Žernosecké vinařství připravuje exkurze do sklepů, jejichž historie sahá až do poloviny 13. století, kdy Žernoseky koupili mniši cisterciáckého řádu a začali s jejich hloubením. Víno se ale na březích Labe v okolí Velkých Žernosek nepochybně pěstovalo již dříve, za zakladatele žernoseckého vinařství bývají považováni mniši premonstrátského řádu, které pravděpodobně v roce 1141 povolal do Čech kníže Vladislav II. z kláštera v německém Steinfeldu nad Rýnem a daroval jim mj. vesnice kolem Labe. Němečtí mniši byli pány Žernosek téměř 100 let, poté získal žernosecké panství Jindřich z Lípy. Právě z jeho doby pochází první písemná zmínka o žernoseckých vinicích (1237).

Vinice Žernoseckého vinařství se tyčí nad meandry Labe, od nichž se sluneční paprsky odrážejí na zrající hrozny. K výjimečnosti této vinařské lokality přispívají většinou jižní expozice svahů a jejich sklon, dále vyvýšeniny, chránící vinice před ochlazujícím severním větrem, nízká nadmořská výška a oteplující vliv velké vodní plochy v podzimních měsících. Žernosecké vinařství obhospodařuje 31 hektarů viničních ploch a viniční tratě patří do katastru tří vinařských obcí – Velkých Žernosek, Žalhostic a Lovosic. Viniční tratě nesou tradiční historické názvy: Kostelní, Mariánská, Malá Vendule a Velká Vendule. Pěstují se především odrůdy Müller-Thurgau, Mopr, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Tramín. Průměrná roční výroba vinařství je 150 tisíc lahví.


Žernosecké vinařství nabízí exkurze do sklepů


Ve sklepích už půl století stárnou lahve z mnohých vinařských šlechtitelských po­kusů


Prohlídka nás zavedla do sklepa Jánského, Dlouhého, Krátkého, Apoštolského, Panenského i Křížového

Rozloha labyrintu žernoseckých sklepů je 1 553 metrů čtverečních. Ve sklepích zraje víno v dubových sudech, převážně o objemu 3000 – 5000 litrů, i v nerezových tancích. Teploty ve sklepě se během roku pohybují mezi 8 až 12° C. Prohlídka nás zavedla do sklepů Jánského, Dlouhého, Krátkého, Apoštolského, Panenského i Křížového. Jméno Panenského sklepa prý pochází buď z panenské sklizně (vína vyrobená z první sklizně mladé vinice, která dosahuje své plnoletosti po 3 letech od výsadby) nebo od panen, které si do sklepa vodili tajnou chodbou mniši z hradu Kamýk severně od Velkých Žernosek. Snad nejchladněji bylo v Křížovém sklepě, což průvodce vysvětloval skalní štěrbinou, která údajně sahá z tohoto sklepa až ke Kamýckému ledovci (jak průvodce nazýval tzv. ledové jámy na úpatí největšího suťového pole nedalekého vrchu Plešivec, v nichž se dlouho do jara udržuje sníh a led a v létě je mimořádně chladný vzduch). A skutečně chlad ze štěrbiny se citelně táhl. V 50. a 60. letech minulého století byla v žernoseckém vinařství Výzkumná vinařská stanice. Od té doby ve sklepích už půl století stárnou lahve z mnohých vinařských šlechtitelských pokusů. V současnosti se již samozřejmě nedají pít, pokud nemáte v oblibě pití octu či podobné tekutiny. Ale pohled na desítky starých lahví ve sklepích povzbuzuje aktivitu chuťových buněk. Kromě prohlídky historických sklepů si můžete objednat i degustaci žernoseckých vín (degustaci malou, velkou či exkluzive – 10 vzorků, sýry, 1,5 – 2 hodiny).

Cisterciákům tedy v labském údolí kolem Velkých Žernosek vděčí za horlivé šíření vinařství. Po nich se majitelé vinic v 15. až 17. století střídali, až v roce 1667 byly prodány rodu Nosticů, v jehož vlastnictví zůstaly vsi i vinice do roku 1916. Tehdy koupila žernosecký zámek s vinnými sklepy a vinicemi od rodiny Nosticů pražská vinařská firma Oplt a synovci. Po skončení druhé světové války se stal celý viniční komplex státním majetkem. Od roku 1995 je vinařství v soukromých rukách pod názvem Žernosecké vinařství s.r.o.


