Okružní jízda po Itálii

Ať už pro cestování po Itálii zvolíte poznávací zájezd s cestovní kanceláří nebo vyrazíte na vlastní pěst, budete potřebovat minimálně týden, spíše však 10–14 dní. Při cestě z České republiky začněte ikonickými městy na severu, jako jsou Benátky, Padova, Modena, Bologna a Ravenna, abyste se pomalu dostali do střední Itálie s renesančními perlami. V této části Itálie je vhodná příležitost podívat se do ministátu San Marino.
Řím, centrum nejslavnější říše všech dob, samozřejmě nelze při cestě na jih vynechat, i když mnoho lidí neosloví pro extrémní provoz a znečištění, které se stalo dnešním symbolem Říma více než starobylé Koloseum. Dále se vám otevírá cesta na Neapol a nezapomenutelné Pompeje. Sicílie toho ve srovnání s tím, co jsme viděli dosud, mnoho nenabízí, ale vidět neblaze proslulé Palermo nebo nejvyšší činnou sopku v Evropě, Etnu, určitě stojí za to.

Zaostřeno na italskou renesanci

Zajímá-li vás především italská renesance, zamiřte rovnou do Florencie, kde se prý vůbec poprvé začala rozvíjet pod vedením vlivné rodiny Medici. Pokud máte v plánu důkladnou prohlídku města a nikam jinam se nechystáte, vyrazte např. na romantický eurovíkend. Kochejte se památkami jako je Ponte Vecchio, Florentský dóm a Neptunova fontána, případně zamiřte do početných galerií, kterým vévodí Uffizi, a kde se vám patrně protočí panenky z cen vstupenek i všudypřítomných front. Nezapomeňte navštívit i Michelangelova Davida. Dále můžete pokračovat do Pisy se slavnou šikmou věží a zajeďte i do nedaleké Sieny s náměstím ve tvaru lastury, kde si budete připadat, jako byste se opravdu nacházeli na přelomu 14. a 15. století. Slavná červená radnice a celé centrum je zapsáno do světového kulturního dědictví UNESCO.

Lyžování v italských Alpách

Mezi českými lyžaři jsou nejoblíbenější Dolomity, které lákají na propracovanou síť sjezdovek a areálů s různým stupněm obtížnosti, se spoustou doprovodných aktivit, jako je jízda na saních, psích spřeženích, skialpinismus nebo horolezectví. Především při zájezdech za lyžováním a adrenalinovými sporty je vhodné zamyslet se nad speciálním pojištěním na lyže, které má vysoký limit plnění a zajišťuje i úhradu záchranných zásahů horské služby, úrazové pojištění nebo pojištění odpovědnosti. Tyto podmínky nabízí např. cestovní pojištění Allianz s neomezenými léčebnými výlohami.

Až si budete chtít odpočinout od lyžování, navštivte okouzlující města Trento a Bolzano, která se chlubí románskou, gotickou i moderní architekturou, a ochutnejte místní sýry, prosciutto a bezkonkurenční italská vína. Buon viaggio!