Základní informace o Černé Hoře

Černá Hora je nejmladším státem Evropy. Sousedí s Chorvatskem, Albánií, Bosnou a Hercegovinou, Kosovem a Srbskem. Jedná se o hornatý stát, který se pyšní krásnými plážemi a čistým mořem. Naleznete zde úžasné hory, národní parky a historické památky. Na malé oblasti 13 tisíc km2 se registruje pět národních parků a území bylo prohlášeno za ekologický stát.
V Černé Hoře platí euro i přesto, že země není členem Evropské unie. Vzhledem k velikosti a počtu obyvatel je pochopitelné, proč bylo nakonec rozhodnuto o akceptaci této měny. Potraviny si zakoupíte v místních obchodech ve větších městech. Pokud se chystáte do hor, neváhejte si dovézt vlastní trvanlivé jídlo. Do Černé Hory létá přímý spoj dvakrát týdně, dopravíte se sem také vlakem nebo autem. Cena letenky se liší v závislosti na čase objednání. Alternativní dopravní spojení autem, stopem nebo autobusem volte raději mimo víkend.

Základní vstupní formality

V turistických destinacích se domluvíte bez problémů anglicky, v horách s angličtinou nepochodíte. Úředním jazykem je srbochorvatština a plánujete-li pobyt v horách, vezměte si s sebou slovník. Mnoho lidí nepotkáte, ale mohl by se vám hodit. Ke vstupu na území státu vám postačí pas. Každý cestovatel je povinen nahlásit svůj pobyt v zemi do tří dní na příslušném úřadě, ale v praxi to nikdo nedodržuje. Pokud se ubytujete v hotelu, splní za vás tuto formalitu hotelový personál. Horské oblasti policie nehlídá, proto cestujte raději minimálně ve dvou.

Vydejte se s batohem do divokých hor

Na horské výlety se vybavte ve větších městech, v horách nic neseženete. V turistických destinacích u moře nebo v hlavním městě Podgorica na vás čekají příjemné malé obchůdky. Pokud se vypravíte do hor s batohem a stanem na nocování, přibalte s sebou značnou zásobu pitné vody, protože v horách je s pitnou vodou velký problém. Ideálně si najděte na mapě, kde se dá pitná voda doplnit. V opačném případě budete muset putování předčasně ukončit. Pokud narazíte na nepitnou vodu, můžete ji po cestě zkusit převařit a doplnit o speciální tabletu, která zajistí zničení nežádoucích bakterií. V letních měsících řada cestovatelů na svém putování nenarazí na dostupnou vodu vůbec. Je to dáno vysokými teplotami a nízkou četností srážek. Plánujte raději krátké trasy s jedním přespáním nebo si pečlivě vytipujte na své cestě průchod většími městy, kde vodu dokoupíte.

Kouzelné národní parky přilákají ročně tisíce turistů

V Černé Hoře poměrně dobře funguje autobusové spojení mezi městy a do parků se pohodlně dopravíte autobusovou linkou. Město Bielo Polje představuje nejlepší výchozí bod do národních parků i hor. Do parku Biogradska Gora se nejlépe dostanete z městečka Mojkovac. Před vstupem se můžete kochat pohledem na Skadarské jezero. V parku je možné přenocovat ve stanu, avšak pouze na vymezeném území. Rozdělávat stan mimo kemp není dovoleno. Nechodí zde žádná hlídka, která by kontrolovala dodržování tohoto omezení. Vypravte se na nejvyšší horu parku Crna Glava v pohoří Bjelasica. Při toulkách narazíte na krásnou přírodu a v údolích na negramotné obyvatele. V národním parku Durmitor naleznete nejvyšší most v Černé Hoře vedoucí přes řeku Tara. Výchozím bodem při cestě do parku je město Žabljak. Cestou vás čeká Crno jezero. Na nejvyšší horu parku Bobotov Kuk vede příjemná cesta, jejíž konec je završen šplháním na skálu pomocí ocelových lan. Zastavte se na vyhlídce Čurovac (Ćurevac), která skýtá pohled na nejhlubší kaňon Evropy. Prohlédněte si jezera Barno, Zminje a Jablan. Cesta bude trvat kolem dvou dní. Pohoří Bjelasica nebo Komovi vám umožní pohodovou túru a patřičný aktivní relax.

Zastavte se ve městečku Pljevlja. Naleznete zde mešitu Gazi Husejna, kde vás uchvátí nejvyšší minaret na Balkáně. Krásnými výhledy a hezkou přírodou láká známá Boka Kotorská, nejjižnější fjord Evropy. Nádherný velký záliv navštíví každý turista Černé Hory. Ubytování seženete v městech ležících u zálivu – Kotor, Perast, Tivat, Herzeg Novi. Kousek od zálivu na vás čeká krásný národní park Lovćen.

Čisté pláže každoročně získávají
prestižní mezinárodní ocenění

Na Budvanské riviéře se projdete městečkem Budva, které je považováno za nejkrásnější město Černé Hory. Toto město patří k nejdražším ve státě, a proto nakupte veškeré jídlo mimo město a ubytujte se například na Barské riviéře v letoviscích Bar, Sutomore nebo Čajn. Pláže v Černé Hoře jsou krásné a Sutomorská pláž získala ocenění Modré vlajky, stejně jako pláže v okolí letovisek Herceg Novi, Tivat, Burva a Bečići.