Rodák z Benátek nad Jizerou Josef Polák na svých vandrech světem zavítal až do daleké Austrálie. Byl údajně prvním Čechem, který se podílel na objevování neznámého vnitrozemí nejmenšího kontinentu. Cestoval křížem krážem vyprahlými a ne právě bezpečnými pustinami, pracoval na farmách, sbíral i rostliny pro muzea. Australské farmě je jeden rok, zpřístupněna byla loni v dubnu a nabízí mj. romantický pohled na to, jak opuštěnou farmu zabydlela zvířata australské přírody.

Od hlavního vchodu (druhý je blíže z centra Jihlavy přímo pod městskými hradbami), se většina návštěvníků vydá doprava do komplexu Africká savana, který byl otevřen v minulém roce a vévodí mu pavilón žiraf. Nejprve jsme se zastavili u zábavné rodinky gibonů zlatolících se dvěma mláďaty. A hravými mláďaty, člověk by nevěřil, jakou rychlostí dokáže opičí puberťák prohnat kosa poskakujícího kolem klece. A pár kroků dále trojice žiraf, zebry a pštros, který neschovává hlavu do písku, ale zvědavě ji prostrkuje dřevěnou palisádou k neméně zvědavým návštěvníkům. Žirafy jsou v jihlavském areálu tři – Zuberi, Paul a Manu. Všichni jsou samci, dvou či tříletí. Kolem jejich afrického pavilonu byly postaveny ochozy s vyhlídkami, které na žirafí kluky nabízejí báječný výhled. Až do žirafích očí, které kdysi krásně popsal profesor Jiří Janda: „Pověstné je její hluboké černé oko, zastíněné mohutnými brvami, nejkrásnější oko zvířecí“.

Kdybychom vyhlásili soutěž o nejroztomilejší, nejživější a nejzábavnější zvířata jihlavské zoo, nepochybně by se na předních místech umístily vydry. A v Jihlavě nemají vydru, ale rovnou početnou vydří rodinku. Čtyři mláďata se narodila 11. ledna. Takové shromáždění malých i dospělých vyder na jednom místě nelze především přeslechnout, vydří pískání je slyšet. Ve vydřím výběhu to opravdu žije, mladí jsou neustále v pohybu, na břehu i ve vodě.


Kočka pouštní


Vydří rodinka


Vydří rodinka

Jedním ze symbolů jihlavské zoo jsou irbisové. Sněžní levharti, žijící ve střední Asii ve výškách až do 6000 metrů, jsou mimořádně přizpůsobeni životu v chladném podnebí a díky husté srsti dokáží přežít i v −40 °C. Chov irbisů v Jihlavě patří ke světové špičce, celkem se v jihlavské zoo narodilo již patnáct mláďat, v roce 2012 trojčata, o pět let dříve čtyřčata. V březnu oslavila jeden rok malá tygří slečna Cinta (tygr sumaterský), její rodiče se znali již sedm let a loni se jim konečně narodil potomek. Z českých zoo tento nejmenší z tygrů téměř vymizel, chovají ho kromě Jihlavy jen v pražské a brněnské zoo. Jihlavská zoo je rájem pro milovníky menších koček – svůj domov v ní mají například kočka pouštní, arabská, bažinná, slaništní, divoká, margay, serval a další, škoda, že se nelze pomazlit.

Africká vesnice Matongo představuje tradiční kruhové chýše afrických kmenů, její název pochází ze svahilštiny a lze ho přeložit jako „vesnice v poušti“. V jedné takové africké chaloupce je výstava manželů Švejnohových – Etiopie, pravěké Omo – sošky, batiky i fotografie příslušníků etiopského kmene, jehož ženy nosí talířky ve spodním rtu. Tento zvyk prý pochází z časů nájezdů otrokářů, ženy s obřím rtem byly pro otrokáře nepřitažlivé.

A hned vedle dětský koutek a mazlení s kamerunskými kozami. Trpělivost těchto koz je neuvěřitelná. Černý rohatý kozel ležící na kamenech a snášející hlazení (i rohů) od jistě pár stovek dětí za den, to už je opravdu domácí mazlíček. Pamlsky pro kozy se nenosí z domova, nakupují se až v zoo z automatů, jedna malá porce granulí za pět korun. Nejen kozy, i ovce lze krmit v jihlavské zoo, zábavný byl pohled na berana, vztyčeného na zadních nohách a natahujícího bradu přes ohradu, aby vyloudil granule od dětí i dospělých. Zábavný je i tzv. Babiččin dvoreček, přes který se prohánějí malí a hodně živí tamaríni přímo mezi lidmi, ti ale krmení od lidí neočekávají.


Pelikáni loví


Pelikáni odpočívají


Krmit lze v jihlavské zoo kozy i ovce

Jen to plánované krmení pelikánů se nevydařilo. Spokojeně na břehu trůnící pelikání rodinka evidentně nehladověla. Nebylo divu, v jejich rybníčku jsou živé ryby a tak je krmení od chovatele nevzrušovalo. Záhy po jeho odchodu dokonce pětice pelikánů předvedla klasický pelikání lov, rozestavila se v rohu rybníčku a údery rozlehlých křídel do vody naháněla ryby dále do mělkého rohu, kde je snadno pochytala. Pelikáni v Jihlavě tedy ještě nezlenivěli. Tradiční krmení zvířat si mohou návštěvníci zoo užít i u lam, lemurů, surikat, medvědů a dalších.

V loňském roce se v jihlavské zoo podařilo odchovat 267 jedinců od 55 druhů a největší pozornost vzbudilo narození tygří slečny sumaterské po dvaceti letech. Návštěvníci zoo mohou hlasovat o „nej mládě zoo“. V trojici nominovaných jsou kromě roční tygřice Cinty i plameňák kubánský Fidel a scinkové Šarlota a Šalamoun. Mládě s nejvíce hlasy postoupí do celostátního finále. Jihlavská zoo zároveň loni evidovala 119 adoptivních rodičů, z toho 85 jednotlivců a dále firmy, politické strany, občanská sdružení apod. Není-li Vám lhostejný osud zvířat, v rámci svých možností můžete jejich tzv. adopcí vyjádřit podporu.

Jihlavskou zoo navštívilo v loňském roce 274 985 návštěvníků, což je nejvyšší číslo v historii zahrady.

Více na http://www.zoojihlava.cz/