Přednášky:
12:00 Podzimní Island – Jan Sucharda
13:00 Syn stínu: Mluvící lišky ve službách lidskosti – Helena Březinová
14:00 Í hvítum snjó – Jiří Hroník
14:20 Ultima Thule na starých mapách – Vladimír Zelenka
15:30 Moje druhé doma – Martina Kašparová
16:30 Island, kde se rodí Země – Jiří Lehejček
17:45 Projekt Nordfjardargöng – Aleš Richter

Koncert:
19:00 Svávar Knutur

Vyvrcholením letošního Islandského dne bude koncert islandského hudebníka Svávara Knutura. Do České republiky přijel SVÁVAR KNUTUR koncertovat poprvé v únoru 2013, kdy s sebou přivezl své čerstvé album Ölduslóð (Cesta vln), na kterém s ním spolupracovala Markéta Irglová. Jejich společné duety na Islandu dobyly hitparády a píseň Baby Would You Marry Me je velmi populární i v zámoří.

Prostřednictvím svých fotografií se o své zážitky a lásku k Islandu s návštěvníky podělí hned několik přednášejících. Na Island je přivedly různé okolnosti, společné mají ale to, že tomuto tajuplnému ostrovu naprosto propadli a pokud tam již trvale nežijí, budou se tam celý život vracet. Jedním z nich je JAN SUCHARDA, profesionální fotograf a autor Průvodce islandským vnitrozemím.

V roce 2005 měli Islanďané důvod k oslavě: útlounká knížka Skugga-Baldur spisovatele a textaře s uměleckým pseudonymem Sjón získala prestižní Literární cenu Severské rady. Kniha vyšla díky nakladatelství Argo i česky pod názvem Syn stínu a přednáška skandinavistky a překladatelky HELENY BŘEZINOVÉ nás provede kouzelným světem Sjónovy báchorky.

S jakými přírodními překážkami je třeba se vyrovnat při ražbě nejdelšího silničního tunelu na Islandu nám poví ALEŠ RICHTER ze společnosti Metrostav.
A za zmínku stojí i přednáška VLADIMÍRA ZELENKY, který nám představí historický vývoj mapování Islandu od středověku až do nedávné minulosti.

Akci pořádá Klub islandských fanatiků a Městská knihovna v Praze, za podpory CK Periscope Skandinávie a Icelandair. Celodenní vstupné 80 Kč.

Více informací o jednotlivých bodech programu najdete na těchto odkazech:
http://www.islandklub.com/article_203
http://www.svavarknutur.com

Kontakt: Jana Jakšová, předsedkyně Klubu islandských fanatiků, tel: 728 476 972, islandklub@hotmail.cz

Rozhovor s Janem Suchardou: Pár rad na cesty vnitrozemím Islandu
Články z Islandu na Cestomile:
Laugavegur – čtyřdenní trek mezi islandskými sopkami
Jökulsárlón – ledová islandská kráska