Sklepy dosahují hloubky 6,5 m a v jejich dolní části narazíte na nejstarší zdi kroměřížského zámku. Ale tentokrát jsme se tak daleko nedostali, v dolním sklepě se totiž od listopadu chystá rekonstrukce. Nejstarší sud sklepů pochází z roku 1805 a vypráví se o něm legenda, že ho celý vypili vojáci Napoleonovy armády, která v prosinci tohoto roku rozdrtila ve známé bitvě tří císařů u Slavkova spojenecké vojsko carského Ruska a Rakouského císařství. Historka je to sice zábavná, ovšem použijeme-li matematiku, žádný velký pijácký výkon by to nebyl, vždyť francouzské jednotky čítaly asi 75 tisíc mužů. Sud je v kroměřížském sklepě k vidění dodnes, přestože se již nepoužívá. Totéž platí o největším sudu arcibiskupských sklepů, který pojme 19 280 litrů.

Jakmile sestoupíte do chodeb sklepů, vnímáte chlad, dole se teplota pohybuje od 9 do 11 stupňů. Každý ucítí alkoholové výpary, vlhkost a na zdech i lahvích spoustu plísně. Není škodlivá, patří mezi užitečné plísně. Právě z alkoholových výparů tato plíseň žije, porůstá v girlandách zdi sklepa, ale vytváří tlusté povlaky i na uskladněných lahvích. Plíseň Zasmidium cellare (nebo Rhacodium cellarae) má hnědou, šedou až černou barvu a vyskytuje se právě ve vinných sklepích. Pomáhá vytvářet dokonalé mikroklima pro zrání vína, mj. udržovat ve sklepích vlhkost, její přítomnost dokazuje, že vše ve sklepích probíhá tak, jak má.


.
.
.

Výsadu vyrábět mešní víno obdržely kroměřížské sklepy v roce 1345 od tehdejšího moravského markraběte Karla I. (pozdější Karel IV.), v těch časech byly sklepy rozšířeny. Na stránkách www.arcibiskupskevino.cz se dočteme: „Česká biskupská konference jmenuje zvláštní listinou osobu, tzv. „liturgický dozor“, který dohlíží na výrobu mešního vína, a to od samotné sklizně hroznů až po konečný produkt v lahvi. Mešní vína, která zrají v dubových sudech, jsou pravidelně přechutnávána, abychom je v pravý čas stočili do lahví a zaručili ten nejchutnější výsledek. Mešní víno je čistě přírodní, neobsahuje žádné chemické přísady.“ Dodnes se mešní víno v Kroměříži (nejen) připravuje podle přísných, několik set let starých vatikánských pravidel.


.
.
.

Prohlídky sklepa se konají od dubna do září, letošní sezona již skončila. Trvají asi 45 minut + 15 minut degustace, cena je 80 Kč, s degustací čtyř vzorků vín 150 Kč. Prohlídka se koná v případě nejméně šesti platících osob (což např. v září nemusí být v mnohé dny splněno). Dozvíte se mj. že nové sudy pocházejí z Francie a z Maďarska, dovážejí se rozebrané a montují až ve sklepě. Společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž vlastní na Moravě 6,5 ha vinic na vinařské trati Husí hora v obci Hluk (odkud je to do Blatnice pod sv. Antonínkem a Vlčnova pár kroků) a dalších 6 ha na Velehradě na vinařské trati Chmelnice. Další část hroznů pro výrobu mešních vín pochází pouze od spolehlivých moravských partnerů, z ověřených vinic, a sbírají se ručně. Zhruba desetina produkce se využívá k liturgickým účelům.

Nejen krátké prohlídky sklepa, Společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž (stoprocentním vlastníkem je Olomoucké arcibiskupství) nabízí více, např. pronájem sklepních salonků pro soukromé akce, a archivační kóje, v nichž můžete nechat zrát svá vína ve vhodných podmínkách. Arcibiskupské sklepy i vinotéka jsou v samém centru Kroměříže. Když z Velkého náměstí projdete kolem vchodu do Arcibiskupského zámku, pod Mlýnskou bránou, dostanete se pár kroků za ní na adresu Na Kopečku 1487/10. Tam sídlí vinotéka, vchod do sklepů je naproti přes malý parčík. Ve vinotéce nabízejí širokou škálu arcibiskupských vín, další ochutnávka je povinností.