museli překousnout nástrahy osudu v podobě odcizených věcí, zrušeného letu či dokonce celé dovolené, s nemožností navrácení peněz, kvůli krachující cestovní kanceláři. Nástrah okolo cestování je celá řada a mnohdy ani nejste schopni určit viníka, se kterým byste si to mohli následně sami vyřídit. Za celou řadou těchto strastí totiž stojí mocná matička příroda a počasí, které nás dokáže svou nevyzpytatelností překvapit i v dnešní době nejmodernějších a exkluzivních meteorologických technik a přístrojů. Jistě má každý nejednu historku o tom, jak mu dokázalo počasí řádně zavařit a zatrhnout velkolepé, nejen cestovatelské, plány během několik málo hodin či minut.

Nečekané problémy občas potkají každého…

Takovou příhodnou a vlastně i poučnou historku v jednom má ve své sbírce i ukrajinský pokerový profesionál, specialista na slovo vzatý a člen elitního týmu PokerStars Eugene Katchalov. Eugene, i když původem Ukrajinec, se již v dětství přestěhoval se svou rodinou do USA. Později na newyorské univerzitě Stern School of Business vystudoval finance a mezinárodní obchod. Své nabyté znalosti uplatnil jako obchodník s akciemi a zejména v pokeru. Ten hraje pravidelně již od konce studia a díky svému talentu se časem propracoval mezi skutečné profesionály. Nyní patří do nejužší světové pokerové špičky a právem se zařazuje mezi nejúspěšnější hráče živého pokeru všech dob. Jak jsem již ale dříve zmínila, ani takové pokerové star, jakou Eugene Katchalov je, se samozřejmě klimatické nezdary a rozmary nevyhýbají. Začátkem loňského roku zažil zajímavý příběh – naštěstí se šťastným koncem – který Eugene sepsal, zveřejnil na PokerStars blogu a následně se stal čtecím hitem stránky.


Eugene Katchalov

Velemocná čarodějka jménem počasí opět zaúřadovala

Vloni v lednu se Eugene chystal na další zastávku ze seriálu Evropské pokerové tour. Ta se měla konat v oblíbené a všemi milované destinaci – na Bahamách. Jak už bylo zvykem, začátkem roku se v rámci EPT pokerová smetánka sjížděla v luxusním hotelovém resortu Atlantis Island Paradise.


Kasino resortu Altantis Island Paradise

Katchalov plánoval na ostrov odletět z New Yorku, bohužel tou dobou město a okolí trápily silné sněhové bouře a ani výhledy meteorologů do budoucích dní nebyly vůbec povzbuzující. Spousta letů byla proto z bezpečnostních důvodů zpožděna či úplně zrušena. To ale optimistického hráče nijak neznepokojovalo a se zádrhely na letišti nepočítal. Na letiště dorazil klasicky zhruba hodinu a půl před odletem a vůbec nepochyboval o tom, že by svůj let nestihl. Jakmile ale dorazil do odbavovací haly, nestačil se divit. Kvůli řadě odsunutých letů se na letišti nakupilo obrovské množství vystresovaných, naštvaných a nedočkavých lidí, kteří nemohli odcestovat, kam potřebovali.

Vždyť s úsměvem jde všechno líp!

Řady postávajících cestujících neměly konce a Eugene rychle pochopil, že pokud nenajde někoho, kdo by mu pomohl se ze svízelné situace dostat a odbaví jej přednostně před ostatními, nemá absolutně žádnou šanci své letadlo chytit.

Kohokoliv na terminálu odchytl, jej s úděsným pohledem poslal zpět do nekonečné šňůry netrpělivých lidí. Nakonec přistoupil k letištní pracovnici, kterou mile oslovil a s úsměvem na tváři jí svěřil svůj problém a žoviálně požádal o pomoc. Dáma, evidentně potěšena z příjemného jednání, jako mávnutím kouzelného proutku Katchalova přesunula do ultra krátké řady čekající na odbavení. Než se pokerový profesionál nadál, byl připraven k odletu. Své letadlo stihnul taktak, pouhé čtyři minuty jej dělily od neštěstí. Později se dozvěděl, že letecká společnost, se kterou cestoval, po vzlétnutí tohoto letadla zrušila všechny další lety na Bahamy na tři dny dopředu. Tím pádem by neměl Eugene jedinou možnost se na božský ostrov dostat. Naštěstí ale pro Eugena vše dobře dopadlo a on se mohl v klidu a pohodě vydat na turnaj.

Pár ponaučení

Eugene si ve svém příběhu našel pár jednotlivých ponaučení, která se, podle něj, mimo jiné vztahují i k pokeru. V tom prvním poukazuje na to, že občas je lepší přijet, přijít či udělat věci později. Kdyby totiž na letiště dorazil dříve, určitě by nebyl v takovém časovém presu a nesháněl by se po extra odbavení, čímž by prakticky svůj let nestihl. Naprosto ideálně tedy načasoval, i když nevědomky, čas svého příjezdu na letiště. A v pokeru je vhodné načasování alfou a omegou úspěchu. Proto není vhodné být vždy nejrychlejší, ale takticky vyčkávat na ten nejvhodnější moment pro to, vykonat svůj tah. Dále si z příběhu odnesl to, že je třeba umět odhadnout lidi a vědět, jak citlivě s nimi zacházet. Nikdy totiž nevíte, jaká osobnost sedí naproti vám u stolu. Je třeba je proto neustále vnímat, soustředit se na jejich reakce a herní kroky. Celkově je dobré, když máte schopnosti odhadovat situace a porozumět jim z psychologického hlediska. To vše pak můžete využit ve své herní taktice a vytěžit maximum.

To poslední, na co Eugene poukázal, je možná ze všechno to nejdůležitější. A to – mít štěstí…