Rozmanitý Kypr

Pro samotáře a dychtivé turisty představuje ideální dovolenou ostrov Kypr. Pokud budete mít náladu utéct z letoviska, stačí si půjčit automobil nebo kolo a popojet do některé ze zapadlých zátok. U města Larnaka najdete i opuštěné písčité či oblázkové pláže. Přístup do jasně modrého moře je velmi snadný, proto se oblast hodí i pro rodiny s dětmi.

Zatoužíte-li po aktivní dovolené, můžete tu zabrousit do borových lesů pohoří Troodos. V jeho údolích narazíte na malebné vesničky s památnými pozůstatky po dřívějších obyvatelích.

Co nabízí klidná letoviska v Egyptě

Současné boje v Egyptě nepředstavují pro turisty riziko, pokud se řídí bezpečnostními pravidly. České velvyslanectví v Káhiře ve své zprávě o situaci v zemi doporučuje, aby se návštěvníci vyhýbali velkým městům, ke kterým se samozřejmě řadí i Káhira. Neradí pak pohyb po celém Sinajském poloostrově, zejména v jeho severní a střední části. V turistických letoviscích je dosud relativně klid. V případě jakýchkoli problémů se lze vždy telefonicky obrátit na velvyslanectví, které sídlí v Káhiře.

I na cestu do Egypta lze využít super last minute zájezdy, které cestovní kanceláře nabízí přibližně tři dny před odjezdem. Vyrazit tak můžete do známé Hurghady nebo do oblasti Marsa Alam. Rudé moře, které Marsu omývá, představuje ráj pro potápění i šnorchlování. V zátoce Abu Dabbab kolem vás bude kroužit mořská želva, sirény i delfíni.

Historické Turecko

Pro milovníky antických památek je skvělé slunné Turecko. K velmi zajímavým místům patří národní park Olympos, který se nachází nedaleko města Antalya. Oblast táhnoucí se po pobřeží nabízí nejen čisté pláže, ale i památky starodávného města OIympos.

Velké množství historických pamětihodností nabízí i městečko Side a jeho okolí. Z letoviskových pláží lze vyrazit na výlet např. k antickému amfiteátru či zříceninám hradu. K pozůstatkům starodávné civilizace je nejlepší se vypravit ráno. Vyhnete se tak turistům.