Via ferrata je zajištěná cesta, na které jsou jisticí fixní lana, lanové mostky, točité žebříky, visuté lávky, železné stupačky, ferratové lanovky, vzdušné pasáže a další atrakce, které pořádně prověří vaši fyzickou kondici. Ferraty ale nejsou jen sportem, nýbrž také úžasným zážitkem. Díky nim se totiž můžete dostat do míst, která dříve patřila pouze horolezcům. Obvykle vedou nádhernou přírodní scenérií a často nabízejí až nepředstavitelně krásné výhledy.

Jak začít? Zaplaťte si kurz

Jak se zdoláváním zajištěných cest začít? Nejlepším způsobem je zaplatit si intenzivní ferratový kurz, kde se vám budou individuálně věnovat zkušení instruktoři. Ti vás naučí, jak správně lézt a přecvakávat jištění a zároveň se na ně budete moci vždy spolehnout. Jednoduché ferraty vhodné pro začátečníky naleznete například v Rakousku, ráji zajištěných cest.

Proč jsou vlastně via ferraty v Rakousku tak oblíbené? Důvodů je hned několik. Nachází se tam celá řada tras vhodných pro začátečníky, ale na své si přijdou i zkušení lezci, pro které jsou určeny hlavně delší trasy s větším převýšením. Rakouské ferraty nabízejí dech beroucí výhledy na třpytivá horská jezera s vodními zámky a líbezné scenérie.

Solná komora jako ráj pro lezce

Jedním z nejmalebnějších koutů Rakouska je Solná komora, kde se kromě tyrkysově průzračných jezer nachází také malebná lázeňská městečka a horské pastviny plné typických dřevěných chaloupek. Právě tam naleznete asi tucet ferrat. Většina z nich je zážitková, je doplněna řadou žebříků, visutých lávek, lanových mostů a dalších atrakcí.

Oblíbené zajištěné cesty se nacházejí také v okolí Dachsteinu. Alpská třítisícová „střecha“ Hoher Dachstein je totiž obklopena třemi ledovci a vyhlídkové vrcholy zajištěných cest tak nabízejí nádherné pohledy na krajinu rozervanou pradávnými ledovci. Aktivní dovolená Rakousko je tak tou správnou volbou pro zkušené lezce i začátečníky. Nudit se tam rozhodně nebudete.

Ferraty v Itálii, Slovinsku a Švýcarsku

Dalšími oblíbenými destinacemi pro zdolávání zajištěných cest jsou také Itálie, Slovinsko či Švýcarsko. V Itálii se můžete pokochat krásami Dolomit, vyrazit na jižní vápencové stěny se zázemím u blankytně modrého jezera Lago di Ledro, nebo navštívit masiv Brenty, jenž se nachází nedaleko Trenta. Ve Slovinsku se můžete těšit na parádní výhledy z nejvyšších částí Julských Alp, výstup na Triglav či Mangrt. Ve Švýcarsku ferraty nabízejí fantastické výhledy na Matterhorn, Dufourspitze, Monte Rosa, Eiger či Jungfrau. Tamější ferraty jsou perfektně udržované, takže jsou vhodné i pro začátečníky.