V Kutné Hoře je mnohé k vidění, na prvním místě chrám sv. Barbory (stavěný v letech 1388–1558). Měšťanský dům se všemi nej, to je v Kutné Hoře tzv. Kamenný dům. Sedlecký klášter s chrámem Nanebevzetí panny Marie, kam vede pohodlná cesta podél Vrchlice. Historie Kutné Hory dýchá ze všech ulic i z podzemí. Kdysi stálo tohle stříbrné město hned za královskou Prahou.

Když ke konci 13. století vypukla v Hoře Kutné stříbrná horečka, přijížděli sem odborníci i dobrodruzi toužící po zbohatnutí především z Německa. Král Václav II. udělil osadám, kterým se v té době říkalo Mons Cuthna, horní zákoník. Procházíte-li se dnes uličkami města, pravděpodobně jsou pod vámi doly a zatopené štoly. Do kutnohorského podzemí se můžete vydat s průvodcem – součástí jednoho z prohlídkových okruhů Českého muzea stříbra je i návštěva autentického středověkého dolu. Obléknou vás do tradičních obleků středověkých havířů a s lampami sestoupíte na 250 metrů dlouhou pouť podzemím. Že nebylo středověké hornictví právě bezpečným řemeslem, není těžké si představit.

Každodenní blízkost smrti dávala vzkvétat kostelům a pivovarům, horníci byli dbalí ve víře i v pití. Pijáků bylo v Horách Kutných jistě nemálo, ale nepochybně nejpopulárnějším z nich je Mikuláš Dačický z Heslova. Netuším, zda skutečně vedl tolik bohémský život milovníka žen a pití, jak nám napovídají hry a filmy posledních dvou staletí, ale kronikářem své doby a svého města byl. Psal nejen satirické básně, sepsané do sbírky Prostopravda, ale také Paměti, v níž se dovídáme o věcech více i méně vážných. Rodný dům Mikuláše Dačického patří k těm, které by potřebovaly rozsáhlou rekonstrukci. Nedaleko je pivnice pojmenovaná po renesančním bouřlivákovi, kde můžete ochutnat pivo jménem – jak jinak – Dačický. Ze sklenic se na vás bude dívat poněkud zachmuřená vousatá tvář s okružím kolem krku.


Ibis Praha Old Town

Vlašský dvůr, založený jako královská mincovna koncem 13. století Václavem II., dostal jméno na paměť toskánských mistrů, kteří zde razili mince, také Pražské groše, které byly po celé střední Evropě uznávaným platidlem. Kutná Hora byla kdysi finančním centrem státu, ale byly i horší časy, celé 16. století bylo ve znamení postupného obratu k horšímu, porážka na Bílé hoře, rekatolizace, příchod jezuitů, vpády Švédů, opuštěné a zdevastované domy, uzavření mincovny v roce 1727. Až umělci národního obrození se svým vlasteneckým romantismem zachránili Kutnou Horu před pozvolným rozpadem. K. H. Borovský zde vydával časopis Slovan, básník J. Vrchlický byl okouzlen říčkou Vrchlice natolik, že podle ní přijal pseudonym.

Je to z Prahy jen krátký výlet a večer, po cestě zpět, už můžete využít zázemí pražských hotelů, například Ibis Praha Old Town. Tento hotel se nachází v oblasti Starého města a je obklopen několika restauracemi, butiky a kavárnami. Všechny klíčové turistické atrakce jako je Staroměstské náměstí, Obecní dům nebo Karlův most jsou v blízké vzdálenosti. Hned vedle je jedno z největších nákupních center v Praze, Palladium, s více než 180 obchody a restauracemi. Hotel nabízí pohodlné, klimatizované pokoje s novými Sweet beds ibis a bezplatným Wi-Fi připojením. Trendy lobby bar a jídelní koutek s výběrem domácích občerstvení je k dispozici 24 hodin denně. Kdyby tento hotel nevyhovoval, síť Accor hotels jich nabízí více. A nejen v Praze, pokud si příště uděláte výlet třeba do Ostravy, doporučujeme využít Hotel Mercure Ostrava.