Festival Suoni delle Dolomiti (Tóny Dolomit) letos už podvaadvacáté rozezvučí vrcholky Dolomit hudbou v podání mezinárodně uznávaných interpretů. Jde o sympatický projekt, který originálním způsobem propojuje přírodu s uměním. Po dobu necelých dvou měsíců budou hlavním protagonistou festivalu Dolomity, prohlášené UNESCEM za přírodní dědictví lidstva. Každému představení předchází pěší výstup (značně ho ulehčí jízda lanovkou) do vyšších nadmořských výšek, kde se země dotýká nebe a kde se z vrcholků Dolomit stávají působivé kulisy přírodního amfiteátru, ideální pro dokonalý umělecký zážitek.

Samotné koncerty jsou opravdovými setkáními přírody a umění. Muzikanti jednoduše stojí uprostřed louky, posadí se na trávu, nebo se opřou o skálu, a hrají obkopeni publikem rozesetým po celé louce. Atmosféra je svobodná a velmi nekonformní a židle tu opravdu nikdo nepostrádá. Hory jako prostor svobody a svobodného uměleckého vyjádření – to jsou Suoni delle Dolomiti. Tato hudební dostaveníčka v přírodě neomezují žádné jazykové bariéry ani hranice žánrů. Koncerty pokrývají různé styly, od klasiky po jazz, od autorských skladeb po chorály, od etnické hudby po tu současnou. Dvě hudební setkání budou probíhat formou několikadenního trekingu s hudebními zastávkami.


Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A., Pierluigi Orler Dellasega


Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A., Marisa Montibeller


Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A., Daniele Lira

Letos začne festival v sobotu 2. července. Na rozkvetlých loukách oblasti Jonta ve Val di Niccolò (údolí Val di Fassa) ho zahájí koncert na počest slavného italského zpívajícího autora Fabrizia de Andrè. V roli zpěváka a kytaristy se představí herec Neri Marcor a doprovodí ho Gnu Quartet (violoncello, housle, flétna, viola). Slova i hudba velkého Fabera zazní mezi vrcholy Dolomit také 12. srpna v blízkosti Bait del Germano v Busa z Cancanù (náhorní plošina Paganella) přímo naproti vrcholům Dolomiti di Brenta. Díky projektu Amore che vieni amore che vai se představí známá jména italské jazzové scény: Cristina Dona, klavíristka Rita Marcotulli, basista Enzo Pietropaoli, trumpetista Fabrizio Bosso, saxofonista Javier Girotto, kytarista Saverio Lanza a bubeník Cristiano Calcagno.

Zůstaneme-li u jazzu, letos zavítají do trentinských hor další dva klavíristé: Franco D'Andrea a Stefano Bollani. První z nich je ústředním protagonistou italského jazzu již od šedesátých let a představí se 6. července na Passo di Lavazé, na úpatí hory Latemar (Val di Fiemme) spolu s klarinetistou Danielem D'Agaro, trombonistou Maurem Ottolinim a speciálním hostem – holandským bubeníkem Hanem Benninkem; zatímco jeho mladší kolega (také bubeník) vystoupí sólově 3. srpna na loukách Val Duron v blízkosti horské chaty Micheluzzi (Val di Fassa), a představí posluchačům širokou škálu svého umění instrumentalisty a baviče.

Představitelem klasické hudby bude violoncellista narozený v Lotyšsku Mischa Maisky, do jehož technické virtuozity a expresivní naléhavosti se budou moci posluchači ponořit 20. července v horské chatě Rosetta Giovanni Pedrotti (San Martino di Castrozza) v nadmořské výšce 2581 m, což je nejvýše položené místo tohoto ročníku festivalu. Na programu je třetí a pátá suita pro violoncello Johanna Sebastiana Bacha.


Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A., Pierluigi Orler Dellasega


Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A., Daniele Lira


Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A., Daniele Lira

Na koncert Maiskyho naváže o několik dní později (23. až 25. července) treking po vrcholech horské skupiny Catinaccio (Val di Fassa) s jiným světově proslulým violoncellistou Mariem Brunellem, jehož doprovodí houslista Giuliano Carmignola a Nor Rolf Lieslevand, specialista na barokní kytaru a starověké nástroje jako vihuela a teorba. Tři dny chůze završí 25. července koncert v horské chatě Rifugio Antermoia, který bude věnovaný barokní tvorbě (zejména Vivaldimu) a přepisům populárních melodií, které poskytly inspiraci k písním z období 1. světové války.

Další hudební program (špetka klasiky spolu s písněmi různých epoch a stylů) spojený s trekingem je v plánu v termínu 31.července – 2. srpna. Uskuteční se mezi vrcholy Pale di San Martino a představí se vokalistka Petra Magoni a hráčka na mandolínu Ilaria Fantin. Na koncertu 2. srpna ve Villa Welsperg v parku Paneveggio – Pale di San Martino, vystoupí Petra Magoni spolu se svým dlouholetým hudebním partnerem kontrabasistou Ferrucciem Spinettim, který je druhou polovinou jejich úspěšného společného projektu Musica Nuda (Nahá hudba).

Známý umělec Brunello je vítaným hostem festivalu Tóny Dolomit. Účastní se ho od prvního ročníku a letos se vrátí do Trentina 10. srpna. Vystoupí v Pian della Nana, ve stínu hory Peller v údolí Val di Non, tentokrát bude uvádět vystoupení korejského tanečníka Yong Min Cho, který se představí moderní tvorbou inspirovanou tradicí své země.

Nezapomenutelným setkáním bude letos i koncert, který se odehraje za východu slunce, což je zároveň příslibem nezapomenutelného vizuálního představení, jehož protagonistou bude sama příroda. S prvními paprsky slunce zazpívá 16. července na panoramatickém místě hory Col Margherita zpěvačka Mari Boine písně národa Sami v doprovodu Rogera Ludvigsena (kytara), Paola Vinacci (perkuse), Corrada Bungara (housle a nyckelharfa), Giordano Angeli (soprán saxofon a kytara) a Carlo La Manna (elektrická kytara).

Všechny koncerty budou začínat ve 13 hodin s výjimkou koncertu 16. července, který začne v 6 hodin ráno. Programy zahrnující treking jsou zpoplatněné a počet účastníků je omezen.

http://www.isuonidelledolomiti.it/IT/i-suoni-delle-dolomiti-musica-sulle-montagne-del-trentino/