Národní park Tongariro je z Aucklandu snadno dosažitelný po State Highway 1 přes Hamilton, Taupo a Turangi. Park leží téměř uprostřed Severního ostrova a tvoří ho tři vulkanické vrcholy – Mt.Tongariro (1978 m), Mt.Ruapehu (2797 m) a Mt. Ngauruhoe (2291 m). Název parku pochází z maorštiny – tonga znamená „jižní vítr“ a riro „odnést, unést“. Vznik parku se datuje k roku 1887, kdy maorský náčelník daroval tři vrcholky královně a lidu Nového Zélandu, aby ochránil posvátná místa před bezohlednými osadníky. Byl tak založen vůbec první národní park na NZ. Pokud nemáte auto, v letní sezóně jezdí z městeček Turangi a National Park autobusy na okraj parku do vesnice Whakapapa. Návštěvníkům se nabízí řada možností, jak národní park poznat – vyhlídkové lety, výstavy v informačním centru i audiovizuální show. Většina lidí vyráží na tzv. Tongariro Alpine Crossing, jeden z nejkrásnějších jednodenních treků Nového Zélandu. Trasa dlouhá 18,5 km zabere 7–9 hodin. Tras je v parku více, např. třídenní Northern Circuit nebo čtyřdenní Round the Mountain Track. My jsme chtěli park prozkoumat podrobněji a uvažovali jsme o spojení Northern curcuit s trekem okolo stratovulkánu Mt. Ruapehu, nejvyšší sopky na Novém Zélandu, ale kvůli problémům s výběrem z platební karty jsme měli peníze jen na jednodenní trek.


NP Tongariro


NP Tongariro, jezírko v kráteru Mt.Ruapehu


NP Tongariro

Za vstup do národního parku se sice neplatí, za přenocování v horských chatách však ano. Northern Curcuit jako jeden z tzv. New Zealand Great Walks je dražší – za nocleh v chatě se platí až 30 NZD, přenocování ve stanu je levnější. Pokud byste si nocleh kupovali přímo na chatách, stálo by vás to ještě o 5 NZD víc. Mimochodem, ubytování na Northern Circuit si můžete zabukovat online. Nejmilejšího přivítání se nám dostalo na Waihohonu hut, kde nám Anthony kromě zmiňovaného uvítacího rituálu popisoval maorské zvyky a tradice. Vrcholem programu byla ukázka bojového tance haka. Podstatou správného zvládnutí haka je dokonalé ovládání těla, koordinace s ostatními tanečníky a současně zachování bojovného zaujetí, které tanci dává jeho divoký půvab. U treků, které nespadají pod Great Walks, lze zakoupit půlroční i roční Backcountry Hut Pas, který vyjde na 92 a 122 NZD a opravňuje vás k přenocování v chatách i stanech treků „nižší kategorie“ nebo v chatách na Great Walks mimo hlavní sezónu (tj. červen až září).


NP Tongariro

Na všechny tři vrcholy NP lze vystoupit. Zážitkem je především Mt. Ngauruhoe, výstup můžete začít v Mangateopopo hut, výchozím místě i pro Tongariro Alpine Crossing. Výstup na Mt. Ruapehu a k jeho kráterovému jezírku si lidé zkracují sedačkovou lanovkou (končí ve 2020 m), na svazích sopky se totiž lyžuje. Za dobré viditelnosti je prý z Mt. Ruapehu vidět i jezero Taupo, vzdálené asi 40 km, dějiště prý největšího sopečného výbuchu za posledních 50 tisíc let. Těžce se hledají slova pro popis přírody vulkanického národního parku. Jsou tu pustá černá lávová pole bez života, smaragdově zelená jezírka – vychutnejte si vše na fotografiích, jsou z návštěvy letní i zimní.

Ubytování na Northern Circuit můžete zabukovat online na stránkách
www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/tracks-and-walks/central-north-island/turangi-taupo/tongariro-northern-circuit
Další stránky, které se mohou hodit:
www.tongariroalpinecrossing.com
www.tongarirocrossing.org.nz
www.qctrack.co.nz
www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/national-parks/tongariro
www.haka.co.nz/haka.php – popis a historie tance haka