Spolu s Františkovými Lázněmi a Karlovými Vary tvoří proslulý západočeský lázeňský trojúhelník. I když za sebou nemají ve srovnání s dalšími lázeňskými městy nijak dlouhou historii, své příznivce si už našly. A není se čemu divit.

Město obklopuje nádherná příroda, kolonáda má pořád své kouzlo, několikrát za den si můžete poslechnout zpívající fontánu. Při procházkách si můžete pochutnat na lázeňské oplatce a popíjet některý ze zdejších minerálních pramenů.

Špetka historie

Kdo by si během procházky po lázeňském parku pomyslel, že na jeho místě byl poměrně nedávno jen neprostupný prales, strmé rokle a bažiny? Dneska je tu krásná příroda a elegantní hotely, ve kterých se můžete ubytovat. Když píšeme poměrně nedávno, myslíme to doslova. Mariánské Lázně jsou mezi našimi významnými lázněmi jakýmsi „dítětem“, jejich historie se totiž začala psát někdy v roce 1818.

Víte, že jim stačilo pouhé století, aby se zařadily mezi nejznámější světové lázně a hostily slavné osobnosti své doby?

O vznik lázeňského města se zasloužil lékař nedalekého kláštera v Teplé Josef Jan Nehr, který se na konci 18. století začal zajímat o vlastnosti zdejších pramenů a jejich blahodárné působení na lidské zdraví. Právě díky němu byl na tomto místě postaven první lázeňský dům a místo dostalo název Mariánské Lázně. Pro jejich rozvoj byl kromě J. J. Nehra důležitý i opat premonstrátského kláštera v Teplé Karel Kašpar Reitenberger, který hodně investoval do rozvoje lázeňské infrastruktury.

Mariánské Lázně si oblíbily i slavné osobnosti

Proč nestrávit dovolenou na místě, které si zamilovaly i osobnosti jako Edward VII., Johann Wolfgang Goethe, Fryderyk Chopin, Ema Destinová, Antonín Dvořák a další?

Co vám Mariánské Lázně mohou nabídnout?

Kromě lázeňských procedur a nádherné přírody se můžete těšit na:

• Místní přírodní bohatství v podobě minerálních pramenů. Určitě ochutnejte Lesní pramen, Rudolfův pramen, Ambrožův pramen, Karolínin pramen, Křížový pramen a Ferdinandův pramen.
Unikátní Zpívající fontánu, která ožívá každý den od 7.00 do 21.00 hod vždy v lichou hodinu, pak ještě ve 22.00. Víte, že večerní projekce ve 21.00 a 22.00 bývají doplněny světelnou show?
• Výhledem do širokého okolí se pokocháte z rozhledny Hamelika. Na její vrchol vede přesně 100 schodů.
• Vaší pozornosti nesmí uniknout park miniatur Boheminium.
• Zajděte se podívat i k oboře s daňky nebo do Městského Muzea Mariánské Lázně.
• V okolí Mariánských Lázní pak můžete navštívit Přírodní rezervaci Kladská, hrad Loket, zámek Kynžvart, klášter Teplá, pivovar Chodovar a další místa.

Jak se do Mariánských lázní dostanete?

Všechny cesty vedou do Říma, praví známé pořekadlo. To sice s jistotou nevíme, ale jak se dostat do Mariánek, to vám poradíme. Pendolinem to sem z Prahy máte necelé tři hodiny, autem po dálnici jenom dvě hodiny.