Ještě pohodověji se vám bude cestovat Vietnamem, když projevíte zájem o místní kulturu. Každý Vietnamec ocení, když budete v jeho jazyce umět alespoň poděkovat nebo se orientovat ve složité problematice oslovování lidí podle věku. Učit se můžete na kterékoli vietnamské tržnici, pochybuji, že by vám kdokoli z Vietnamců odmítl radu. Pomohou i praktické učebnice nebo konverzace, seznam vydaných publikací najdete na stránkách Klubu Hanoi.

Zájem Čechů o poznání Vietnamu, (původního) domova tisíců našich spoluobčanů, roste v poslední době geometrickou řadou. Návštěva daleké asijské země ale nikdy nebyla vzhledem k drahým letenkám levná dovolená. Ovšem při troše trpělivosti lze na internetu najít řadu slev, stačí zadat do vyhledávačů slevy dovolená nebo slevy pobyt a rázem můžete poznávat Vietnam blíž a za překvapivě příjemné ceny.

Ve Vietnamu hrajte podle místních pravidel. Vietnamci žijí kolektivně, pokud se budete chovat příliš individualisticky, budou mít pocit, že jste divní a že něco není v pořádku. Vietnamci se nezdraví sepnutím rukou, jak bývá v okolních státech obvyklé, ale podávají ruku v evropském stylu. Chcete-li být zdvořilejší, podejte obě ruce. Většina Vietnamců podobnou zdvořilost od cizince neočekává, ale pokud to uděláte, okamžitě získáte jejich sympatie. Karel Čapek kdysi napsal, že „každý pocestný vám potvrdí, že vzácná a podstatná věc je dobrá hospoda“. A v Hanoji jsou asi tři české restaurace a vietnamští podnikatelé dokonce začínají zaměstnávat české sládky. Pokud ve slevách najdete levnější letenky, vězte, že samotný Vietnam je jednou z nejlevnějších zemí a za třetinku piva zaplatíte v přepočtu jen několik korun. Bary jsou v centru Hanoje na každém kroku a Vietnamci pivo jednoznačně pořádají ve velkém – hádejte, kde se to naučili.

Hanoj, to je tradiční východoasijský ruch a chaos, ale také uličky starého města, které dodnes nesou názvy 36 cechů. Takže se projděte mj. Uličkou porcelánových misek, Rýžovou, Košíkářskou, Uhelnou, Mědiryteckou nebo Kloboučnickou. Vypravte se na loutkové divadlo, je to prastaré umění, kterým se prý vesničané v deltě Rudé řeky bavili již před tisíci lety. Jste-li odvážní a rádi se vrháte do exotických dobrodružství i v kulinářském řemesle, vězte, že vietnamská kuchyně je vše, co leze, chodí, plave či létá. Ochutnat můžete žáby, škeble, kraby, psy, hmyzí larvy, krysy a také hady. Čtvrť Le Mat na předměstí Hanoje je proslulá hadími specialitami – mezi živými hady si vyberete toho svého a pak nejen pořádáte hadí maso, ale také popíjíte hadí krev a vychutnáváte syrové tlukoucí srdce.

A poslední rada na závěr – nejen ve Vietnamu, ale i na tržnicích u nás Vietnamcům vykejte.