Pohodová dovolená pro rodiny s dětmi, seniory i dobrodruhy, kteří vyrazí s batohem na zádech.

Pobyt u Černého moře láká stále více Čechů. Díky nízkým cenám, pěkné přírodě, slušnému komfortu v hotelech se každoročně zvyšuje poptávka po letní dovolené v Bulharsku. Země se v posledních letech snaží přiblížit letoviskům v západní Evropě a přilákat více turistů. Poskytované služby se zkvalitňují, opravují se hotely, zvyšuje se nabídka jídel v restauracích. Bývalý postkomunistický stát nabízí srovnatelnou dovolenou jako Itálie a Francie, ale za výrazně nižší peníze. Turisté si oblíbili krásné pláže, historická města, výborné jídlo a úchvatné hory. Teploty se v létě pohybují na příjemných 26 °C až 28 °C. Letecky se do Sofie či Burgasu dostanete za dvě hodiny. Do Bulharska se vydává více turistů také pro relativní bezpečnost z hlediska náboženské víry. Je zde velký počet obyvatel bez náboženského vyznání (60 procent), pravoslavní tvoří 30 procent a sedm procent představují muslimové.

Projděte velké metropole ve dne i v noci

V roce 2006 byl na letišti v Sofii zbudován nový terminál, díky němuž se urychlila a zkvalitnila doprava do zemí západní a střední Evropy. Za návštěvu stojí hlavní město Sofia, letovisko Burgas, historická města Varna, Plovdiv nebo Stara Zagora. Metropole ukrývají nespočet nákupních možností, návštěvu kin, divadel, galerií, historických památek a skvělých restaurací. Hlavní město Sofie leží na úpatí pohoří Vitoša a turisté se nejčastěji kochají pohledem na katedrálu sv. Alexandra Něvského, mešitu Banja Baši, zbytky římských lázní s kostelem sv. Jiří či na kostel sv. Sofie. Udělejte si noční procházku skrze historické centrum. Historické město Plovdiv zaujme římským amfiteátrem či mešitou Džumaja. Festivalové město Varna se pyšní nejznámější katedrálou Nanebevzetí Panny Marie. Čtvrté největší město Burgas leží na břehu Černého moře a pro turisty představuje výhodné nákupní centrum.

Peníze nikdy nesměňujte na ulici

Měnou je bulharský lev. Pokud si nesměníte peníze v České republice, zásadně nevyměňujte finanční prostředky na ulici v bulharských městech. Vždy zamiřte do banky, ověřené směnárny nebo do lepšího hotelu a peníze vyměňte tam. Na ulici se pohybují podvodníci, kteří vám eura či dolary smění za, na první pohled, výhodný kurz, ale ve skutečnosti neznalé cestovatele pouze okradou.

Vzhůru do pohoří Rila a Pirin

Před odjezdem si obstarejte mapy, nebo se po nich poohlédněte po příjezdu do Sofie či jiného většího města. Do pohoří Rila se dostanete z Borovce. V zimním letovisku trampové nejčastěji vyrážejí na přechod pohořím, aby pokořili nejvyšší horu Musala. Na přechod se můžete vypravit i z jiných měst, například z Rilského Monastiru nebo z městečka Sapareva Banya. Pohyb po vršcích není snadný. Pomoci trekových hůlek se lépe dostanete po nelehkých cestách skrze kameny na vrcholky hor. Pokud vás zastihne déšť, jsou cesty kluzké a místy nebezpečné. Volte vhodnou trekovou obuv a vydejte se do hor se zkušenými spolucestujícími. Dalším navštěvovaným pohořím je Pirin, do kterého se dostanete ze vstupního města Bansko. V horách naleznete dostatek vody v říčkách, pokud vám nebude vadit, že se ze stejné vody napila zvěř. Jídlo si vezměte všechno s sebou. Nebudete mít možnost žádné potraviny dokoupit. V pohořích narazíte na chaty, kde si budete moci zaplatit ubytování a najíst se, ale na tuto možnost se příliš nespoléhejte. Chata může být zavřená, plně obsazená nebo nebude vařit. V národních parcích je přísně zakázáno spát ve volné přírodě ve stanech. Na cestě narazíte na nespočet chat, ale v hlavní turistické sezóně nemusíte sehnat ubytování nebo nakonec skončíte ve společné noclehárně s dalšími deseti turisty. Mezi oblíbené cíle se řadí pohoří Rodopy, Stara planina a Vitoša.

Pobytem u moře skvěle zakončíte dovolenou

Slunečné pobřeží, Zlaté písky nebo Primorsko jsou pro pobytové zájezdy jako stvořené. Třicet kilometrů od města Burgas se rozprostírá oblíbená turistická destinace Slunečné pobřeží. Krásné čisté pláže si zasloužily ocenění Modré vlajky. Díky perfektním klimatickým podmínkám je toto místo ideální pro pohodovou dovolenou. Čistý mořský vzduch se kombinuje se svěžím horským a vytváří ideální klima pro rodinnou dovolenou. Moře je čisté, pláže písečné a vstup do vody pozvolný. Nevynechte historické město Nessebar, které se pyšní zařazením na seznam světového dědictví UNESCO. Slunečné pobřeží si čeští turisté oblíbili zejména díky příznivým cenám a kvalitním službám. Zlaté písky jsou na první pohled až zbytečně moc zastavěným letoviskem, avšak při pobytu zde si zamilujete krásně zlatý písek na pláži a nedaleké přírodní rezervace, kam se rádi zajedete podívat. Letovisko Albena svými širokými plážemi a luxusními hotelovými komplexy potěší nejnáročnější turisty.