Shipwreck Coast – přiléhavější jméno bychom pro toto pobřeží stěží nacházeli. Vraky nejméně 70 ztroskotaných lodí navěky odpočívají pod hladinou moře. Jako první známý (či neznámý) vrak bývá uváděna loď Mahogany, která prý ztroskotala několik kilometrů od dnešního města Warrnambool někdy v roce 1522. Populární teorie tvrdí, že zde portugalský kapitán Cristovao de Mendonca ztratil jednu ze svých karavel a že vlastně Portugalci byli prvními Evropany v Austrálii. Jméno města založeného irskými přistěhovalci v polovině 19. století pochází z domorodého jazyka a znamená „vulkán“. Dávní Aboriginci totiž zažili před několika tisíci lety výbuchy starých australských sopek a to nejen tady v západní Victorii, ale i na plošině Atherton v Queenslandu. Ale zpět k vraku Mahogany – podle různých teorií to mohla být loď čínská, španělská nebo jiného portugalského kapitána. Ovšem nikdo nikdy nedokázal, že tento vrak skutečně existuje.


Loch Ard Gorge

Opouštíme původně velrybářskou osadu Warrnambool a vjíždíme na Great Ocean Road (Velká oceánská cesta), 243 kilometrů dlouhý pobřežní úsek, který končí daleko na východě v Torquay. Tuhle silnici stavěli po skončení 1. světové války od roku 1919, dnes jsou Great Ocean Road i místní národní parky na listině australského národního dědictví (Australian National Heritage List). Úrodná, zemědělská krajina, zastavujeme v sýrárně a nakupujeme místní sýry, na pastvinách se pasou krávy. Blížíme se k Shipwreck coast, pobřeží rozervanému jak údery strašlivých blesků. První zastávky děláme v Bay of Islands a Bay of Martyrs. K nejznámějším vrakům (jejichž existence je prokázána) patří Falls of Halladale. V roce 1908 tahle plachetnice najela právě zde v neprostupné mlze na útesy. Davy lidí ze širokého okolí se týdny valily k pobřeží, aby sledovaly zánik lodi mizející pomalu v moři. Vrak pouhých 300 metrů od břehu je dobře dostupný a ideální pro potápěče – leží v hloubce do 15 metrů.


The Arch

Kdo si chce řádně protáhnout nohy, pro toho je určen Great Ocean Walk, 104 km dlouhá trasa po pobřeží od Apollo Bay přes Cape Otway a Otway NP až k Twelve Apostles. Na tento náročný pochod je nutné se zaregistrovat, na jeho trase jsou kempy vzdálené od sebe max. 15 km, v nichž si musíte dopředu zajistit ubytování. Túra po útesech a mořském břehu s pozorováním velryb musí být uchvacující. Mapku treku najdete např. na stránkách www.visitvictoria.com. My ale jedeme autem a další zastávkou je London Bridge, dnes již spíše London Arch, neboť jeden oblouk „mostu“ se v roce 1990 zřítil. Projíždíme Port Campbell směrem k Loch Ard Gorge. Někde v těchto místech se v roce 1878 potopila loď Loch Ard a ze všech na palubě se zachránili jen chlapec a dívka (Thomas a Eva), kterým se podařilo vyplavat na břeh v Loch Ard Gorge. Téma jako stvořené pro barvitý příběh a legendy skutečně na jejich osudu zapracovaly a udělaly z nich milence. Více o vracích se dozvíte ve Warrnamboolu ve Flagstaff Hill Maritime Museum, jehož součástí je i původní maják. Ve Warrnamboolu můžete také shlédnout zvukovou a laserovou show Shipwrecked, která vypráví i příběh lodi Loch Ard. V Loch Ard se procházíme k Razorback, skále ostré jako břitva, k vyhlídce na Muttonbird Island, k Loch Ard Cemetery, sešli jsme i na pláž dolů do Loch Ard Gorge.


Twelve Apostles

Zážitkem číslo jedna na Shipwreck Coast je osm pískovcových věží na pobřeží – Twelve Apostles. Pojmenování již neodpovídá, neboť vápencové skalní formace nejsou věčné a tihle kamenní věrozvěstové se postupně hroutí do běsnících vln (naposledy se jeden z nich rozpadl v roce 2005). Twelve Apostles se v 19. století říkávalo Saw and Piglets (Pila a selátka).

Několik rad na závěr:
V NP není dovoleno přespávat (ani na parkovištích), ubytování hledejte ve městech. Některé úseky Great Ocean Road jsou zatáčka za zatáčkou, kdo podobnou trasu hůře snáší, je lépe se vybavit nějakým práškem. Jste-li nadšenými cyklisty, otevřený The Shipwreck Coast Classic se koná 30. října.

Další informace na:
www.flagstaffhill.com
www.visit12apostles.com.au
www.australianexplorer.com
www.visitwarrnambool.com.au
www.visitvictoria.com
www.melbournetowarrnambool.com
www.parkweb.vic.gov.au/resources05/05_1811.pdf
www.shipwreckcoast.com