Projekt Arabové mezi námi má dvě části: první sestává ze spolupráce mezi studenty a osobnostmi arabského původu žijícími v ČR. Studenti vybraných středních a vysokých škol vedli rozhovory s Araby zapojenými do projektu. Jednalo se o osoby různého věku, povolání a země původu s rozmanitými životními příběhy. Tito Arabové byli v rámci projektu vyfotografováni známým plzeňským fotografem Radovanem Koderou. Oslovení studenti měli za úkol na základě rozhovorů vytvořit „medailonky“ Arabů, které dané fotografie doplňují.

Druhou část projektu tvoří jeho samotný výstup, tedy výstava fotografií a její vernisáž. Snímky budou umístěny na velkoformátových panelech v prostoru před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje a budou doplněny texty, které žáci sami připravili na základě setkání s portrétovanými osobnostmi. Rozhovory žáků a Arabů budou v celé své délce publikovány v brožované vazbě jako doprovodný materiál k výstavě a celému projektu. V brožované vazbě se navíc čtenáři mohou seznámit s civilními snímky arabských osobností, které okem fotoaparátu zachytila Zuzana Zbořilová.

Záměrem projektu je především odstranit předsudky o obyvatelích ČR arabského původu. „Chtěli bychom přispět ke sblížení kultur a k vytvoření otevřenější společnosti. Důležité je začít s tím už u mladé generace, proto byli do projektu zapojeni především žáci středních škol, kteří pak snáze porozumí otázce kulturní a národnostní identity a budou si moci vytvořit vlastní názor na menšinu žijící u nás,“ říká koordinátorka projektu Michaela Vaňková.

Vernisáž výstavy se uskuteční 7. dubna 2015 v 17:00 před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje, kde bude projekt představen veřejnosti na venkovních velkoformátových panelech. Výstava potrvá do 28. dubna 2015.

Seznam portrétovaných osob:
nakladatel Charif Bahbouh (Sýrie – Brandýs nad Labem)
režisér Moris Issa (Sýrie – Praha)
novinářka Saadat Ramadanová (Sýrie – Plzeň)
fotografka Bouchrail Echchaoui (Maroko – Praha)
automechanik Abdellatef Hamami (Maroko – Praha)
hudebník Rashid Rahma (Alžírsko – Praha)
studentka Klára Onallah (Palestina/Izrael – Plzeň/Liberec)
chemik Emad Michel Saad Gobran (Egypt – Liberec)
studentka Sabrina Khelill (Alžírsko – Plzeň)
ergoterapeutka Amani Alawawdeh (Jordánsko – Praha)
lékař Najib Barakat (Libanon – Plzeň)
3D umělec Abdulaziz Aldigs (Palestina – Plzeň)