Jezero Jökulsárlón se začalo tvořit někdy ve 30. letech minulého století pod ledovcovým splazem Breidamerkurjökull (jökull znamená ledovec). A stále se zvětšuje. V roce 1975 mělo 7,9 km2, dnes již 18 km2. A je stále hlubší, je dokonce nejhlubším jezerem na Islandu. Údaje o hloubce se různí, někde udávají 160, jinde 200 i 250 metrů. Jökulsárlón má slanou vodu, od moře ho dělí jen 1,5 km dlouhá říčka, po níž plavou kry. Všude chladná voda, hory ledu, křik ptáků, dýchá na nás polární kraj. Je půlka září, turistická sezóna skončila, nebe je zachmuřené a šedivé, ale přesto bych nenazval toto místo nevlídným. Právě díky těm barvám, stačí, aby slunce na okamžik vykouklo, a ty ledy vypadají průsvitně a akvamarínově. Ale některé jsou i černé, což připomíná, že Island je vulkanickým ostrovem. A kus dále na mořském pobřeží černočerný písek ozdobený průzračnými kusy ledu, neopakovatelná atmosféra. Takový je Island. Oheň a voda. Působivé divadlo.

Tohle místo bylo pro lidi ze západního Islandu těžce přístupné až do dokončení silnice, která nyní vede po pobřeží kolem celého ostrova. To se psal rok 1974 a silnice dostala název 1. Ovšem stačí sopečná erupce, což není na Islandu nic neobvyklého, a silnice je neprůjezdná, neboť ji zaplaví povodně, které smetou vše co jim stojí v cestě. Pojedete-li autobusem z Reykjavíku do Höfnu, doporučuji zjistit si, zda vám řidič zastaví (a nejlépe se dohodnout přímo s řidičem). Kdo pojede vypůjčeným autem jako my, nemusí mít obavy, že by Jökulsárlón minul, silnice vede přes most, který stojí nad říčkou tekoucí z laguny.


Sopečný popel zakryl ledovcový splaz


Jökulsárlón


Jökulsárlón


Tulení hrátky v laguně


Večer padá na Jökulsárlón


Islandské pobřeží nedaleko laguny Jökulsárlón

Až do roku 1985 byl Jökulsárlón opuštěný a bez lidí. Změnu přinesl film, přesněji bondovka Vyhlídka na vraždu, jejíž některé scény se zde natáčely. Místní lidé ucítili příležitost a postupně zde vyrůstalo malé turistické středisko. Podnikavci sem přivezli obojživelná plavidla pro asi dvacet lidí a začali vozit turisty po jezeře. Dnes křižují jezero i moderní čluny zodiac pro deset lidí (kontakty najdete pod článkem, hodinová projížďka stojí 5900 islandských korun, večerní jízdy jsou výrazně dražší a předražené jsou též denní výlety z Reykjavíku). Jízda v úzkých kanálech mezi krami může být vzrušující, otázka je, jak hluboko do království ledu se organizátoři na člunech s turisty odváží. Jistě na žádnou nevystoupíte a asi si na žádnou nešáhnete. Většina kry je schována pod vodou a tak je jakékoli přiblížení nebezpečné, navíc se kusy ker mohou utrhnout nebo převrátit. Společnost Jökulsarlon.ehf pana Einarssona proveze po laguně kolem 60–70 tisíc turistů ročně.

Breidamerkurjökull je vlastně pouhým splazem největšího islandského ledovce Vatnajökull, který zabírá necelou desetinu Islandu a síla jeho ledu dosahuje až 1000 metrů. Další islandské ledovce Langjökull i Hofsjökull jsou asi osmkrát menší. Pod ledovcem Vatnajökull dřímá jeden z nejaktivnějších islandských vulkánů Grímsvötn, sopky jsou i v jeho blízkosti včetně Laki, která v roce 1783 zahubila pětinu obyvatel ostrova a způsobila neúrodu i na evropském kontinentě. Pod ledovcem je i nejvyšší hora Islandu Hvannadalshnjúkur (2110 metrů). Některé splazy sahají téměř k silnici, dostat se k nim může být i přes krátkou vzdálenost komplikované, cesty vedou přes těžce průchodnou rozbahněnou krajinu, protnutou množstvím potoků a říček.

Kdo neviděl Jökulsárlón, nechť si pospíší s výletem na Island. Geologové nepochybně potvrdí, že laguna nebude mít věčný život. Může se přes ni přehnat povodeň tajícího ledu po sopečném výbuchu, která jezero otevře moři. Laguna může i vyschnout, pokud bouřící proudy ledovcové vody změní směr.

Adresy, které se mohou hodit:
http://jokulsarlon.com/
www.icelagoon.com
www.rikivatnajokuls.is/glacierlagoon