Národní archeologické muzeum

Sídlí v bývalém Domě rytířů z Provence. Hned v přízemí jsou nejúchvatnější expozice, které vyprávějí o prastarých civilizacích ostrova. Na Maltě se první zemědělci usadili přibližně před 7200 lety, jejich období se nazývá „Ghar Dalam“ podle stejnojmenné jeskyně, v níž byly nalezeny kosti 7000 zvířat (mj. zakrslí sloni, kteří žili na většině středomořských ostrovů). Pozdější stavitelé starých chrámů pravděpodobně uctívali Matku Zemi – bohyni plodnosti, jejíž sochy se našly v pozoruhodném množství téměř ve všech maltských chrámech. V Národním archeologickém muzeu jsou figury bezhlavých sedících žen nalezených v chrámu Hagar Qim, žen plných postav, bohyně plodnosti v neolitu a štíhlé linie, to nejde dohromady. V Hagar Qim byla nalezena i tzv. „maltská venuše“, stojící a taktéž bez hlavy. Ve vitrínách muzea jsou i sošky žen ležících na boku na lůžku (symbolizujících snad věčný spánek), nalezené v Hypogeu – především 12 centimetrů dlouhá soška tzv. Ležící dámy. Z podobných nálezů – nejen na Maltě – usuzují mnozí vědci, že tehdejší společnost byla matriarchální a jejich teorie pojednává o univerzální neolitické víře v „Matku Zemi“.

Hypogeum

Bývalo hypogeum chrámem, nebo pohřebištěm? Odpověď je překvapivě jednoduchá: to dodnes nikdo neví. Každopádně, váží se k němu legendy o ztracených podzemních civilizacích. Co vlastně znamená hypogeum – slovo pochází z řečtiny hypo = pod a gaia = země. Podzemní prostor hypogea Ħal Saflieni je třípatrový, téměř 11 metrů hluboký komplex o celkové ploše kolem 500 m² pocházející z doby asi 3800 až 2500 př. n. l. Civilizace, která postavila hypogeum i ostatní maltské chrámy, po sobě nezanechala žádné další stopy a dodnes archeologové nerozluštili, zda byli tito lidé potomky prvních maltských zemědělců nebo tyto mimořádné stavitelské znalosti na malém ostrově využívali lidé cizí kultury, kteří přijížděli pouze na náboženské, astronomické a rituální obřady. Počet návštěvníků hypogea je přísně regulován, rezervovat prohlídku přes internet je nutné přibližně měsíc dopředu!

Chrámy Hagar Qim a Mnajdra

Prastaré chrámy na jižním pustém skalnatém pobřeží Malty pocházejí z let 3500–2500 př. n. l. Patří tak mezi nejstarší stavby světa, vždyť byly vztyčeny téměř tisíc let před pyramidami v Gíze a 800 let před nejstarší egyptskou pyramidou v Sakkáře. Před 5500 lety manipulovali stavitelé na Maltě gigantickými balvany – největší v Hagar Qim má rozměry 3×6,4 metrů a váží 20 tun, nejvyšší měří přes 5 metrů. Dlouhá desetiletí se vedly nekonečné debaty a spekulace, k jakým účelům stavby vlastně sloužily. Protože v maltských chrámech nebyly nalezeny pohřbené lidské ostatky, zdá se, že nesloužily jako pohřebiště, a je rozšířen názor, že se jednalo o sakrální chrámy.

Přístav Marsaxlokk

V Marsaxlokku není nejmodřejší moře na světě, ale přesto je to přístav k podívání. A pokud si rádi pochutnáte na mořských dobrotách a přitom se díváte na práci místních rybářů nebo jen na jejich pohupující se loďky, Marsaxlokk je pravou volbou. V Marsaxlokku objevíte Maltu, v níž se člověk nadýchá středomořské atmosféry. Na Maltě totiž nelze nevnímat britské dědictví, a přestože malý ostrov najdeme ve Středomoří, dýchá spíše britským než středomořským řádem. Záleží hodně na hodině, v níž přístav navštívíte, chcete-li vidět ruch rybího trhu, musíte si nejlépe v neděli zkrátit spánek, odpoledne se již ryby na slunci neprodávají. Barvy loděk jsou výrazné a pestré jak pro princezny, žlutá se střídá s červenou, modrou, zelenou. Na přídích loděk nelze přehlédnout tzv. Horovy oči, které mají chránit rybáře před vším zlým, co by je na moři mohlo potkat. Přístav Marsaxlokk je – přestože zároveň turisty oblíbeným místem – oázou života maltských rybářů, takovou, jakou býval před desetiletími.

Jazyková škola angličtiny

Jazyková škola anglického jazyka Maltalingua sídlí v St Julian, v jedné z nejlepších lokací Malty. Škola vyhlíží na malebnou zátoku, která je obklopena těmi nejlepšími středomořskými restauracemi, kavárnami a bary a nabízí pulzující noční život. Kurzy jsou vedeny v malých skupinách, ve velmi příjemné atmosféře a pro všechny věkové kategorie. Standardní kurzy anglického jazyka, intenzivní kurzy anglického jazyka a soukromé lekce anglického jazyka jsou otevřené pro všechny studenty. Škola se postará i o ubytování, je jen na vás, zda ve sdíleném apartmánu, nebo v hostitelských rodinách, což umožňuje studentům zažít angličtinu v reálném světě a aktivně se zapojit do každodenního života typické maltské rodiny. Užijte si Maltu, její prastarou historii i studium angličtiny!