Průvodce je prakticky rozdělen do čtyř částí. V té první najdou čtenáři základní informace pro cestu, kdy se vydat, místa, která by neměli minout, nejzajímavější trasy. Druhá část nabízí základní praktické informace mj. o ubytování, stravování, whisky i pivu, outdoorových aktivitách, tzv. Highland games, festivalech a populárním ragby. Třetí částí je již samotný průvodce rozdělený do 16 kapitol podle jednotlivých území včetně velkých měst a ostrovů. Závěrečná čtvrtá část zavede čtenáře za dramatickou historií Skotska a přiblíží skotštinu a skotskou gaelštinu.

Průvodce poradí i to, co si před cestou do Skotska přečíst. Co mají společného Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda, Černý šíp, Rob Roy a Ivanhoe? Jejich autoři – slavní romanopisci Robert Louis Stevenson a Walter Scott – byli ze Skotska, stejně jako proslulý básník Robert Burns. Bohem políbený oráč Burns – narodil se na statku v jižním Skotsku – psal své básně ve skotštině a je považovaný za skotského národního básníka. Díla všech tří doporučuji si přečíst právě před letem do Skotska, budete se najednou ve Skotsku cítit více jako doma. Mívám někdy pocit, že jsem díky nim své mládí prožil v Edinburghu a na skotské vysočině.

Skotsko nepatří mezi vyhlášené kulinářské destinace, průvodce Rough Guides ovšem poradí i s tradičními skotskými jídly. Losos, pstruh a plody moře jsou běžně dostupné, skvělé hovězí maso, zvláště anguského skotu, a především národní jídlo haggis, což jsou ovčí vnitřnosti vařené v ovčím žaludku. Takže si objednejte haggis, neeps and tatties, což je haggis se šťouchanými bramborami. Při příležitosti svátku oslavujícího narození Roberta Burnse (Burns Supper, 25. ledna) je haggis ozdobou slavnostního menu.

Mám doma v knihovně desítky průvodců Rough Guides a vždy jsem na nich oceňoval praktičnost, tedy to, že mají na snad jakoukoli situaci v neznámé zemi odpověď. Kdy se konají nejzajímavější festivaly a slavnosti, kde si dát nejlepší víno či pivo, kam na pláž (ve Skotsku jsou nádherné pláže!), kde na vyhlídkovou plavbu po jezerech pod horami. Rough Guides je prostě praktickým rádcem, dostanete spoustu užitečných tipů a rad, které pomohou při hledání míst spojených s dramatickou historií země, seznámí i se skotskými hrady.

Velký důraz je v průvodci kladen na outdoor aktivity, především na pěší turistiku ve skotské vysočině. Chcete patřit mezi tzv. Munroovce? Sir Hugh Munro vydal v roce 1891 seznam skotských hor nad 3000 stop. Jeho seznam se stal inspirací generacím skotských milovníků přírody, existují prý Skotové, kteří vystoupili na všech 284 Munroových hor. Průvodce poradí i s ochranou proti midges, což je místní výraz pro pakomárce skotského žijícího převážně v severozápadním Skotsku a na ostrovech. Midges jsou obtížnější součástí skotské přírody, na internetu najdete webové stránky, které se věnují aktuální situaci s tímto hmyzem, který trápí Skotsko přibližně od pozdního května. I z tohoto důvodu je vhodná právě květnová cesta, v květnu navíc ve Skotsku nejméně prší.

Knižní průvodce Rough Guides nejsou nejlevnější, ale nakonec vždy znamenají ušetření peněz, o tom jsem se nejednou přesvědčil. Vždy se mi líbí vydařená grafika, do průvodce se prostě příjemně dívá, příjemně se v něm čte, je srozumitelný, přehledný s elegantními mapkami a vhodně zvoleným písmem i jeho velikostí. Krátká osobní myšlenka na závěr. Knižního původce si před cestou nepůjčuji, průvodce si vždy kupuji (některé jsem dostal). V době, kdy je člověk na cestách zavalen nabídkou suvenýrů v podobě bezcenných neestetických cetek, zůstává právě knižní průvodce vzpomínkou na prožitou cestu a nová poznání.

Turistický průvodce Skotsko
Originální 11. vydání, vydané nakladatelstvím Rough Guides Ltd, bylo publikováno v roce 2017. České vydání vydalo nakladatelství JOTA 2019, 620 stran.