Lago di Garda se nachází na úpatí Alp. S rozlohou 370 km2 a délkou 51 km je největším italským jezerem. Bylo vytvořeno tektonicky a dotvářeno ledovcem, proto patří mezi jezera ledovco-tektonického původu. Geografická poloha spolu s nadmořskou výškou 65 m. n. m. vytváří specifické klima, které se blíží středomořskému. Jezero Garda tak patří mezi hlavní turistické cíle severní Itálie. Severní nejatraktivnější část jezera má vzhled fjordu, jezero je zde pouze 2,5 km široké, na východním břehu se nad ním tyčí dvoutisícové hřebeny Monte Baldo, ze západního břehu vystupují samostatné štíty Alpi di Ledro.

Cesta k jezeru, hlavní střediska, ubytování

Lago di Garda je z Prahy vzdálené pouhých 7 hodin jízdy autem po dálnicích. Doporučujeme cestu přes Mnichov, Innsbruck, Bolzano, Trento a už jste skoro na břehu. Na kus cesty po rakouské dálnici je potřeba si koupit dálniční známku, Rakušané prodávají desetidenní za osm eur. Zážitkem je samotná cesta k jezeru, při průjezdu jižním Německem a Rakouskem už na vás pokukují velkolepé štíty Alp. Můžete si udělat například 100 km dlouhou odbočku ke krásné oblasti Berchtesgaden, za zastávku stojí i město Bolzano.

Mezi hlavní turistická střediska na severu jezera patří Riva del Garda, Limone sul Garda, Torbole sul Garda a Malcesine. V těchto letoviscích je bezpočet možností ubytování – penziony, hotely, apartmány a kempy. Rozmanité jsou i ceny ubytování, proto se vyplatí vše si zajistit před cestou, pokud chcete jet po vlastní ose. V hlavní sezóně, která trvá na Gardě od června do srpna, je opravdu nutné si ubytování zajistit dopředu. Doporučujeme jet i mimo sezónu nebo těsně před či po ní. Turistů už bývá méně, nebudete trčet v kolonách kolem jezera a ubytování je až o 30 procent levnější. Informace o ubytování získáte na oficiálních stránkách http://www.visitgarda.com. Pro severní oblast jezera, která již zasahuje do kraje Trentino, navštivte http://www.gardatrentino.it/en/. Na obou webech najdete nejen info o ubytování, ale také základní informace o letoviscích a sportovním vyžití, adresy infocenter atd. Ubytování můžete sehnat i v Čechách, řada cestovních kanceláří má nasmlouvané apartmány nebo hotely.


Riva del Garda

Co dělat na Gardě – balíček pro sportovce

Lago di Garda patří mezi nejatraktivnější sportovní regiony v Evropě, má ideální podmínky pro cyklistiku, windsurfing, paragliding, cannyoning, horolezectví a další aktivity.

Cyklistiku kolem jezera a okolí si zamilujete pro její rozmanitost. Na kole můžete jezdit kratší výlety po cyklostezkách, horské treky i extrémní sjezdy. Pokud si nevezete vlastní kolo, téměř na každém rohu v letoviscích jsou půjčovny, kde vám poskytnou veškeré vybavení – kola různých velikostí a druhů, helmu, zámek, sedačku pro děti, atd. V sezóně je dobré si zamluvit kolo den až dva předem, půjčení se pohybuje kolem 25 €/den. Doporučené cyklotrasy včetně mapek můžete najít např. na http://www.visitgarda.com/en/mountain-bike-trails/?s=615 nebo si prohlédnout brožuru http://www.gardatrentino.it/cms-01.00/articolo.asp?IDcms=89553&s=215.

Jezero je rájem pro windsurfing. Vanou zde tři základní druhy větrů – Ponale, Ora a Vento. Ponale vane v okolí letoviska Limone, Vento vane v ranních hodinách a odpolední vítr vanoucí na severní břehy se jmenuje Ora, která je vhodná i pro začátečníky. Mezi nejoblíbenější střediska, kam vyrazit za dobrým větrem, jsou Malcesine, Torbole a Riva del Garda. Pokud nemáte vlastní vybavení, v těchto letoviscích je mnoho půjčoven a klubů, kde si lze vše pořídit. Nabízejí i kurzy pro surfařské začátečníky – seznam surfařských škol a klubů naleznete na http://www.gardatrentino.it/en/windsurf-lake-garda/.


