Co to je, když se řekne funkční prádlo?

Funkční prádlo má za úkol od pokožky odvádět tělesnou vlhkost tak, aby se na povrchu odpařila, ale vy jste neprochladli. Musí se tak postarat i o váš tepelný komfort. To se hezky řekne, ale hůř realizuje, jsou to dvě věci, které se na první pohled tak úplně neslučují. Funkční prádlo to ale dokáže, a to díky kombinaci použitých materiálů a vhodných technologií.

Když se na to podíváme prakticky, když si vezmete klasické oblečení, zpotíte se a pot vám stéká po zádech, udržuje se v podpaží a dalších partiích, nasákne se do oblečení. Když se pak zastavíte, svléknete si bundu nebo jen začnete odpočívat, tělo se ochladí a vy můžete prostydnout. Když k tomu ještě zafouká třeba i jen slabý větřík, ani se nenadějete a bude vás trápit bolest zad, kloubů a nachlazení.

Pokud ale tohle běžné oblečení nahradíte kvalitním funkčním, můžete být v klidu. Vlhkost do sebe nenasákne, ale odvede ji na povrch, odkud se rychle odpaří. Zároveň se ale postará o dostatečnou tepelnou izolaci, postará se o to, abyste neprochladli. Díky tomu budete neustále v suchu.

Na zimu dejte přednost termoprádlu

Funkční prádlo se nosí po celý rok, může být v těsném kontaktu s pokožkou. Během chladných dní ale nejspíš, stejně jako většina z nás, zatoužíte po ještě větší hřejivosti. Žádný problém, poohlížejte se po termoprádlu, které je poddruhem toho funkčního a je určené do chladnějších dnů.

Víte, že za vyšší hřejivostí termoprádla stojí buď příměs merino vlny, vyšší gramáž nebo struktura úpletu?

Jak vybrat to pravé termoprádlo?

Díky dobře vybranému termoprádlu si i chladné měsíce roku můžete užívat naplno. Můžete ho nosit každý den, a to na cestách do obchodu, i když jdete lyžovat apod. Aby plnilo svoji funkci, vybírejte ho pečlivě a neřiďte se přitom jen cenou. Na co se zaměřit?

• Sledujte poměr mezi odvodem vlhkosti a mírou tepelné izolace, přizpůsobte ji aktivitě, pro kterou prádlo vybíráte. Pro aktivity s vyšší tepovou frekvencí chtějte vyšší prodyšnost a schopnost odvádět pot, pro klidnější aktivity je zásadní tepelná izolace.

• Zajímejte se i o použitý materiál. Vsaďte na ten kvalitní a odolný, ze syntetických vláken patří mezi nejkvalitnější a nejodolnější polypropylen Moira, který vlhkost odvádí až 10× lépe než polyester. Z přírodních pak na Merino vlnu s antibakteriálními vlastnostmi a schopností odolat zápachu i několik dní. Víte, že prádlo z takového materiálu koupíte zde?

• Dejte přednost osvědčeným a kvalitním značkám, o kterých si dokážete zjistit, jak dlouho se funkčním prádlem zabývají, kde ho vyrábí a jaké používají technologie.

• Poslední věcí, kterou rozhodně nesmíte podcenit, je výběr velikosti a střihu. Termoprádlo vám musí naprosto dokonale padnout, nesmí vás nikde ani svírat nebo omezovat v pohybu, ani na vás volně plandat. To by neplnilo funkce, pro které jste si ho vybrali. Proto si porovnejte míry, které sami sobě naměříte s tabulkou výrobce konkrétního kousku.