Oceanárium leží v Parku národů (Parque das Nações) v severovýchodním cípu Lisabonu, kde se v roce 1998 konala světová výstava Expo. Areál na břehu řeku Tejo vyniká futuristicky laděnou architekturou a přestože je vzdálen z centra města, je snadno dostupný metrem. Vystoupíte-li na stanici Oriente, ocitnete se pouhých pět až deset minut chůze od oceanária. Lisabonské metro je levné, jízdenka je ve srovnatelné cenové relaci s metrem pražským.

Vstup do oceanária letos vyskočil až na 12 €, ale vyplatí se. Centrální nádrž je 7 metrů hluboká a má asi 35 metrů v průměru. Pozorovat podmořský život můžete obřími okny ze všech stran. V areálu jsou ještě menší akvária, která představují flóru a faunu světových oceánů, tropických i arktických. Prý je zde na 16 000 zvířat (celkem 450 druhů). Údaje, které jsem četl, ale byly značně rozdílné, jednou 8 tisíc zvířat, ale i 25 tisíc, sám jsem je nepočítal. Na oficiálních stránkách oceanária jsou druhy vyjmenovány, pokud si přepnete na anglickou verzi, pak v angličtině i s latinskými náz­vy.

Já jsem strávil nejvíce času u vyder, které přede mnou slastně pospávaly a pak se hravě proháněly. Kdybych nevěděl, že mají pořádně ostré zoubky a mé prsty by se daly snadno zaměnit za malé rybičky, rád bych se pomazlil. Ale s jejich přítulností to nebude horké. Kromě vyder mě zaujal měsíčník (Mola mola). Tahle prapodivná obří ryba, jejíž hmotnost může dosáhnout až tuny, má anglické jméno Sunfish a traduje se, že za slunečních dní plave na hladině natočená na bok a vypadá to, že se vyhřívá. Mola má vysoké ploutve a může mít na výšku přes 3 metry, což činí značné nároky na velikost akvária v němž má žít. Žraloci byli nudní, prostě sem tam kolem mě proplul takový malý trpaslík, žádné obří bílé nečekejte.

www.oceanario.pt
www.portaldasnacoes.pt
www.metrolisboa.pt
www.golisbon.com
www.visitlisboa.com
www.flytap.com