Praha je mezi světovými metropolemi unikátem. V našem hlavním městě je 13 vinic, většina z nich nedaleko centra. Nenapadá mě jiné evropské či světové hlavní město, v němž je v okruhu do tří kilometrů od samého srdce města desítka vinic. Stojí za to objevovat pražské vinice, ať již ze strany obyvatel Prahy nebo jejich hostů. Dnešní pražští vinaři jsou pokračovateli tradice, kterou dle legendy založil již kníže Václav, když počátkem 10. století sám obdělával vinici na jižním svahu Pražského hradu – dnešní Svatováclavskou vinici.

Vinice Sv. Kláry je součástí pražské botanické zahrady, v jejíž péči je od roku 1995 (vstup na vinici je tedy zpoplatněn). Rozlohou 3,5 ha je sv. Klára největší z pražských vinic. Víno roste v prudkém svahu nad Trojským zámkem, na vinici se pěstují odrůdy např. Sauvignon Blanc, Modrý Portugal, Muškát moravský, Rulandské šedé a Ryzlink rýnský. Nejstarší zmínka o vinohradnických pracích v Troji je v listině sepsané kolem roku 1228, v níž se píše o majetku kláštera sv. Jiří na Pražském hradě.

Posezení na terase viničního domku je jako zrozené pro zamilované romantické duše. Se sklenkou pražského vína v ruce si odtud můžete vychutnat netradiční výhled na panorama Prahy s Trojským zámkem a jeho zahradami přímo pod vinicí, v dálce se tyčí věže katedrály sv. Víta. Dlouhá tradice, jedinečná lokalita a zlepšující se kvalita vína dobývají srdce stále většího počtu hostů. Jen cenová politika může odradit… Dominantou vinice sv. Kláry je stejnojmenná kaple ze 17. století, kterou nechal postavit tehdejší majitel Trojského zámku hrabě Václav Vojtěch ze Šternberka a zasvětil jí sv. Kláře. Kaple je prostá barokní stavba, kde se konají nedělní mše a je možné v ní uspořádat i svatební obřad.


Posezení na vinici sv. Kláry, nahoře stejnojmenná kaple


Terasa viničního domku na vinici sv. Kláry


Jedno ze zákoutí botanické zahrady


Trojský zámek je z vinice jako na dlani

Na sv. Kláře bylo během loňské – výhradně ruční sklizně – zpracováno více než 23 000 kilogramů hroznů, což znamená přibližně 20 000 lahví o objemu 0,5 litru. Od roku 2009 se výroba vína přesunula do nového moderního sklepa přímo pod svahem vinice. Sklep má plochu 200 metrů čtverečních a je v něm i reprezentativní prostor pro degustaci. Expozice výroby vína je přístupná veřejnosti formou komentovaných prohlídek s průvodcem a zakončených degustací. Minulý týden se na sv. Kláře křtila vína ročníku 2016. Jejich kmotry byli fotograf Tono Stano a režisér Jan Hřebejk. Vína lze zakoupit v útulné vinotéce viničního domku a v těchto horkých letních dnech vychutnat na terase uprostřed vinohradu. V nabídce vín ročníku 2016 jsou nejen tradiční odrůdová vína, letošní novinkou jsou totiž dvě cuvée: ryzlink rýnský + rulandské šedé a sauvignon + muškát moravský + ryzlink rýnský. Obě cuvée už letos získala ocenění v podobě zlatých medailí na vinařských soutěžích v Litoměřicích a Šaľe.

S jistotou víme, že vinná réva se v pražské Troji pěstovala už za Karla IV., který vydal v roce 1358 nařízení o zakládání vinic v Praze: „Chtějíce z vlastní vůle a naší nekonečné laskavosti, jakož i s pomocí Boží, zlepšiti stav našeho království a všech jeho obyvatel, nařizuji: … Zakládat vinice na všech horách obrácených k poledni do vzdálenosti 3 míle kolem Prahy. Každý, kdo takové hory vlastní, má začít se zakládáním do 14 dní po vydání tohoto privilegia. Kdo by sám zakládati nechtěl nebo nemohl, ať na jeho pozemku zakládá ten, komu jej perkmistr propůjčí. Kdo vinici založí, bude ode dne, kdy se zakládáním započal, po 12 let od všech daní a dávek svoboden. Počínaje 13. rokem bude odevzdávat majiteli pozemku desátek a králi z každé vinice půl džberu (30,5 litru) vína ročně.“

Zlatým časem pražského vinařství byla vláda Rudolfa II., Praha se tehdy skutečně stává městem vinic. Císař vydal i podrobné instrukce o vinařství, kterými se pokoušel řešit dovoz cizích vín a pančování. V dalších staletích postupně nastával úpadek pražských vinic, za válečných nepokojů třicetileté války vinice ležely ladem a pustly, přesto se udává, že ještě v polovině 18. století bylo v Praze přibližně 700 ha vinic. V současnosti zůstalo pouze 11 hektarů.

Vinotéka sv. Kláry je od června do září otevřena denně, přesné časy na stránkách www.botanicka.cz.