Kaňonovité údolí Labe miloval i Karel May


Labská stezka u Ústí nad Labem


Hrad Střekov nad Malířským koutkem


Hrad Střekov

Vzhůru na Labskou stezku, směr Ústí nad Labem, do restaurace Větruše na skále vysoko nad městem. Cyklistická stezka kolem Labe vede po rovince a je sjízdná i pro nejmenší a nejstarší. Než dorazíme k Větruši, míjíme cestou několik zajímavých míst spojených s českou i německou historií. Nejprve v Brné je to z cyklostezky jen několik desítek metrů k restauraci Srdíčko, jejíž historie sahá do 18. století (1728 zde Mathias Klein postavil dům s hostincem, který sloužil k občerstvení poutníků) a kde přebýval světoznámý spisovatel Karel May. V interiéru restaurace nelze památný pobyt Karla Maye přehlédnout. Autor Vinnetoua zavítal do Ústí nad Labem poprvé v roce 1874, podruhé v letech 1897–1898, v té době napsal v Brné méně známý román Vánoce. Při vjezdu do Ústí nad Labem se na pravém břehu Labe tyčí na skále nad Malířským koutkem hrad Střekov (ta ulička se tak opravdu jmenuje a umím si představit malíře malující malebné hrázděné chalupy a hrad vysoko nad nimi), který učaroval Máchovi, Goethovi, Mayovi i Wagnerovi. Richard Wagner údajně na Střekově nacházel inspiraci zahalen v prostěradle, v němž se toulal po zákoutích hradu. Přímo pod střekovskou skálou mohou turisté navštívit Masarykovo zdymadlo, vodní dílo z let 1923 až 1936, které zajistilo splavnost řeky. Součástí prohlídky této technické památky je mj. tzv. rybí přechod, který pomáhá migrujícím rybám překonávat vodní díla na řece.

Půvabný zámeček Větruše je dominantou Ústí nad Labem a je z něj krásný výhled na město i hrad Střekov. Větruši zdobí 30 metrů vysoká vyhlídková věž, na níž vede 111 schodů, vstupné je 10 korun. Lahůdkou na jídelním lístku je svíčková (přesněji: Pomalu dušené hovězí maso z mladých býčků se svíčkovou omáčkou, brusinkami, podmáslím a vídeňským knedlíkem) od kuchaře Stanislava Dunky, která získala ocenění Zlatá svíčková omáčka, nejlepší v ČR loňského roku na Chuť Česka 2013. Nelze si neobjednat, za 159 korun málokdy dostanete cokoli, co získalo označení nejlepší v ČR. Dopravu k restauraci na skále nad městem usnadňuje lanovka, její spodní stanice je na střeše obchodního centra Forum a jezdí pravidelně v 15 minutových intervalech. Kabiny lanovky jsou bezbariérové, cyklisté si mohou do kabiny vzít kolo. V areálu Větruše jsou tenisové kurty a víceúčelové hřiště, zrcadlové bludiště s 26 zrcadly a také přírodní bludiště ze zelených tújí. Pro děti navíc prolézačky, pískoviště, kolotoč.


Vyhlídková restaurace Větruše


Hrad Střekov z Větruše

Původ dnešní výletní restaurace sahá hluboko do historie. „Lahoboř s ženau svau jménem Větruší nalezše místo jedno při řece příhodné dali sobě na něm duom ohrazený a vysoký z dříví hrubého postaviti, davše jemu jméno Větruší. Mnoho dědin okolo něho dali lesy vyplanivše nadělati a semeny zimními i letními obilnými dali je ošíti.“ Tak se praví v Hájkově kronice, bylo to údajně v roce 826, kdy Lahoboř poručil vystavět dřevěný hrad, který pojmenoval po své manželce. Hrad zanikl podobně jako vzpomínky místních obyvatel, že nějaký hrad kdysi existoval. Až v roce 1839 ústecký měšťan Johann Thomas objevil na Větruši silné základové zdi. A nebylo daleko k nápadu vybudovat na atraktivním místě hostinec s tanečním parketem, který pojmenoval Ferdinandova vyhlídka na paměť císaře Ferdinanda. Hostinec se stal natolik oblíbeným výletním místem, že pozemek koupil ústecký turistický spolek a v roce 1897 byla slavnostně otevřena nová restaurace s ubytovnou, která se stala centrem společenského života obyvatel Ústí nad Labem. Zlaté časy Větruše trvaly až do 60. let minulého století, později začal objekt v době normalizace chátrat. Oživení nepřinesla ani privatizace v 90. letech, objekt několikrát změnil majitele, ale k žádné rekonstrukci nedocházelo, byl pouze cílem spekulativních nákupů a prodejů. Navíc v červenci 2000 požár pohltil střechu vyhlídkové věže, v té době existovaly návrhy na zbourání zdevastovaného objektu a vystavění rozhledny. V roce 2001 však ústečtí patrioti prosadili odkoupení Větruše do majetku města a postupně se věci obracely k lepšímu. A dnes je odtud nádherný výhled a vaří se svíčková roku.

Labská stezka se svými 1270 kilometry nabízí nejen jednodenní výlety, ale také aktivně strávenou dovolenou plnou poznání a zážitků. Plánujete-li užít si na české či německé části cyklostezky více dní i týdnů, lze využít služeb specializovaných CK, které zajistí půjčení kol, ubytování, převoz zavazadel do další destinace na stezce apod. To vše nabízí například cestovní kancelář Enthusia, i díky ní mohou cyklisté Labskou stezku ochutnat všemi smysly. Vždyť díky lokálním průvodcům a jejich znalosti prostředí, lze objevit místa, která by mohla zůstat ukryta, poradí, kde se dobře najíst, ubytovat, doporučí ochutnávky vína i místních piv a nejlepších výrobků regionu. Enthusia nabízí také doprovodné vozidlo pro přepravu zavazadel a osob, průvodce a cyklomechanika v jedné osobě nebo večerní grilování.

www.zernosecke-vinarstvi.cz
www.hrad-strekov.cz
www.zoousti.cz
www.usti-nad-labem.cz
www.muzeumusti.cz
www.enthusia.cz
http://hotelvetruse.cz