Pláž u jezera Garda

Mezi další oblíbené aktivity v okolí jezera patří turistika a horolezectví. Horská turistika uchvátí díky výhledům na jezero a skalní štíty. Rejstřík stezek je široký, jak pro náročné turisty, tak i lehké treky třeba na dopoledne. V každém infocentru je možné si zakoupit podrobnější mapku tras a ochotně vám poradí, jakou si vybrat. Na náročné trasy se určitě vybavte i teplejší mikinou, dostatkem tekutin a cestovní lékárničkou na případné puchýře. Horolezectví je spojováno s Gardou jako Milán s módou. Nejoblíbenější je oblast městečka Arco, kde naleznete také zajištěné via ferraty.

Vyhledávaným sportem v severní části jezera je i paragliding. Nejlepším místem pro seskok je vrchol masivu Monte Baldo. Nahoru vás i s batohem vyveze lanovka z Malcesine. Můžete zkusit i tandemový seskok za cca 170 €, nabízí ho např. firma Fly2Fun.

Paragliding a modrá obloha nad Lago di Garda

Balíček pro rodiny s dětmi

Ideálním střediskem pro rodiny s menšími dětmi je Riva del Garda. Je zde mnoho pláží, kde děti mohou dovádět a hrát si s oblázky, navíc jsou zde upravované trávníky na míčové hry a dětská hřiště kolem celé kolonády. Pro kojence jsou vytvořené tzv. Baby Little Home (dřevěné domky), kde mohou maminky v klidu nakojit a přebalit dítko v plném komfortu.


Limone sul Garda a citronové domy

Tipem na krásný výlet pro rodiny je nedaleké jezero Tenno. U jezera jsou písčité pláže, voda je průzračně zeleno-modrá a fascinovat vás bude ostrůvek uprostřed. Kolem jezera si můžete udělat příjemnou nenáročnou vycházku.

Velkým lákadlem pro děti bude dovádění v zábavních parcích na jihu jezera Garda. Mezi nejznámější patří Gardaland a Canevaworld. Gardaland je největší zábavní park v Itálii s širokou škálou atrakcí a show pro různé věkové skupiny. Druhy atrakcí a aktuální informace o cenách najdete na http://www.gardaland.it/resort/. V Canevaworldu se ocitnete ve světě filmových postav Movielandu, který nabízí více než dvacet atrakcí v duchu filmových postav a kaskadérských show. Součástí Canevaworldu je i aquapark Caneva nabízející nekonečné množství vodních atrakcí. Vstupné pro dospělého se pohybuje kolem 25 €. Více informací o aktuálních cenách a slevách pro rodiny či skupiny najdete na http://www.canevaworld.it/.

Balíček „lážo-plážo“

Italskou kuchyni podávají v každé restauraci, kde se domluvíte anglicky i německy. Velkou pizzu nebo těstoviny si můžete dát za 12–15 €. Restaurace jsou ve večerních hodinách zaplněné, ale nějaké místo se vždy najde. Italská zmrzlina je pojem, proto je nezbytné dopřát si ledové osvěžení na procházce podél břehů jezera. Zmrzlinu prodávají na každém rohu a máte výběr z desítek druhů příchutí. Kopeček je pořádný kopec výborné zmrzliny, za který zaplatíte kolem 2 €.


Hrad Arco

Hlavním střediskem severní části ostrova – díky své poloze a historii – je Riva del Garda. Je výchozím bodem pro turistiku a cyklistiku, má krásné upravované pláže, historické centrum s malebnými uličkami a vodním hradem La Rocca. Limone sul Garda je střediskem na severozápadním břehu jezera. Navzdory pěstování citronů v jeho okolí, je název odvozen od latinského slova „limes“ znamenající hranici. Město je totiž obklopeno štíty hor a dříve sem vedly jen málo přístupné horské stezky. Centrum města tvoří úzké italské uličky s obchůdky, kavárnami, u jezera se můžete projít po kolonádě a vyhlížet přívoz na druhý břeh jezera. Ve městě a okolí uvidíte několik vysokých staveb se sloupy. Jsou to tzv. citronové domy, které chránily citrusy před silnými větry od jezera. Město se snaží tyto domy zachovat a opravit. Citronové produkty jsou totiž typickým produktem této oblasti a užívají se v mnoha zdejších receptech.

Asi 5 km od severní části jezera leží starobylé městečko Arco. Vede k němu řada cyklostezek a je hlavním výchozím bodem pro horskou turistiku. Dominantou městečka je hrad Arco, jehož historie sahá až do 7. století a který přitahuje pohledy z dalekého okolí. Výstup nabízí krásné výhledy a cestu přes olivový háj.

V oblasti Lago di Garda se koná řada hudebních festivalů, výstav i trhů s neopakovatelnou atmosférou. Stačí se jen informovat v infocentrech nebo na oficiálních stránkách jezera.