Není těžké přijít na to, že čínská kuchyně, ve které je rajče považováno za ovoce a fazole jsou běžnou součástí dezertu, má opravdu spoustu prapodivných jídel, která lidé z jiných kontinentů budou považovat za nepoživatelná. Podívejme se na deset nejzajímavějších z nich.

Slepičí nožky

Tato specialita je přesně to, co si pod jejím názvem Evropan představí. Nažloutlé barvy, vrásčité a s pařáty  – vypadají jako vytažené z kotle nějaké čarodějnice. Číňané je rádi okusují z kůže a následné vycucávaní morku provází charakteristický zvuk. Zbytek jednoduše házejí na zem. Tato lahůdka je rozšířená například v dálkových spojích.


Jako vytažené z kotle nějaké čarodějnice

Stoletá vejce (Pidan/Pchi-tan)

Číňané milují vejce. A tak místo pudinku najdete v buchtách vaječnou hmotu, slepičí nebo kachní žloutko zákeřně vykukuje z tradičních měsíčních zákusků, vejce natvrdo plave v každém vývaru a volské oko je součástí těstovin připravených ve woku. V potravinách u kasy, tam, kde v Evropě naleznete bonbóny a žvýkačky, se v Číně nacházejí hrnce s čajovými (nazývané také mramorová) vejci, která svůj název, chuť i tmavou barvu získala díky vaření v roztoku zeleného čaje a sójové omáčky. Čínským vaječným číslem jedna jsou však stoletá vejce. Nemají sice 100 let, nejčastěji „pouze“ několik měsíců, ale asi sami uznáte, že na vejce je to docela dlouho… Stoletá vejce jsou vzduchotěsně uzavřena po dobu 100 dnů v plechové nádobě obsahující směs hlíny, páleného vápna, čaje, rýžových slupek, soli a vody. Během procesu hašení vápna se na povrchu vytváří tvrdá slupka, která chrání vejce před zkažením a díky tomu se z bílku pomalu stává průsvitné želé hnědavé barvy. Žloutek mění barvu na černo-zelenou. Takto připravená vejce jsou podávána na studeno se sójovou omáčkou, vinným octem nebo zázvorem. Tento pokrm sice nevypadá příliš vábně, je však velice chutný.

Polévka ze žraločí ploutve

Polévka ze žraločí ploutve je jedním z nejdražších a nejrafinovanějších čínských pokrmů podávaných především na luxusních banketech a svatebních hostinách. Jelikož je poptávka po jeho hlavní ingredienci obrovská a vede ke snížení počtu žraloků v oceánech a tím k poškození ekosystému, jde také o velice kontroverzní jídlo. V roce 2012 Všečínské shromáždění lidových zástupců přijalo zákaz nabízení žraločí polévky na vládních banketech a způsobilo tak zmenšení poptávky. Pořád je však možné tuto polévku zakoupit v exkluzivních restauracích. Výjimečná je však pouze cena, nikoli chuť.


Polévka ze žraločí ploutve je jedním z nejdražších a nejrafinovanějších čínských pokrmů

Polévka z ptačích hnízd

Vlastně dva druhy polévky. První z nich, chutnající asi jako naše rybí polévka, je pokrmem připraveným z hnízd rybáků. Ti je stavějí z řas spojených rybími jikrami a ptačími slinami. Druhá, luxusnější, se dělá z hnízd malých ptáků obývajících jeskyně v jihovýchodní Asii. Tito ptáci dělají svá hnízda pouze z vlastních slin. Vysoká cena polévky (až 1000 dolarů) je způsobena obtížemi při získávání suroviny a renomé silného afrodiziaka.

Hadí polévka

Oblíbené zimní jídlo Číňanů pro zahřátí. Maso hada může být rozdrcené na malé kousky (vypadá pak asi jako naše dršťková) nebo pokrájené na filety a vařené ve vývaru (verze pro fajnšmekry). Had chutí připomíná kuře. V některých restauracích si dokonce můžete vybrat, který z živých hadů skončí na talíři.

Fermentované neboli smrduté tofu (Chou doufu/Čchou tou-fu)

Do měsíc fermentujícího slaného nálevu z krevet a zeleniny je na několik hodin ponořen blok tofu. Získá se tak pokrm vůní připomínající shnilé maso. Číňané jej však mají v oblibě. Není možné nevšimnout si, nebo spíše neucítit, na ulici stánek s Chou doufu.


Smrduté tofu s černou houbou na povrchu smažené na oleji

Slepičí varlata

Jestli si myslíte, že jsou části kuřete, které se nejí, již krátký pobyt v Číně vás rychle přesvědčí o opaku. Když na talíři najdete slepičí pařáty a jazyky, tak proč ne varlata? Nakonec, jelikož je jich málo – mnohem méně než běžných kuřecích prsou, je to přece luxusní zboží. Jádra se jedí vařená nebo smažená, s vývarem, rýží nebo těstovinami. Vypadají jako malé klobásky, uprostřed jsou měkká.

Želví polévka

Rosolovitá želví polévka je dalším kontroverzním čínským jídlem. Její obliba neprospívá ochraně želv a přírodnímu prostředí. Tato polévka se vaří až 12 hodin, má nepříjemnou rosolovitou konzistenci a tmavou barvu. Říká se, že má léčebné vlastnosti, ale prý nechutná právě nejlépe.


Na čínském tržišti můžete zakoupit hned několik druhů želv

Opékání masa na ohni, grilování

Zní to zcela normálně. U nás také opékáme buřty a grilujeme různé druhy masa. Číňané však nejsou nijak vybíraví a na gril hodí prakticky každého tvora: vrabce, mořské koníky, škorpiony, hady, prakticky všechno lze ugrilovat nebo opéct.

Psí maso

I když je pro Evropana těžké tento zvyk akceptovat, psí maso je od dávných dob součástí jídelníčku v severovýchodní a jížní části Číny. Je známé jako „voňavé maso“a za hodnotnou se považuje jeho chuť a výživná hodnota. Z psího masa se dělá guláš, polévka a dokonce i sendviče. Jeho požívání bylo v Pekingu zakázáno v době konání olympijských her v roce 2008, ale pouze na přechodnou dobu. Psi nejsou jediná zvířata, která u nás považujeme za domácí mazlíčky a v Číně jsou součástí jídelníčku – jedí se zde také kočky.

Čínská kuchyně je – díky tradici trvající minimálně dvě tisíciletí – velice pestrá a různorodá. Nabízí mnoho originálních jídel, která cizince nadchnou vzhledem i chutí a nejsou tak kontroverzní, jako ta, uvedená v článku. Dobrou chuť!

Text vznikl ve spolupráci s rezervačním portálem Agoda nabízejícím široký výběr nabídek ubytování v nejlepších hotelech v Číně i po celém světě. Doporučujeme navštívit například město Guangzhou (Kanton).