Proč je právě Toskánsko vlastí nejlepších italských vín?
Těch souvislostí, které tvoří z Toskánska nejvýznamnější italský vinařský region, je více. Podstatné je historické hledisko, ideální podmínky pro pěstování vína zde nalezli již staří Etruskové a díky nim se v Toskánsku produkuje víno vysoké kvality již 2500 let. Tuto výhodu Toskánsko udrželo po tisíciletí a vína z Montepulciana nikdy nechyběla mezi nejkvalitnějšími. Mimořádnost toskánských vín podtrhují přirozené vlohy toskánské půdy pro pěstování vinných hroznů, ideální typy terénu pro odrůdu Sangiovese (ale i dalších), charakteristické klima značné části Toskánska, které je zřídka přehnaně deštivé. Také zkušenosti vinařů předávané po celá tisíciletí přispívají ke kvalitě toskánských vín a jejich úspěchům na světových trzích.

Historie Vaší rodiny sahá až tisíc let nazpět. Z jaké doby jsou první zmínky o vinařství ve Vaší rodině? Koho z Vašich předků byste v souvislosti s vínem rád zmínil?
Naše rodina se věnovala zemědělství a vinařství už od 12. století. Nejstarší zmínky o úspěších v pěstování vína v naší rodině sahají do první poloviny 14. století. Z méně dávných časů bych vzpomenul svého dědečka Maria Contucciho (kráčejícího ve stopách svého otce Stefana Contucciho), který měl přetěžký úkol udržet úroveň Vina Nobile i v první polovině 20. století poznamenaného válkami a následnými ekonomickými krizemi. Díky jeho úsilí a zkušenostem se již v 60. letech vrátil velký zájem o naše vinařství. Jeho práce byla základem pro poslední generace Contucciů, které dále přispěly ke kvalitě a úspěchu Vina Nobile, samozřejmě společně s dalšími vinaři z Montepulciana.


Andrea Contucci v rodinném sklepě

Nejstarší láhev z Vašeho sklepa pochází z roku 1887. Jak chutná takové víno?
Máme několik lahví z roku 1887, další z roku 1889 a z prvních let 20. století. Jsou to vína mimořádné historické hodnoty, ale nedají se již pít.

Láhve zrající ve Vašich sklepích přes 40 let ale nejsou výjimkou. Při jaké příležitosti otevřete taková vína? A jsou určena pro soukromou spotřebu nebo na prodej a za jakou cenu?
Tato vína otevíráme pouze při rodinných oslavách nebo při mimořádných degustacích s několika málo pozvanými, např. při předvádění Vina Nobile v polovině února. Nejsou na prodej a tedy nebyla ani vyčíslena žádná cena.

Toskánsko je kouzelný region s historickými městy – Florencie, Siena, San Gimignano, Volterra, Pitigliano. Které město (mimo Montepulciana) nebo které místo máte nejraději?
Těch míst, s nimiž jsem spjat dlouhou a silnou vazbou, je mnoho. Nemohu ale vynechat Florencii, protože to je můj druhý domov, kde jsem prožil dvacet let a kde se narodily mé dvě děti. Je to překrásné město, skutečná metropole jedinečného regionu jako je Toskánsko. Mezi Florencií a Montepulcianem je i historický svazek, který se rodil ve válkách mezi Sienou a Florencií ve 14. až 16. století, v nichž Montepulciano bylo vždy věrným spojencem Florencie.


Sklepy Contucciů, tady zraje Vino Nobile

Jaká vína máte nejraději?
Především kvalitní vína. Poté záleží na situaci, mám rád červená i bílá, mladá i vyzrálá. Nejvíce si vychutnám červená vína výrazné struktury z původních odrůd.

Víno z Montepulciana zmiňuje i Voltaire ve své slavné knize o Candidovi. Znamená to, že vína z Montepulciana byla v té době slavná dokonce i ve Francii?
O tom není pochyb. Vína z Montepulciana mají dlouhou a slavnou tradici a byla oceňována i ve Voltairových časech ve Francii.

Pijete Brunello? Existuje rivalita mezi dvěma blízkými městy Montepulcianem a Montalcinem a dvěma mimořádnými víny Vinem Nobile a Brunellem?
Jistě, piji Brunello, podobně jako Vino Nobile patří k mému nejoblíbenějšímu typu vína. Jestliže existuje nějaká rivalita, pak je velmi přátelská. Teritoriálně jsou obě vína velmi blízká, ale jsou mezi nimi významné rozdíly historické i v pozici na trhu. Mám hodně přátel mezi vinaři z Montalcina a rádi si popovídáme o našich nápadech a zkušenostech.


Sklepy Contucciů, tady zraje Vino Nobile

Ochutnal jste někdy naše vína? Znáte Prahu?
Na Prahu mám nejkrásnější vzpomínky a považuji ji za klenot mezi evropskými městy. Navštívili jsme ji s manželkou a nadýchali se té historie, poetičnosti a elegance. Nepil jsem nikdy vína z vaší země, ale okusil jsem vaše opravdu vynikající pivo.

Jaký je nejlepší čas pro návštěvu Montepulciana? Mám teď na mysli nějaký karneval nebo vinobraní.
Od začátku dubna do konce října má Montepulciano hodně nabídek pro své hosty. Nejlepší čas je srpen (bohatý na kulturní a folkloristické akce) a přelom září a října, dva základní měsíce pro vinobraní.

Asi 60 procent Vašich produktů se prodá přímo v Montepulcianu. Jak mohu já, Čech, koupit Vaši mimořádnou riservu Vina Nobile? Samozřejmě ji mohu objednat na internetu on-line, ale cena za transport víno prodražuje.
Asi nebudete mít vždy příležitost zajet do Montepulciana nakupovat naše víno. Ale on-line objednávky mohu doporučit, přestože se prodraží díky ceně za transport (pokud si objednáte balík 6 láhví, cena za transport je 48 eur). Dovozce v České republice v současné době nemáme a doufám, že se nám podaří nalézt kontakty.

Ptal se a přeložil z italštiny – Petr Nejedlý
Fotografie pro www.cestomila.cz poskytl Andrea Contucci

Článek o Montepulcianu:
Vino Nobile di Montepulciano – toskánský nápoj papežů