Nádherné tropické motýly lze pozorovat nejen na květech a listech rostlin, ale také na stojáncích, na nichž si pochutnávají na připravených lahůdkách. Motýli se nebojí a při hodování se nenechají rušit, přestože se lidé dívají opravdu z těsné blízkosti. Chcete-li zažít motýly právě ve chvílích hodování nebo líhnutí z kukel, chce to jen trošku trpělivosti a čekání. Na vypouštění motýlů z vitrín, v nichž se líhnou, pozvalo vedení botanické zahrady i zpěvačku Anetu Langerovou.


Aneta Langerová a motýlí krása


Motýli přistávají na rukách, na vlasech, na ramenou


Z těchto boxů vypouštěla Aneta Langerová vylíhlé motýly

O motýlech jsem si krátce popovídal s Evou Smržovou, odbornou náměstkyní zahrady.

Kolik druhů motýlů je ve skleníku?
Zatím dorazily kukly asi 45 druhů tropických otakárků, baboček, bělásků a martináčů. Přesný počet nelze říci, protože kukly otakárků dostáváme ve směsi druhů a kukly některých druhů si jsou velmi podobné, takže musíme čekat, až se vyklubou motýli a pak je teprve můžeme určit. Celkem je objednáno 4 500 kukel. Do zahrady jsou dováženy každý týden, aby se návštěvníci měli stále na co dívat. Kukly dostáváme v polystyrenových krabicích, kde jsou chráněné vatou, musíme je vyndat, očistit od zbytků vaty a poté je lepíme na tyčky ve vitrínách, kde se motýli líhnou.

Jak dlouho žijí motýli?
To záleží na druhu, některé jsou „dlouhověké“, v přírodě mohou žít dva až tři týdny, obávám se, že ve skleníku je jejich životnost nižší, přece jen je pořád někdo ruší, takže nemají ideální životní podmínky. Máme ovšem ve skleníku i druhy, které žijí pouze pár dní, týká se to hlavně martináčů, kteří nemají zažívací trakt, nejsou schopni se živit.

Ve vitrínách je možné pozorovat, jak se motýl líhne z kukly. Jak dlouho to trvá?
Úplně počáteční fáze, kdy se začne motýl z kukly klubat, netrvá dlouho, jen pár minut. Delší je druhá fáze, když se totiž motýl vylíhne, má křídla z kukly zmačkaná a tak si do nich napumpuje lymfu, čímž se křídla vypnou a vytvrdnou. To může trvat hodinu, dvě hodiny, závisí to na teplotě a pochopitelně i na druhu, déle to trvá velkým motýlům, jako jsou babočky rodu Caligo. Nebo martináči s největšími křídly na světě, ti čekají na vytvrdnutí křídel i polovinu noci, kdy se tito motýli většinou líhnou. Každopádně, většina motýlů prožije delší dobu ve stadiu housenky a kukly, než jako dospělec, který létá.

Ve skleníku jsou i noční motýli, ale noční prohlídky nejsou…
Přesto je návštěvníci uvidí, jednak je necháváme dlouho ve vitrínách a kromě toho si noční motýli sednou před den někde na rostliny.

Poletující motýli si běžně sedávají na lidi, co je k tomu láká?
Spoustu motýlů přitahuje pot, přesněji sůl, která je obsažena v potu, takže se stává, že si někoho motýl vybere a cucá pot. Motýly přitahují i některé parfémy a hodně záleží na barvě oblečení. Pokud někdo přijde ve žlutém nebo oranžovém oblečení, zvyšuje tím pravděpodobnost, že si na něj motýl sedne.


.

Jaká jsou základní pravidla chování k motýlům, mohu například fotit s bleskem?
Když se motýl klube, je používání blesku nevhodné, může se leknout a pustit se dříve, než má vytvrdlá křídla. Pokud ale dospělý motýl létá po skleníku, fotografování s bleskem mu neublíží, maximálně odlétne. Pochopitelně by se návštěvníci neměli motýlů dotýkat, pokud si na ně motýl sedne, jen zlehounka ťuknou do nožiček a odehnat je. Podstatné je nepoškodit motýlům křídla. A dívejte se, kam šlapete, motýli mohou sedět i na zemi.

Pro motýly je na stojáncích připraveno trochu zahnívající ovoce…
Přestože je květů ve skleníku relativně dost, chceme motýlům vytvořit co nejlepší prostředí a tak jim na stojáncích připravujeme konkrétně banány, které mají nejraději, když už jsou ve stadiu rozložení. Čerstvé banány by jim nechutnaly, protože motýli sají pouze tu tekutinu. Ještě jim připravujeme roztok cukru, takže sají i cukr. Nejvíce si pochutnávají po ránu, když začne svítit slunce, během dne si sem tam cucnou během polétávání.


.
.

Jaké jsou teplota a vlhkost ve skleníku a ovlivňuje venkovní počasí aktivitu motýlů?
Denní teplota je 24–25 stupňů Celsia, noční klesá na 22. Vzdušná vlhkost též kolísá, běžně je kolem 80 procent, pokud je ale přes den venku hodně sluníčka, klesá až k 65–70 procentům. A je obrovský rozdíl v aktivitě motýlů, pokud venku svítí slunce, nebo je zataženo. Jakmile vysvitne slunce, jsou pohyblivější, když se jim nedostává slunečních paprsků, spíše někde posedávají a příliš se nehýbají. Ovšem leckdy to závisí na druhu. I denní motýli mají různou dobu aktivity v průběhu dne, například rod Caligo, kterým se říká „soví motýli“, ti létají nejvíce po ránu a večer.

Z minulých let si pamatuji, že najít mrtvého motýla ve skleníku je běžné…
My se snažíme uhynulé motýly odstraňovat, přestože umírání je běžný přírodní proces, navíc u motýlů hodně rychlý. Někteří návštěvníci nenesou pohled na mrtvou krásu právě lehce. Dostali jsme v minulosti i několik stížností, nejaktivnější byla jedna paní, která nám vyčítala, že se všichni motýli dokonale nevypnou, což v přírodě nikde neviděla. Ovšem v přírodě má motýl nepřátele a pokud se nevylíhne v perfektním stavu, brzy ho něco sezobne, takže motýly s poškozenými křídly není v přírodě obvyklé vidět. Ve skleníku nemají přirozené nepřátele, vlastně, kromě rybiček. Máme v jezírku asijské rybičky, kterým se říká stříkouni a vysloveně se živí tím, že sestřelují hmyz nad hladinou. Plivají vodu a dokáží zasáhnout motýla nebo jakýkoli jiný hmyz, doslova ho sestřelí do vody a sežerou.


.

Více ze života motýlů se dozvíte z informačních tabulí ve skleníku Fata Morgana. Víte proč mají motýli na křídlech oka? Motýl klame tělem, imitace očí na křídlech je působivý vzor, který má překvapit a šokovat predátory. Náhlý pohled do široce otevřených očí vyvolá úlek, v přírodě je totiž přímý pohled vnímán jako dominantní. Predátory taktéž varuje extrémní barevnost motýlů, ze zkušenosti vědí, že takto barevní živočichové jsou obvykle nechutní či dokonce jedovatí. A který motýl má největší křídla? Největším denním motýlem je samice ptakokřídlece Alexandrina s rozpětím až 31 cm.

Výstavu je možné navštívit až do 10. května denně od 9 do 18 hodin, v květnu se otevírací doba prodlouží do 19 hodin. V pondělí je skleník Fata Morgana zavřený (vyjma svátků).

Více informací na www.botanicka.cz.