Průvodce je prakticky rozdělen do čtyř části. V té první najdou čtenáři základní informace pro cestu, kdy se vydat, místa, která by neměli minout, nejzajímavější trasy. Druhá část nabízí základní praktické informace o cestování Kambodžou (mj. i mototaxíky, sdílená taxi a tuktuky), ubytování od levného po luxusní, stravování, očkování, kriminalitě, outdoorových aktivitách, festivalech a slavnostech i místních zvycích. Třetí částí je již samotný průvodce rozdělený do 5 kapitol – Phnom Penh a okolí, Battambang a severozápad, Siem Reap a chrámy Angkoru, Východní Kambodža, Sihanoukville a jih. Závěrečná čtvrtá část poradí mj. co si před cestou přečíst a seznámí se základy khmerštiny, které se mohou zvláště ve venkovských oblastech hodit (mimochodem, v češtině existuje česko-khmerský slovník).

Autoři hned na úvod představují 18 vybraných míst, která byste neměli v Kambodži minout, mezi nimi nejkrásnější chrámy jako Angkor Wat a Banteay Srei. Dále Královský palác a Stříbrnou pagodu v Phnom Penhu, poklidné městečko Kampot v jižní části země, jezero Tonlé Sap, Muzeum genocidy a vražedné pole Choeung Ek, houštinami mangrovů lemovanou řekou Tatai v Kardamonových horách atd. A hned na dalších stranách nabídne několik okruhů, které obsáhnou celou zemi, donedávna takřka nedostupnou. Nespěchejte a dopřejte si na Kambodžu dostatek času.

Říše Khmerů byla mezi 9. – 13. stoletím mocností ve svém regionu. Ale pak přišel pád, vliv sousedních Thajců a Vietnamců, později Francouzů i Američanů. Za posledních padesát let se Kambodžou valila jedna pohroma za druhou včetně amerického bombardování v době vietnamské války a Pol Potovy genocidy, která stála životy více než dvou milionů lidí. „Lidé zde jakoby nebyli lidmi, ale roboty ze vzdáleného temného světa, kde nikdo ani nepromluvil“ napsal Philip Short v knize Pol Pot, dějiny zlého snu. Taková již Kambodža není, dávná minulost přesto není zapomenuta a připomínají ji mnohé památníky běsnění Pol Potových hrdlořezů.

Když vyslovíte Kambodža, asi všem turistům se v mysli vybaví angkorské chrámy. Mnohdy jsou jediným důvodem k cestě do daleké Kambodži. Podobný soubor starobylých památek nikde jinde v Asii neuvidíte. Když jsem před dvaceti lety navštívil poprvé Siem Reap, bylo to ospalé městečko s několika čínskými penziony, v současnosti zažívá nevídaný rozmach. Průvodce Rough Guides poradí, jak si užít Angkor Wat ze vzduchu, kam zajít v Siem Reapu na tradiční khmerské i rybí masáže, taneční představení, kam na vyjížďky na koních, do plovoucích vesnic nebo do muzea války. A samozřejmě poradí s návštěvou desítek chrámových komplexů – Angkor Wat, Ta Prohm, Angkor Thom, Banteay Srei atd. Rough Guides popíše i nejkrásnější pláže na ostrovech nedaleko kambodžského pobřeží. Kambodža nepatří mezi vyhlášené kulinářské destinace, průvodce Rough Guides ovšem poradí i s tradičními místními specialitami. A tak, když budete projíždět městečkem Skuon, třeba ochutnáte ah pieng, jedlý druh místní tarantule, ale to je jen pro opravdové „tvrďáky“.

Na průvodcích Rough Guides nelze neocenit jejich praktičnost, tedy to, že mají na snad jakoukoli situaci v neznámé zemi odpověď. Dostanete spoustu užitečných tipů a rad, které pomohou a nakonec vždy znamenají ušetření peněz, o tom jsem se nejednou přesvědčil.

Průvodce Rough Guides mají stabilně vydařenou grafiku, příjemně se v nich čte, jsou přehledné, srozumitelné. V době, kdy je člověk na cestách zavalen nabídkou suvenýrů v podobě bezcenných neestetických cetek, zůstává právě knižní průvodce vzpomínkou na prožitou cestu a nová poznání. Vzpomínkou, do níž si lze dělat poznámky, právě několik volných listů na poznámky bych v průvodci uvítal.

Nuže, vzhůru do Kambodži, hodně štěstí, možná se tam potkáme.

Turistický průvodce Kambodža
Z anglického originálu The Rough Guide to Cambodia, 6. vydání, vydané nakladatelstvím Rough Guides Ltd. v roce 2017. České vydání vydalo nakladatelství JOTA, 340 stran.