Reinhold Messner se ve své knize Pád nebes, kterou u nás vydalo nakladatelství Jota, vrací do let 1858 – 1865, během nichž se rozhořel boj o prvovýstup na Matterhorn, poslední alpskou čtyřtisícovku, na jejímž vrcholu ještě nikdo nestál. Výstup na Matterhorn byl považován za nemožný, jenže pak se pod Horou objevil mladík z Velké Británie Edward Whymper a setkal se s místním horským vůdcem Jeanem Antoinem Carrelem. Ti dva jako by hned pochopili, že jsou prostě z jiného těsta, ale zároveň i to, že jsou oba natolik odhodlaní a schopní, že mohou dosáhnout vrcholu dosud nezdolané hory. Jen ti dva věřili, že Matterhorn je možné slézt. Stali se z nich nikoli spojenci, ale největší sokové, vyhrát mohl jen jeden. Messner s citem a zkušenostmi horala popisuje lidské vlastnosti obou rivalů, jejich touhy, ambice, odpovědnost, obdiv i naštvanost vůči tomu druhému.

Messner v knize nehledá jen jednoduchý popis dobývání Hory, ale představuje oba soky v jejich lidských podobách. Co rozhodlo o tom, že zvítězil ten první, a nikoli ten druhý? Messner poutavě vypráví o dvou lidech, a to tak napínavě, jako by to byla detektivka. Navíc se věnuje nejen samotným výstupům, ale i dění, které následovalo po tragédii na Matterhornu, soudům, polemikám, obviněním, vzpomínkám pamětníků a pozůstalých.

Dnes je Matterhorn komerční horou, podobně jako Mount Everest. Jsou na ní fixní lana, místy dokonce i žebříky, což umožňuje i méně odolným vystoupat na vrchol. Tehdy to byl duel do posledních metrů, posledních minut. Jeden se svými kolegy z jedné švýcarské strany, druhý z té italské.

Ukázka z knihy:

Vzduch je úplně jasný, údolí jsou bez oparu, hory okolo se ukazují ostrými obrysy, jako malované.
Nyní je Whymperovi jasné – je první! Všechno vypadá blízce: dva tisíce metrů pod nimi salaše, ze kterých stoupá modrý dým, černé lesy, louky, vodopády a jezera.
„Hurá! Hurá! Hurá!“ Volá Whymper. Stále znovu „Hurá“!
„Kde jsou?“ chce vědět Croz.
Whymper se předkloní, aby mohl nahlédnout přes skály do propasti. Tam dole na hřebeni jsou lidé, nemýlí se! „Italové, tam dole jsou,“ volá. Whymper jednoznačně poznává Carrela, vítězoslavně jásá a vyhazuje svůj klobouk do vzduchu. „Crozi, pojď sem!“
„Kdepak jsou?“
„Tam dole.“ Whymper ukazuje k jižnímu rameni.
„Jsou ještě hodně daleko,“ říká Croz.
„Crozi, ti lidé nás musejí vidět.“
Oba muži volají, křičí, gestikulují. Italové se zastaví a hledí vzhůru.
„Crozi, slyší nás.“


Kresba Edward Whymper

Ve dvaceti letech Whymper ještě neviděl ani jednu alpskou horu, vlastně žádnou horu. Jeho otec byl váženým malířem akvarelů a řezbářem. Edward je druhý nejstarší z 11 dětí a jde v otcových uměleckých stopách. Alpinismus byl v jeho době pro bohaté nadšence. Whymper se vydal na cestu, aby hory kreslil, nakonec byl prvním (nejen) na Matterhornu. A právě jeho kresby doprovázejí i knihu Pád nebes.

Pokud Vás kniha chytí u srdce a pokud vládnete anglickým jazykem, můžete se více o dobývání Matterhornu dočíst např. v knize Scrambles amongst the Alps, kterou napsal Edward Whymper a ilustroval vlastními kresbami. Lze ji volně najít na internetu.

Reinhold Messner: Pád nebes
Vydalo Nakladatelství Jota, 2016, 252 stran
Německý originál Absturz des Himmels vydaný nakladatelstvím Fischer Verlag GmbH v roce 2015.

Reinhold Messner je prvním horolezcem, který vystoupil na vrcholy všech 14 osmitisícovek, první zdolal Mount Everest bez kyslíkového přístroje, zdolal nejvyšší hory všech kontinentů. Na pěších výpravách přešel Grónsko, Antarktidu, poušť Gobi. Je autorem desítek knih, asi 30 už bylo vydáno v češtině.