Hradba Vysokého Atlasu a uličky Marrákeše

Nacházíme se v Marrákeši, který je odedávna centrem obchodu a místem, kam lidé z jihu přijížděli prodat své výrobky. Město s více než 900 000 obyvateli (druhé největší v zemi) bývá prvním bodem programu většiny poznávacích zájezdů do Maroka. Nachází se ve vnitrozemí před mohutnou hradbou hor Vysokého Atlasu, což mu také zajištuje atraktivní polohu pro turisty. Je také jedním ze čtyř královských měst (dalšími jsou Fes, Rabat a Meknes) a na popularitě mu přidává zápis na Seznam světového dědictví UNESCO.

Spíše než arabský má Marrákeš berberský původ. Původně se totiž vyvíjel jako metropole atlaských kmenů – Maghrebů z plání, saharských nomádů a bývalých afrických otroků. Město bylo založeno v počátcích vlády Almoravidů mezi roky 1062 a 1070. Nejbohatšího období se dočkalo v roce 1148 s nástupem třetího sultána z dynastie Almohadů Jakúba al–Mansúra. V té době se v Marrákeši hojně prodávaly italské a orientální látky, a do města se sjela řada učenců a básníků. Mezi nimi také Ibn Rušd (1126–1198), který byl neslavnějším arabským středověkým filozofem. Za vlády al–Mansúra, byla mimo jiné postavena ohromná mešita Koutoubia. O této stavbě se také mluví jako o nejdokonalejší islámské památce v severní Africe.

Město dvou tváří

Jako většina arabských měst má i Marrákeš dvě tváře: jednu tvoří starobylá medina obehnaná hradbami a druhou koloniální Nové město – Ville Nouvelle, které postavili Francouzi v polovině dvacátého století. Ve Ville Nouvelle najdete kavárny, široké bulváry a moderní butiky. V posledních několika letech se toto marocké město stalo centrem módy a elegance, a tak není divu, že přitahuje nejbohatší turisty z celé Evropy.

Přitažlivost Marrákeše spočívá především v kráse souků (trhů), labyrintů měšťanských domů a tradičním způsobu života. Hezký zážitek si odnesete, zajdete-li do souků vícekrát, a zhlédnete některé z nejrůznějších druhů řemesel. Navštívit můžete také starou židovskou čtvrť Mellah, Palác Bahia nebo Saadské hrobky, které jsou jednou z hlavních městských památek. Pro milovníky klidu a zeleně lze doporučit návštěvu zahrad Jardin Majorelle – patřící mezi nejúchvatnější místa, která můžete v Marrákeši nalézt. Jedná se o pečlivě plánovanou botanickou zahradu, na jejíž úpravu dohlíží její vlastník – světoznámý francouzský návrhář Yves Saint Laurent.

Náměstí Djema El Fna

O náměstí Djema El Fna se říká, že žádné jiné místo si vás v Maroku tak jednoduše nezíská. Přes den nenápadné náměstí s pár skupinkami akrobatů se večer mění ve fascinující podívanou, kde jen těkáte očima zleva doprava a nevíte, co sledovat dříve. Procházíme kolem stánků, kde připravují čerstvou pomerančovou šťávu, mlsně koukáme na nejrůznější občerstvení (zkusit můžete řadu marockých pokrmů nebo třeba šneky), sledujeme kouř z restaurací a procházející lidi kolem. Večer se náměstí zcela zaplní a vás pohltí svou orientální atmosférou. Městem také projíždějí lidé v autech, na mopedech, kolech i na oslu. Asi žádné jiné slovo tuto situaci nebude reflektovat lépe než: mumraj. A kromě toho, že si zde můžete koupit koberce, obrázky, oblečení a boty, musíte také dávat pozor na zloděje. Ti v Marrákeši jsou neobyčejně šikovní. No a pro ty odvážnější z vás jeden tip – můžete využít služeb pouličních kadeřníků nebo si od místního „zubaře“ nechat vytrhnout stoličku. I když váš zubař asi mít radost nebude.

Autor: Hana Dekojová, průvodkyně CK Mundo, která pořádá letecké zájezdy do Maroka