Procházka po rušných ulicích a bulvárech může být po několika hodinách dost únavná a člověka přepadne touha lehnout si na trávník, nastavit tvář sluníčku a nechat se unášet představami… V Paříži je mnoho skrytých zákoutí, příjemných zelených oáz klidu, kam ruch velkoměsta nedoléhá a kde máme pocit, že se zastavil čas.

Tuilerijské zahrady (Jardin des Tuileries)

Nejznámější a největší pařížské zahrady se nacházejí mezi Louvrem a Place de la Concorde. Po náročné prohlídce proslulé světové galerie se za hezkého počasí nabízí odpočinek a občerstvení na trávníku s výhledem na vodní plochy, sochy, rozkvetlé záhony. V prostřední aleji se otevírá úžasný výhled na obelisk na Place de la Concorde, Champs-Elysées a Vítězný oblouk jedním směrem a na druhou stranu na Louvre a Arc de Carrousell. V parku nás baví pozorovat loutkové divadlo, děti jezdící na oslíkovi, hráče petangue nebo si číst zajímavosti o Paříži.


Paříž ze střechy Notre Dame


Kvetoucí Tuilerijské zahrady


Vchod do Tuilerijských zahrad (a do Louvru) Oblouk Caroussel

Lucemburské zahrady (Jardin du Luxemburg)

Do Lucemburských zahrad chodí nejraději děti, studenti a zamilovaní. Tady se potkali a procházeli Coseta a Marius z románu Victora Huga Bídníci nebo Petr a Lucie, hlavní hrdinové příběhu Romaina Rollanda. Zahrada vznikla ve stejné době jako Lucemburský palác, který se v ní nachází. Pozemek koupila královna Marie Medicejská, která si zde nechala po smrti manžela, krále Jindřicha IV., vybudovat vdovské sídlo. Místo jí mělo připomínat rodnou Florencii. Císař Napoleon z něj udělal sídlo senátu, kterým je dodnes. Zahrady, terasy s fontánami, pěšiny a trávníky jsou veřejnosti přístupné od 19. století po celý rok. K dispozici jsou lavičky a židle, které si mohou návštěvníci přemístit podle své libosti. Pro děti je největší atrakcí pouštění lodiček (mohou si je půjčit) na největší nádrži v parku.

Square du Vert-Galant

V samém srdci Paříže, na ostrově Ile de la Cité, nejstarším osídleném místě, kde se nachází gotická katedrála Notre Dame, se skrývá rozkošné malé náměstí s jezdeckou sochou Jindřicha IV. Když si představíme ostrov jako loď na vlnách Seiny, tak na její přídi se zelená malý park, který láká k odpočinku a jeho okolí nabízí tu nejúžasnější podívanou na břehy lemované paláci, mosty s elegantními oblouky a lodě proplouvající ko­lem.


Fontána Medici v Luxemburských zahradách


Dolní jezero v Buloňském lesíku


Zámek Vincennes

Královské lesy, kde Pařížané odpočívají a baví se, bývaly od 13. století královským loveckým revírem. Za krále Ludvíka XIV. to byla oblíbená místa výletů a her a Napoleon III. je věnoval městu.

Buloňský lesík (Bois de Boulogne)

Na západním okraji města se rozkládá rozsáhlý park protkaný vycházkovými cestičkami a jezdeckými trasami. Ve 14. století tu stávala vesnička s kostelíkem, jenž dal parku své jméno. Kromě toho, že les býval honitbou králů, stal se také útočištěm lupičů. Proto byl v 16. století obehnán zdí. Král Ludvík XIV. nechal vybudovat hvězdicovité stezky a zpřístupnil park veřejnosti. V 18. a 19. století se zde setkávala společenská smetánka. Magnetem pro vznešené návštěvníky se staly dostihové dráhy Longchamp a Auteil, vybudované kolem poloviny 19. století. Dnes tu lidé piknikují na trávnících, procházejí se, veslují na řece a v noci se oddávají neřestem. K největším zajímavostem patří Velký vodopád (Grand Cascade), dětský zábavní park s muzeem folkloristiky, jezera a Shakespearova zahrada s rostlinami, které se objevují v Shakespearových dramatech.

Vincennes

Na jihovýchodním okraji Paříže se nachází stejně velký park s podobným osudem. Největšími atrakcemi jsou umělá jezera s možností půjčení loďky, zoologická zahrada, botanická zahrada, zámek Vincennes. Z původně loveckého zámku se během historie stalo vězení. Nedobrovolně v něm pobývali například princ de Conti, kardinál Retz, Diderot, Mirabeau a markýz de Sade.