Karlštejn – nepochybně nejznámější hrad v ČR. Prožil slávu, téměř zapomnění, rozsáhlou a mnohými kritizovanou rekonstrukci a ve 21. století si užívá obliby u českých i zahraničních turistů. Monumentální gotický hrad, který byl slavnostně založen v roce 1348, ve stejném roce jako Univerzita Karlova a Nové Město pražské. Symbol českých zemí, jehož návštěva patří k „povinnostem“ každého našince.

Současná podoba hradu je výsledkem přestavby v duchu purismu v letech 1887–1905 pod vedením Josefa Mockera. Už ve své době byla kritizována, neboť se spíše než o návrat k původní podobě hradu, jednalo o realizaci v duchu romantických představ. Kritika sem, kritika tam… jak nám říkala průvodkyně hradem: „Nebýt tehdejšího zásahu a oprav, pravděpodobně bychom v současnosti neobdivovali hrad, ale zříceninu“.

Po celodenním pražském programu a výletu na Karlštejn je vhodné mít zajištěný hotel. Nejlépe v centru města, aby si člověk užil i večerní atmosféru uliček Starého města. Proč nezvolit nově otevřený luxusní Hotel Republika. Jednou za čas si člověk může dopřát trochu luxusu a pohodlí a zvolit si hotel v Praze 1, v samém středu města, které patří mezi nejnavštěvovanější metropole Evropy. Hotel nabízí komfort, eleganci a šarm ve zlaté stověžaté Praze jen pár kroků od Staroměstského náměstí a je ideálním místem pro relaxaci, procházky městem a užívání si krás Prahy.

A potřebujete-li se zbavit napětí a stresu, nenajdete lepší místo. Stylová restaurace Republika vám budeme podávat snídaně à la carte, denní menu a po celý den si zde navíc můžete dát vynikající kávu, osvěžující drink a posedět v klidném prostředí s velkými okny do ulice. Dopřát si můžete romantiku při koupeli v autentické dřevěné vířivé kádi nebo aromaterapeutickou lázeň. Pro nejnáročnější je připraveno velkolepé apartmá s rozlehlou terasou a výhledem na Petrskou věž nebo Pražský hrad.

A druhý den? Kromě jedinečných starých památek si lze v Praze užít i zoologickou zahradu, která se v anketách o nejlepší ZOO světa pravidelně umísťuje na předních příčkách. Nabízí desítky atraktivních pavilonů a expozic, např. Indonéskou džungli s orangutany a varany, Pavilon goril, Ostrov lemurů, Pavilon velkých želv, Velemlokárium nebo Údolí slonů. V Praze chovají slony od roku 1933 a v současnosti mohou návštěvníci vidět sedm slonů indických. Historicky první slůně se v pražské zoo narodilo 5. dubna 2016 a dostalo jméno Max, po něm přišel na svět Rudi. A nejspíše brzy dostanou další sourozence, protože jejich matky jsou opět březí.